Lifestyle,  Mat & Dryck

Foodies på instagram, Mästerkocken!


Vi har väl alla gjort det någon gång: tagit en bild på en snygg tallrik med mat. Kanske en snygg uppläggning på en restaurang, kanske något man faktiskt själv har lagat och som man är stolt över. Men det gör oss inte till foodies. Vi på Moore tänkte reda ut begreppet och besöka fyra Instagram profiler. Vi ska prata med en fiskhandlare, en deltagare i Sveriges Mästerkock, en kokboksförfattare och ett par som bara älskar att laga mat. Vad gör Instagram till en bra plattform för just dem? Hur har mat blivit deras passion? Kan man leva på sin matglädje eller lever man för sin matglädje? Följ vår nya artikelserie här på Moore! Idag träffar vi Adam, deltagare och finalist i Sveriges Mästerkock 2018! 


Mästerkocken

Vi som följde Sveriges Mästerkock 2018 hade svårt att bestämma oss, vem vi skulle heja på i finalen: Adam Lund eller Erik Hammar. Vänskapen mellan de två finalisterna växte fram under inspelningen och gav en extra edge till finalen. Adam kom 2:a i Sveriges Mästerkock och vi på Moore vill självklart veta vad som hänt sedan dess. Adam berättar att mycket förändrats sedan vi såg honom i rutan: han arbetar idag som jurist och har nyligen gift sig med sin Amanda. Självklart var Erik en av hans marskalkar och toastmaster på bröllopet och Erika Jureskog fixade bröllopstårtan. Så även om det är en tävling, kan man hitta vänner för livet.


Mästerkocksgänget 2018.

Apropå livet, så har Adam, som han själv säger, hittat väldigt rätt. Så snart han kommer hem från jobbet, byter han ut kostymen till förklädet: matintresset finns kvar. Det är lika stort som tidigare och kanske lite mer avancerat än det var innan Sveriges Mästerkock. Att få arbeta med mat på heltid är såklart lockande. Men eftersom Adam har hittat en karriär han trivs med så är han nöjd med att ha maten som fritidsintresse. Men man ska aldrig säga aldrig! Vi vill såklart att Adam berättar mer om inspelningen.


Adam Lund

Hur det var att laga mat framför kameror i så många veckor? 

– Det jobbigaste under inspelningarna var oftast hur lång tid allt tar. Det är påfrestande att behöva stå och vänta in starten på en tävling för att man behöver ta lite mer bilder när man redan har fullt adrenalinpåslag från sekunden man ser juryn.

Kamerorna störde inte Adam särskilt mycket, för honom var det just tävlingsmomentet som lockade. 

– Jag hade också väldigt små förväntningar att gå vidare eftersom jag aldrig hade presenterat mig själv eller min mat i något sammanhang där den skulle jämföras med andras. Därför tog jag ingen tävling för givet, och både njöt över att tävla i mitt favoritprogram och att få pusha min kompetens inom matlagning till det yttersta.

Hur var det att bli rikskändis? Hade du räknat med det? 

– Någon gång efter andra avsnittet hade sänts blev jag igenkänd i tunnelbanan, då insåg jag att jag hade gett mig in på något mer än jag hade tänkt...

Vi på Moore vill såklart veta vad som inte får fattas i Adams kök. Vi förväntar oss nästan ett svar som innehåller dyra köksprylar eller exotiska kryddor. Därför blir vi glatt överraskade när svaret är enkelt (och helt rätt): smör.

I mitt tycke är smör den godaste smaken inom något kök. Det känns otroligt svulligt att säga så, men smör i kombination med andra smaker är helt hysteriskt gott. Det finns en anledning till att de flesta älskar potatispuré på restaurang.Hemma försöker vi dock äta balanserat, så även om jag alltid behöver ha smör tillgängligt hemma så är olika typer av färsk fisk nog den råvara vi använder oss av mest till vardagsmaten.Vilka smaker kan du inte få nog av? Vilken matstil gillar du bäst? 

– Mitt intresse domineras just nu av det japanska och det kinesiska. Fast med fokus på det autentiska köket och inte den västerländska varianten. Jag har aldrig riktigt fallit för ”fusion” om det innebär att man knycker traditionella tekniker under nytt namn. Jag gillar däremot när man försöker återskapa det traditionella och respektfullt adderar en ny spinn. Jag tycker till exempel att Erik Videgård går den balansgången väldigt bra. Youtubekanalen ”Chinese Cooking Demystified” är ett fantastiskt exempel på en källa att använda sig av. Sedan är både det franska och italienska köket mina eviga favoriter, men det är oftast lite lättare att äta nyttigt om man lagar asiatiskt kontra franskt.

När det gäller vad mat ska vara och inte vara är jag oftast rätt öppen för att prova nytt. Med det sagt hade jag sannolikt lämnat Tennstopet om jag beställt köttbullar och fått in dem smaksatta med koriander. Det beror ju så mycket på sammanhang och känslan i stunden, men jag gillar både klassiskt och modernt när det görs på rätt sätt.

Vi vill veta om Adam har några förebilderi branschen och om han har någon idol? 

– När det gäller att idolisera kockar så har jag skiftat genom åren. Hela mästerkocksjuryn ska omnämnas som favoriter, de är grunden till mycket av mitt matintresse. Sett till ren idoldyrkan så är Björn Frantzén, Marcus Jernmark, och hela det övriga teamet på Frantzén motsvarande Zlatan för mig. De är konstnärer som äger den svenska scenen och levererar så jäkla god mat.

När vi går in på Adams konto på Instagram får vi samma känsla som när han svarade ‘smör!’ tidigare. Vi känner oss både hemma och blir inspirerade. Adams captions visar en matglädje som är ärlig och på riktigt. Vi vill också bita i den där hamburgaren han åt på @bastardburgers och han skriver: ‘Länge sedan jag åt en så perfekt mall för dekadens. Hatten av!’ under inlägget. Kontot må vara lite spretigt idag, som han själv medger, men Adam har planer:

– Jag är sugen på att börja fokusera mitt konto mer på att visa den kreativa processen bakom matlagning, hur kommer man fram till ett recept och hur kan det förbättras? Samtidigt vill jag i slutändan mest dokumentera och visa hur man lagar god mat, det är början och slutet på mitt matintresse.


Adams paradrätt, Japansk oxfilé Saikoro Beef