Högtid,  Lifestyle,  Mat & Dryck

Cinco de Mayo


Vi på Moore älskar alla härliga dagar att fira under maj månad: vi startade med ’It’s gonna be may’- Justin Timberlake klassikern som fansen firar frenetiskt. På Spotify kan man hitta N’Sync låten med båda titlar och fd medlemmen Joey Fatone föreslog tom att göra det till en officiell dag. Men bra musik behöver bra mat, så häng med när vi bjuder på de enda recepten du behöver för en riktig Cinco de Mayo-fest.



Sen blev det den 4:e maj och då är det ju den officiella Star Wars dagen ’May the fourth be with you’, som vi på redaktionen firade med att ta fram vår Storm trooper staty i mänsklig storlek och vissa envisades med att Star Trek hälsa hela dagen. Men idag firar vi Cinco de Mayo – femte maj! Vi älskar ju tacos i detta land, så nu kör vi Mexikansk onsdag denna vecka plus Taco Fredag. Häng med i Moore’s matinspo.


Klassisk Magarita

Du behöver:
4 cl tequila
2 cl Cointreau
1,5 cl limejuice
is

Gör så här: Blanda tequila, Cointreau, limejuice och is i en shaker och skaka kraftigt. Häll upp i ett glas. Vill du göra en Frozen Margarita mixar du drinken med is i en mixer så att isen krossas. Njut!



Pico de gallo (tomatsalsa)

Du behöver:
4 mogna stora tomater
1 gul lök eller rödlök
1 dl hackad färsk koriander
2 färska gröna jalapeno
2 msk limejuice
3 msk olja
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här; tärna tomater, hacka lök, jalapeno och koriander samt blanda med limejuice samt olja och smaka av med salt samt vitpeppar. Låt gärna stå lite i kylskåpet, så att hettan kommer fram ordentligt!



Mexikanska tacos – Carnitas (4 pers)

Du behöver:
1 kg fläskkarré
1 st lime
1 st apelsin
1 msk kinesisk soja
5 st vitlöksklyftor
0,5 l coca cola eller mexikansk öl (Corona)
1 tsk spiskummin
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt

Gör så här:
Skär fläskkarrén i små bitar.
Gör en kryddblandning av de torra kryddorna. Massera in dem i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i soja och vitlök och låt marinera åtminstone en timme, men gärna över natten.
Stek köttet. När det fått lite färg häller du över marinaden igen.
Häll  över cola/öl så att det täcker köttet. Fyll på när det behövs. Småkoka i minst två timmar tills du har en kletig, trådig, fyllning.



Sen är det bara att fylla dina tortillas med kött, grönsaker och toppa med pico de gallo och picklad rödlök.

Tips på en bra genväg till krispiga tortillas; stek färdiga tacobröd i lite olja tills de fått lite färg på båda sidorna.

Glad cinco de mayo önskar vi på Moore!