Celsius Sverige
Celsius Sverige
Start_Monaco

Motor

Webber vann historiskt Grand Prix i Monaco

Micke Ohlsson

Efter ett spännande kval, helt omöjligt att förutse vem som skulle vara snabbast, så var det historiskt när Michael Schumacher (Mercedes) tog sin första Pole Position sedan comebacken. Schumacher var däremot på förhand bestraffad efter senaste tävlingen i Barcelona. Därför var det Australienaren Mark Webber (Red Bull) som fick äran att stå först i Monacos GP 2012. Andra som kvalade bra i Monaco var Ferrari, med en femte startruta för Fernando Alonso och en sjätte startruta för Felipe Massa. För Ferrari var detta klart godkänt, med tanke på en annars tuff inledning på säsongen.

Starten var dramatisk, där det blev stökigt redan in i första sväng. Romain Grosjean (Lotus Renault) fick en riktig dålig start från sin fjärde startruta, och lyckades med bedriften att kroka ihop med både Alonso och Schumacher. Grosjean fick bryta medan Schumacher och Alonso kunde fortsätta.

Efter safetycar startades racet om igen på varv fyra och därefter blev det pärlbandskörning, där det inte hände särskilt mycket, eftersom de flesta väntade att det skulle komma regn. Regnet uteblev dock och smartast var Sebastian Vettel, som med bra strategi lyckades plocka ett antal placeringar under depåstoppen. Regnet höll sig undan enda till det återstod 10 varv. Först då blev racet riktigt intressant. Hela sex bilar var med i fajten om segern. Regnet gjorde det halt och svårt för förarna att bemästra. Tidigare förut har det aldrig varit så jämt inför en målgång. Webber ledde kontrollerat före Nico Rosberg (Mercedes) och Fernando Alonso. Denna ställning stod sig hela vägen till målflagg även om Alonso var riktigt nära att attackera Rosberg, när banan var som våtast.

Webber blev härmed den sjätte segraren under 2012 års säsong. Så många olika segrare har det aldrig varit under en inledning på tidigare Formel 1-säsonger, vilket gör Monacos GP, Mark Webber och säsongen 2012 historisk. Frågan är om vi kan få en sjunde segrare till nästa tävling på Circuit Gilles-Villeneuve i Kanada om två veckor?


Celsius Sverige