SELF
erikstark

Intervjuer

Vi träffar världsmästaren Erik Stark

Erik Stark är en 24-årig kille från Täby som kört racerbåt sedan han var 11 år. 2008 klev han upp i F2 den näst högsta klassen för båtracing på rundbana. När båten gör en 90graders sväng i 100 knop utsätts Eriks kropp för 5G.
I början svartnade det för ögonen, säger Erik.

2009 blev Erik vald till ”rookie of the year” och 2010 gick han inte i mål i en enda tävling i VM serien. Många, hårda dueller och krascher gav honom smeknamnet ”den unge vilden”.

Nästa säsong hade vilde Erik satt sina motståndare i respekt. De visste att han inte skulle ge sig i en duell. Samtidigt var serviceteamet intrimmat vilket gjorde att Erik vann samtliga fem VM deltävlingar förra året och kunde ta VM guld i F2 i helt överlägsen stil.

Hemligheten bakom framgångarna är en kombination av Eriks psyke, bra starter: ”80% sitter i starten” berättar Erik och ett team bakom Erik som lyckas plocka fram det bästa materialet att åka på. Motorn, som är en standardmotor på 220hk finjusteras av Micke Bengtsson, och propellern slipas om av teamets propellerprofessor Roland ”Rolle” Sjögren, så att den ger både bra ax och höga farter.

Erik vann två VM guld förra året då han även ställde upp som navigatör åt sin motortekniker Micke Bengtsson i Off-Shore 3C.

I år kommer Erik att ställa upp i hela tre VM klasser: F2, Off Shore samt Thundercat tillsammans med propellerteknikern Rolle. Thundercat är en tvåskrovig gummibåt där föraren saknar ratt utan sitter och håller i motorns gasreglage.

Årets andra deltävling i VM går på hemmaplan. Den 16-17 juni har alla möjlighet att träffa Erik och se honom tävla på Riddarfjärden. Det kommer att vara fritt inträde för att komma in på tävlingsområdet på Riddarholmen.

VM-deltävlingen i Stockholm körs på miljöbensin och Erik har köpt utsläppsrätter av naturskyddsföreningen för att kompensera för sitt tävlande. ”Det är viktigt att skapa en miljömedvetenhet inom båtsporten” säger Erik som är pionjär kring detta inom sporten.

Drömmen för Erik är att ta steget upp i den högsta klassen F1. Team Erik Stark har redan börjat leta efter sponsorer för att kunna ta klivit upp i F1 redan nästa år.

 5 snabba med Erik:

Flyg, buss, båt eller bil? – BÅT.
Beställer i baren? – Captain Morgan/Cola
Lyssnar på? – Lugn musik
Äter helst? – Thai
Klär dig i helst? – Jeans och T-shirt

Fakta om båten
Skrovet
: Kolfiberkonstruktion med två pontoner byggd av Molgaard i Danmark. Vikt: ca 530 kg.
Motor
: Erik kör med en standardmotor från Mercury på 220hästkrafter. Mercury V6 2 takt, grön med insprutning Optimax.
Säkerhetsutrustning
: båten är utrustad med deformationszoner och säkerhetscockpit (en förstärkt säkerhetsbur som föraren sitter i) , airbagsystem  som blåser upp vid olycka, syrgastub som räcker i tre minuter, sexpunktsbälte, hjälm och racing flytväst. Dessutom finns räddningsbåt med dykare alltid på plats under tävling. Under tävlingar kommer båten upp i drygt 200 km/h.

Eriks Meritlista
S250 – SM guld 2002
T400 – trea EM 2006, SM guld 2007
Formula 4s – 1a NM 2006
F2 – Rookie of the year 2009, 1a NM 2010, VM guld, EM guld, 1a NM 2011
Offshore C – VM guld 2011, navigatör

Tävlingsschema
1-3 juni – Sardinien
16-17 juni – Riddarfjärden Stockholm
11-12 Aug – Grimsta, Norge
Sep  – Nottingham UK
Belgien (ej bekräftat ännu)
Nov – Dubai (ej bekräftat ännu)

Vill du följa Erik i sommar hittar du honom på Facebook och på Twitter