Celsius Sverige
steinhighlight

Film & Spel

Vi träffar filmregissören Björn Stein

Den bioaktuella filmen Underworld Awakening gör just nu succé världen över. Vad många inte vet är att det är två svenska killar som regisserat den. Moore blev fascinerade och ringde därför upp Björn Stein, en av demonregissörerna, för att ställa några frågor.

FOTO: Bingo Rimér

Tjena Björn. För de som ännu inte hört ditt namn, vem är du?
Jag är uppväxt i Trollhättan, flyttade till Stockholm som 19åring och pluggade film på Stockholms Filmskola. Började jobba med att klippa trailers, gick sedan över till att regissera reklamfilm. Jag och Måns Mårlind träffades som 8 och 9åringar i Hunnebostrand på somrarna på västkusten. Måns var från Stockholm och vi höll kontakten mycket genom ett gemensamnt stort filmintresse. Måns jobbade sedan med TV på olika sätt och en dag fick vi ett manus till en novellfilm som hette Disco Kung Fu, båda två på varsitt håll på samma dag. Då bestämde vi oss för att prova att regissera tillsammans. Efter det har vi gjort TV-serier som De Drabbade, Spung och Snapphanar, samt Långfilmen Storm med Eric Ericsson, Eva Röse och Jonas Karlsson. Den blev uppmärksammad i Hollywood och efter många möten och pitchar gjorde vi en film som Heter Shelter med Julianne Moore och Jonathan Rhys Meyers. På grund av att distributionsbolaget gick i konkurs ett par månader innan releasen försvann filmen och är fortfarande inte släppt i USA! I Sverige finns den dock att hyra el köpa på DVD. Efter det så kom Underworld Awakening.

Grymt! Hur kom det sig att just ni fick det ärofyllda uppdraget att regissera den nya Underworld-filmen?
Vi var inte ens påtänkta som regissörer, men vår agent representerade författaren till manuset, så han gav det till oss och vi gjorde en visuell presentation på hur vi såg filmen. Eftersom vi inte hade något att förlora så körde vi på och satsade allt på ett kort. Och de blev imponerade och sugna. Efter ett par Skypesamtal flög vi över och innan mötet hade vi redan fått jobbet. Sen blev vi kvar i LA och veckan efter åkte vi till Vancouver för att börja leta platser. Det hela gick mycket fort, 3-4 veckor. Vanligtvis kan det ta flera år innan en film blir av, så vi blev lite tagna på sängen.

Klockrent. Ni fick jobba med den stora stjärnan Kate Beckinsale, hur var det?
Kate var otrolig rolig och kvick i huvudet. Hon är ju britt, och det finns något i bröstmjölken där som ger en rapp hjärna som alltid har en sylvass och rolig replik till allt. Hon var också väldigt skicklig skådis och ödmjuk. Det kunde blivit lite konstigt i början då hon är gift med Len Wiseman som gjort de två första Underworldfilmerna (där de träffades och gifte sig!) och nu även var producent till vår film, men det funkade fint. tror att hon gillade att vi var europèer, det är trots allt lite skillnad i mentalitet mellan oss och jänkarna.

Haha, låter som ni hade roligt under skapandet. Men nu när Underworld är klar, vad är nästa projekt?
Vi håller på med ett par olika projekt. Dels en film som bygger på Håkan Hellströms musik och texter, sedan en skräckfilm baserad på en novellsamling som heter Samlade Svenska Kulter, som båda två är extremt häftiga projekt på helt olika sätt. Dessutom har vi ett par amerikanska projekt under utveckling, men dom kan vi inte prata om för då blir vi säkert stämda och skjutna!

Oj, det vill vi inte vara medbrottslingar till, vi får helt enkelt vänta och se. Men du, är Underworld Awakening den bästa filmen i serien?
Klart den är! Den har dragit in drygt 50% mer än vad den näst mest inkomstbringande (Underworld 2), så uppenbarligen så gillar folk den bäst! Den har redan dragit in runt 160 miljoner dollar och varit etta på biotoppen i ett tjugotal länder.

Fantastiskt. Tack för att du tog dig tid Björn, vi ser med spänning fram emot era kommande projekt!
Tack så mycket.

Ni som inte ännu sett filmen, spring iväg till närmaste biograf och köp en biljett. det är en order!