Hur skapar man egentligen den där perfekta dejtkvällen hon aldrig glömmer?
De finns en hel rad med klassiska knep och de allra vanligaste är en knippe röda rosor, en middag på en favorit restaurang eller en liten present. Men varför inte kombinera dessa tre för att skapa en magisk kväll hemma?
Tillsammans med smyckesmärket Lily and Rose har vi tagit fram våra två favorit set för den perfekta presenten. Men vi slutar inte riktigt där, kokboksförfattaren Eleonora von Essen har tillsammans med Hendrick´s Gin (En premiumgin gjord på bland annat röda rosenblad och gurka) tagit fram en trerättersmeny att inspireras av.
Lily and Rose är ett syster märke under Zetterberg Couture ochdet är ingen hemlighet att de nischat in sig på att få kvinnan att känna sig speciell.
” Therese Zetterbergs glittrande idéer inspireras från allt som är vackert, vintage haute couture, arkitektur och en blandning av vintagesmycken och kronjuveler. Föreställ dig kvinnorna i filmen the Great Gatsby eller damerna i den brittiska serien Downton Abbey. ”
Vi valt dessa två set som årets favoriter inför alla hjärtans dag. Två vackra set som passar många utan att förlora ”wow-effekten”.
ANNABELLE EARRINGS ROSE
EARRINGS
Length: 7 cm
Crystals: Swarovski
Color: Rose gold, Material: Brass
Art no. 61610
SOFIA EARRINGS LIGHT SILK + LIVELY RING LIGHT SILK
RING
Size: One-size
Crystals: Swarovski
Color: Gold, Material: Brass
Art no. 30383
EARRINGS
Length: 3.5 cm
Crystals: Swarovski
Color: Gold, Material: Tin
Art no. 60675
Det finns självklart en mängd andra färger och modeller att välja bland, och vi rekommenderar starkt att du svänger förbi deras butik i Stockholm eller Göteborg om du har möjlighet! Vill ni dock beställa är det bäst att göra det senast den 10/2 för att garantera leverans innan alla hjärtans dag.
Hur skulle menyn kunna se ut på din perfekta dejtkväll?
Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt att använda i matlagning.
Så varför inte göra middagen ännu mer romantisk och ge rosorna en given roll – även som smaksättare i maten? Här delar kokboksförfattaren Eleonora von Essen med sig av sina bästa recept, specialkomponerade för kärlekens dag.
– Hendrick´s Gin är förstås god i många drinkar men den är även tacksam att använda i matlagning, vilket alla kanske inte vet. Den har en tydlig karaktär av rosor och gurka som förhöjer smakerna i en mängd olika typer av rätter, och på Alla hjärtans dag passar ju just inslaget av rosor extra bra, säger Eleonora von Essen.
Eleonoras Alla hjärtans dag-meny med rosor

Aperitif – Hendrick´s och Tonic
6 cl Hendrick’s Gin
12 cl Tonic Water
Gurkskivor
Is
Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin och Tonic samt dekorera med gurkskivor.

Förrätt – Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett
Ett dussin Ostron
Gurka-, chili- och ginvinägrett
½ gurka
1 grön chili
1 schalottenlök
½ dl olivolja
1 ½ msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 msk Hendrick’s Gin
1 nypa socker
Skala gurkan, dela den på längden, skär bort kärnhuset och tärna fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg allt i en burk tillsammans med resten av ingredienserna, sätt på locket och skaka kraftigt. Ställ att dra i kylen i 10 minuter och skaka igen innan användning. Öppna ostronen och lägg upp dem på ett fint fat. Skeda över lite dressing och servera direkt.

Huvudrätt – Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter
1 kg lax, mittbiten
2 msk Hendrick’s Gin
½ dl salt
½ dl strösocker
1 tsk svartpeppar, grovt stött
12 enbär, grovt stötta
1 dl fint hackad dill
Till servering, för två
2 stora nävar krispig sallad
1 päron, skivat
½ dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
några droppar olivolja
fint hackad gräslök
Avokadokräm
1 avokado
½ dl färskost
1 tsk pressad citron
Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick´s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.
Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.

Efterrätt – Cheesecake i glas med GT-gelé
4 personer
300 g naturell färskost
3 dl gräddfil
3 msk florsocker
1 ½ tsk fint rivet citronskal
8 digestivekex
4 citronskivor
GT-gelé
3 gelatinblad
½ dl pressad citron
2 msk socker
½ dl Hendrick’s Gin
1¼ dl tonic
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Plasta in en liten form med kanter. Koka upp citronsaften tillsammans med sockret och ta av från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i citronsaften. Rör i Hendrick´s Gin samt tonic och häll blandningen i formen. Låt stelna i kyl i minst en timme. Lyft ur gelén ur formen och skär den i tärningar.
Vispa ihop cream cheese, gräddfil, florsocker och citronskal. Krossa kexen och fördela hälften i fyra glas. Klicka eller spritsa i hälften av ostkrämen. Lägg ett lager kexsmulor ovanpå och ös på med den sista krämen. Sätt i en citronskiva och toppa med gelétärningar.