Jack Black
Jack Black
vinvinvin

Mat & Dryck

Välj rätt vin till maten

André Garemani

Vet du inte vilket vin du ska ha till maten? Lugn, du inte ensam.  Det behöver helt ärligt inte vara så svårt, vi hjälper dig! Förhoppningsvis så blir du mycket bättre på att matcha med ett par enkla knep.

-Lär känna din rätt! Vad har du för ingredienser och vilken smak är det som framhävs mest.

-Håll det enkelt, blanda inte ihop tusen saker.

När du har gjort det så försök att hitta likvärdiga smaker i vinet.
Ex. har du en fiskrätt med syrlig tillbehör så välj ett vitt vin med låg sötma och hög syra.

Att tänka  på:

SÖTMA i maten gör att vinet upplevs mindre sött, syrligare, strävare och beskare.
SALT gör att vinet upplevs mindre sött, mindre syrlig, mindre sträv och mindre besk.
SYRA gör att vinet upplevs mjukare och lenare dvs sötare, mindre syrlig, mindre sträv och mindre besk.
BESKA gör att vinet upplevs sötare, beskare och mindre syrlig.
UMAMI gör att vinet upplevs mindre beskt.

En enkel regel som funkar överallt är lika barn leka bäst dvs välj gärna ett vin från samma region eller land som rätten. Inte så konstigt att Italienska viner passar bäst med Italienska rätter.

PS. Vi  menar inte att man alltid ska ta vin och mat från samma land.  Tror inte det är många som tar sig ett härligt glas svenskt vin till ärtsoppan på torsdagen. Men å andra sidan vad vet jag. PROVA.

Dela


Jack Black