I Sverige har Zacapa länge varit en välbevarad hemlighet man inte gärna delar med sig av, och det är lätt att förstå varför. Redaktionen blev bjuden på en smakupplevelse, där Zacapa kombinerades med bland annat tryffel och lufttorkad skinka. Men med handen på hjärtat, vi föredrog den utan någonting till. För en sekund var det bara vi och ett glas Zacapa och vi glömde nästan bort att det vi satt på Teverna Brillo i Stockholm.
På 2300 meters höjd, uppe i det guatemalanska bergen, i ”huset ovan molnen” framställs vad som kommit att kallas världens bästa rom. Varje del av framtagningsprocessen är noggrant övervakad av Master Blender Lorena Vasquez och samtliga flaskor kan spåras, för att se vilken fantastisk kvinna som gjort just din flaska. Bara en sådan sak!
Zacapa Edición Negra är Lorena Vasquez senaste mästerverk. Romen har åldrats på dubbla förkolnade amerikanska ekfat, vilket skapar en mörk rom med en rökig intensitet, nästan som en whiskey. Inspiration kommer från Guatemalas naturliga element, vulkaner och mörk het lava. Det som gör Zacapa Edición Negra unik är att den fått mogna på förkolnade bourbonfat i ett extra år. Var får kvinnan allt ifrån?
En fågel viskade i mitt öra att den börjar ta slut i Stockholms innerstad, och att det är oklart om just denna utgåvan kommer igen. Den här är ett måste i samlingen.
Text Adam Weiszewski