snuff

Moore Testar

Tyghunden Snuff – Vi har läst boken

Redaktionen

Nej, det är ingen barnbok, så köp den inte till dina ungar i tron om att de kommer uppskatta den. De kommer bli rädda. Upplägget är klockrent, författaren Johan Höglund låter Tyghunden Snuff vara med på något sätt i alla sina mejl. Vid första anblicken är det avväpnande, men i själva verket är ämnena så tabubelagda att de blir ännu svårare att förhålla sig till då ett gosedjur är inblandat.

Boken är ett provokativt socialt experiment i bokform. Johan Höglund har cyniskt utnyttjat en luggsliten gul tyghund vid namn Snuff som alibi för att skriva mejl, med de mest bisarra frågor och förslag, till svenska myndigheter, organisationer och företag. Mejlen har sedan blivit till bok – lika rolig som klassikern ”Brev till samhället” men ännu intelligentare, galnare och betydligt mer provocerande.

Exempel ut boken:

Johan vill köpa sex – han vet att det är olagligt och använder Snuff som förevändning. Han mejlar polisen och frågar om det är OK för honom att hyra in två prostituerade för att ha sex med tyghunden på film. Johan ska ”eventuellt” vara med själv också. Eftersom de prostituerade ska filmas betecknas betalningen som skådespelararvode och polisen svarar vänligt och korrekt att det går alldeles utmärkt – Johan kan med gott samvete och utan risk för att bli åtalad betala två prostituerade för att ha sex honom.

Johan mejlar olika äldreboenden. Han och Snuff vill komma på besök. De vill framföra en mycket dyster pjäs, där alla dör, för de ålderstigna patienterna. Återigen får Johan mycket artiga och dessutom entusiastiska svar. De är hjärtligt välkomna att framföra sin morbida föreställning.

Johan är den ambitiösa klasspappan som vill att klassens maskot Snuff ska skaka galler i ett halvår och att barnen ska hälsa på. Detta ska verka avskräckande på eleverna och få dem att inse att ett fängelse är en plats man vill undvika. Kumla, Hall och Norrtäljeanstalten svarar. Alla nekande. Men mycket artigt.

Ni fattar grejen. En skön bok som man borde läsa om man vill slå ihjäl ett par timmar.

  • Jonas

    På vilket sätt är den ännu intelligentare, galnare och betydligt mer provocerande än Brev till samhället?


SELF