batman2

Film & Spel

The Dark Knight Rises (The IMAX Experience)

Johan Kransvik

Och så kom den tillslut, den avslutande delen i vad som i mina ögon är filmhistoriens absolut bästa trilogi. Jo, Gudfadern håller än, MEN den tredje filmen i den serien är faktiskt riktigt tam i jämförelse med de två första, och Sagan om Ringen-trilogin är ju baserad på några av de mest lästa böckerna som skrivits, dvs; det går inte att ta ut svängarna utan att få hela världens rollspelselit efter sig.

Det ska nämnas att manusförfattarna till Batman-trilogin (Christopher Nolan, hans bror Jonathan, och David S. Goyer) har plockat ganska fritt ur olika serieversioner från olika tidsepoker (bland annat Batman: The Killing Joke av Alan Moore och The Dark Knight-serierna av Frank Miller), men när man ser den färdiga produkten så kan man inte påstå att de har ”stulit” så mycket att filmerna är att betrakta som rena serieadaptioner. Det finns givetvis fler trilogier i filmens värld, men ingen jag anser värd att nämna här.

Som den filmkonnässör jag är så ville jag se The Dark Knight Rises på en biograf värd namnet, därför bokades biljetter till AMC Empire 25 vid Time Square i New York, och deras IMAX-salong. Flertalet filmskapare, biografkedjor och alla andra med monetära intressen i ”det nya 3D-formatet” hävdar att det nya svarta är 3D och allt som har med detta att göra. Jag hävdar motsatsen och är fett trött på att sitta med ett par solkiga solglasögon på mig i biosalongen. Den där tredje dimensionen är perfekt för TV-spel och Disneyfilmer, men en spelfilm blir bara jobbig att titta på, speciellt de filmer som inte filmats med 3D-kamera utan fått detta tillagt under efterproduktionen.

En annan sak som förstör ”den fantastiska upplevelsen” med 3D är textningen. Det säger sig självt att det inte går att få något djup i en film när det ligger en textremsa mitt framför näsan hela tiden. Jag hävdar att IMAX är det nya svarta, blåa, röda, gröna, vita, gula, rosa, hela färgkartan. Den knivskarpa bilden, ljudet som skulle få även den mest kräsne audiofilen att behöva byta kalsonger, och givetvis den gigantiska skärmen gör att IMAX som format är det enda vettiga sättet att gå på bio.

Någon som uppenbarligen håller med mig om detta är geniet Christopher Nolan. Redan i The Dark Knight filmades flertalet sekvenser i IMAX-format (28 minuter), och i den avslutande filmen är det över en timme. I USA pushas The Dark Knight Rises – the IMAX experience hårdare än det ”vanliga” formatet, mycket tack vare att det finns betydligt fler salonger med detta format än i exempelvis Sverige, USA har ca 348 stycken, Sverige har 1, ja…EN och där visas bara tradiga Vetenskapens Värld-filmer om fiskar och annat ointressant (plus att det är ”Dome”-format).

Till skillnad från alla andra recensenter tänker jag inte skriva ett skit om vad filmen handlar om. Jag antar att ingen av er har missat de tre viktigaste punkterna: Batman, Bane och att det är den avslutande delen av tre. Något annat behöver ni egentligen inte veta, och alla ni trötta muppar till filmrecensenter som inte fattar att poängen med att skriva om en film är att inte ge bort filmens poäng: byt jobb. Snälla, byt jobb. Jag tycker att det är kul med recensioner, men vad jag inte gillar är att läsa spoilers och synopser av filmer jag ännu inte har sett.

Jag kan ge er ett betyg dock: The Dark Knight Rises är årets bästa film. Det är helt omöjligt att spöa Heath Ledgers tolkning av Jokern (förra filmen), men Tom Hardys karaktär Bane är fan inte långt ifrån. Till och med den mediokra aktrisen Anne Hathaway är felfri.

Helt klart 10 av 10 möjliga. (jag hatar att sätta betyg på filmer, men fullpoängare ska helt klart belönas!)

För den late om IMAX (Wikipedia):

IMAX (från Image Maximum) är ett filmprojektionssystem som har en kapacitet att visa film på större dukar och med bättre kvalitet än vanliga filmprojektionssystem. Filmremsan är 70 mm bred och man använder 15 perforeringar per bildruta, s.k. 15/70 och bildens proportioner är i 4:3-format. Till skillnad från vanlig film i 35 eller 70 mm bredd ligger IMAX-filmrutorna i filmremsans längdriktning och filmen löper horisontellt genom projektorn vilket gör att filmrutornas yta ökar väsentligt. Detta resulterar även i att det går åt mycket mer filmrulle för varje sekund av filmen jämfört med vanlig 35 millimeters film, ungefär 2 meter i sekunden.