Tunna macbook!

Mathias Ehrlin

Att Apple är nummer ett på bärbara datorer är ingen nyhet. Deras nya dator vid namn macbook är egentligen inte så speciell, förutom att den är extremt tunn.

mb

Det som utmärker Apples datorer förutom att man använder OS X iställer för windows är hur väldesignade de är. Apple har nästan monopol när det gäller dyrare datorer och även om det finns gott om andra märken så är det väldigt få som köper dem nuförtiden. Att nya macbook fick namnet macbook är lite konstigt, den borde nog fått namnet macbook air då air på Applespråk brukar betyda tunn. Detta betyder plötsligt att air är tjockare än vanliga macbook??? Apple dödar nog sitt airvarumärke här. Här följer en genomgång på vad nya macbook har att erbjuda.

Tunn, tunnare, macbook?

Nej, nya macbook är inte tunnast på marknaden. Microsofts egen surface är tunnare men då får du leva utan tangentbord, det finns också andra datorer med tangentbord men inte med samma kvalitetskänsla om du vill vara tunnare. Men tunn är den, helt klart, 13,1 mm tjock och med datormått så är det något extra. Trots att den är så tunn har man fortsatt att arbeta i metall och inte gått över till plast som förmodligen skulle göra det lättare att ytterligare minska tjockleken. Vikten ligger på 0,9 kg vilket för en dator i metall är mycket lågt. Man har lyckats göra datorn så tunn genom att tunna ut flera av datorns komponenter däribland skrivbord, batteri och pekplatta. Macbook finns i färgvalen silver, rymdgrå och guld.

mb3

Högupplöst skärm utan touch

I Appledatorer blir det allt mer vanligt att skärmarna har en hög upplösning. Upplösningen är i macbooks 12 tum stora skärm 2304×1440 vilket blir 226 pixlar/tum, något som nästan är i klass med en mobiltelefon. Skärmen kommer att ha bland de absolut bästa färgerna på marknaden och det är svårt att klaga på skärmen om man nöjer sig med 12 tum, för något annat alternativ finns inte. Vill du också ha touch så får du gå och köpa en windowsdator då de finns många windowsdatorer som har touch. Här ligger Apple tyvärr något efter.

Tunnare pekplatta, inte så dåligt ändå?

Apple har även varit tvungna att tunna ut pekplattan och när man nu klickar på pekplattan så trycks den tyvärr inte mekaniskt ned som vi så länge varit vana med. Istället vibrerar plattan när du trycker något hårdare så att det ska kännas som att du trycker ned den. Plattan känner också av hur hårt du trycker och har olika funktioner för det i systemet som t.ex. att man kan trycka hårdare för att spola filmen snabbare. Det går även att trycka hårdare när du surfar i Safari för att få upp en wikipediadefinition av något ord.

mb2

Nästan slut på sladdar

Då macbook är så tunn har Apple valt att ta bort nästan alla uttag och den har endast ett uttag för hörlurar på ena sidan och en USB-port på andra sidan. Laddar gör du direkt via USB-porten. Vill du ansluta något annat är det bara gå att köpa en adapter för ca 850 kr. Fungerar det på något sätt att ansluta en USB-sticka samtidigt som datorn är på laddning? Det vet jag faktiskt inte, möjligen med någon adapter. Det hela är kanske lite opraktiskt, men väldigt snyggt och alla använder ju inte uttagen så ofta.

Batteri

Normalt sett i en dator hittar vi ett stort batteri som antingen är löstagbart eller helt inbyggt. I macbooks fall är batteriet utspritt i datorn där plats finns, batteritiden ska vara bra och räcka till exempelvis 9 timmar surf.

mb4

Halvdan prestanda

Om du behöver din dator till mer krävande saker som spel, bild och videobehandling kan ett annat val än macbook vara smart. Pågrund av det lilla formatet har Apple tagit bort fläktar och då har processorkraften fått krympas rejält. Något jag inte riktigt förstår är varför kameran inte ens kan filma i HD, den som finns i filmar nämligen bara i 480i. Processorn finns i olika alternativ men alternativen är bara svaga dubbelkärniga processorer. RAM-minnet är oavsett modell 8GB stort och lagringsminnet som såklart ligger på en blixtsnabb SSD-disk kan fås i antingen 256 eller 512 GB. Något starkt grafikkort finns inte heller att tillgå, slutsatsen är att macbook duger bra som plugg/surfdator men inget mer.

Värd att köpa?

Nja, tittar man på vad man får för pengarna är det inte så mycket egentligen. Macbook kostar nämligen 15000-18000 kr och det som gör att den inte kostar hälften så mycket är dels varumärket och dels att den är tunn. Men vill du ha marknadens kanske snyggaste dator så har du kommit rätt!


1 reply to “Tunna macbook!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *