Test av ZTE Blade S6!

Mathias Ehrlin

Idag köper nästan alla de bästa telefonerna på marknaden, budgettelefoner får väldigt lite uppmärksamhet. Jag har testat en av de bästa budgettelefonerna, ZTE Blade S6.

Z1

ZTE är för de flesta ett okänt märke men har funnits i Sverige ett bra tag och företagets specialitet är att bygga billiga telefoner som är väldigt prisvärda. Deras flaggskeppstelefon, den bästa telefonen de har att erbjuda heter Blade S6 och kostar inte mer än 2500-3000 kr. Blade S6 har funnits på marknaden sen februari i år men är idag mer aktuell än någonsin då priset på den faller.

Iphone 6?

Apples advokater har garanterat suttit och tittat på Blade S6 en hel del. Blade S6 är nämligen otroligt lik iPhone 6 och de största designmässiga skillnaderna är att det istället för en fysisk knapp under skärmen sitter tre touchknappar. Högtalaren har också flyttats till baksidan, en högtalare som inte imponerar speciellt mycket men som duger. Blade S6 är mycket skön att hålla i och man kan säga att de lyckats med designen. Baksidan är av metalliknande plast och det känns väldigt lyxigt med tanke på telefonens pris.

Z2

Lätt gränssnitt

Om du tycker designen är lik Apples så kommer du defenitivt också tycka att operativsystemet är likt det vi ser i iPhone. Blade S6 kommer med Android Lollipop men ZTE har skalat av en hel del och alla appar ligger på hemskärmen precis som hos iPhone. För vissa är detta positivt men jag själv tycker det är lite rörigt. Då det heller inte finns någon bra sökfunktion till att hitta appar blir det för den med mycket appar jobbigt att hitta dem på hemskärmen. ZTE har i de medföljande apparna ofta inte ändrat något från Googles egna, vilket betyder att de flesta appar är riktigt sköna. Hos vissa appar har dock ZTE valt att ändra om vilket till exempel gäller miniräknaren och kalendern och designen känns där många år gammal. Tangentbordet är också riktigt dåligt gjort och det är tur att det går att byta till Googles egna tangentbord i inställningarna. Värt att notera är att ZTE i skrivande stund precis uppdaterade tangentbordet och det innebar stora förbättringar även om det är långt ifrån de bästa tangentborden.

Bra skärm

Skärmen är 5 tum stor, precis som många av konkurrenterna. Skärmen är riktigt bra och är duktig när det gäller färger och betraktningsvinklar, även i solljus. Skärmens upplösning är bara 720*1280 pixlar men själv tycker jag att den är oerhört skarp trotts den förhållandevis låga upplösningen.

Z3

Inget att hurra över

En kamera på 13 MP på baksidan och en kamera på 5 MP på framsidan låter ganska bra, men det är egentligen inte så mycket att hurra över. När det kommer till kameran är det oftast den största nackdelen när man köper en lite billigare telefon. Kamerorna i Blade S6 gör ett ganska bra jobb när det är lätta förhållanden, men när det blir lite mörkare eller om bakgrunden är mycket ljusare än motivet får Blade S6 stora problem. Telefonen har också ett avancerat läge, men det är svårt att hitta och egentligen inte så avancerat och användbart. Kameran får helt klart godkänt, men absolut inte mer.

Z4

Stort batteri

Batteritiden i budgetmobiler är oftast inte heller något vidare. Blade S6 har ett ganska stort batteri på 2400 mAh vilket lovar gott men verkligheten är lite annorlunda. Använder du mobilen lite eller åtminstone ganska lite under dagen kommer batteriet räcka gott och väl, men när du börjar använda den mer är Blade S6 snart helt urladdad. Jag jobbade mycket under testperioden vilket betyder lite användande och då gick det väldigt bra. Batteriet är också precis som hos många andra telefoner numera inbyggt och går inte att byta ut. Ett batterisparläge lyser med sin frånvaro och är något jag gärna velat se i telefonen.

Hårdvara som slår det mesta

Blade S6 har inte alls så taskig hårdvara som man kan tro. Processorn är en åttakärnig Snapdragon 615 med 2 GB RAM och en ganska bra grafikhårdvara som får hela gränssnittet att flyta på bra. Vid surfning är Blade S6 lika bra och till och med bättre än vissa telefoner som kostar mer än dubbelt så mycket. Pressar man telefonen med krävande spel orkar den inte riktigt med att leverera en prickfri upplevelse men även om man ser att det hackar till lite nu och då så går det ändå att spela även de tyngsta spelen i Blade S6 utan att spelupplevelsen blir förstörd. Minnet är 16 GB stort och minneskortplats finns. Något som får mig att höja ögonbrynen mer än att FM-radio finns är att det finns plats för två SIM-kort, så har du en privat och en jobbtelefon kan du byta ut dem båda mot Blade S6.

Z5

Prisvärd telefon

I slutändan har Blade S6 en rad nackdelar men inga riktigt stora och den här telefonen går helt klart att leva med även om man skulle vara van med en betydligt dyrare telefon. Blade S6 är en telefon jag kan rekommendera såvida inte kameran är väldigt viktig. Konkurrenterna till Blade S6 är många men det handlar främst om gamla avdankade topptelefoner som LG G3 och Xperia Z1 och helt ärligt så är nog just Xperia Z1 en mer prisvärd telefon. Hur som helst, ZTE Blade S6 är fortfarande ett riktigt bra val!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *