Test av snygga ASUS Zenbook!

Mathias Ehrlin

Asus dator Zenbook kombinerar snygg design och en högupplöst pekskärm med Windows 8. Jag har testat den.

Z1

Jag har tidigare ägt en Surface 3 men efter mycket problem med den valde jag att köpa en modern dator med snygg design och pekskärm. Jag kan inte säga att Windows 8 är som en dans på rosor men alternativet var en Appledator vilket skulle betyda avsaknad av pekskärm och ett för mig nytt operativsystem. Asus Zenbook UX303LN blev mitt val, en dator som funnits på marknaden sen i höstas. Priset i butik är i dagsläget ca 12 000 kr för den versionen jag valt.

Design med inspiration från Apple

Det första jag reagerade på när jag hade Zenbook UX303LN framför mig var dess design. Datorn är täckt i kopparfärgad metall och på baksidan av skärmen är metallen slipad i en cirkel, med Asusloggan i mitten. Tangentbordet sjunker in i datorn på precis samma sätt som hos en Appledator, men det är ju känt att bra artister kopierar medans bättre artister snor. Tangentbordet är upplyst i olika nivåer, tyvärr läcker lite av ljuset till tangentbordsbelysningen ut genom några fläkthål, en designtabbe som inte ser så bra ut. Datorn är ganska slimmad även om det inte är något som får en att tappa hakan, på sin tjockaste punkt mäter den 18mm. På det hela taget får Asus toppbetyg för sin design.

Z3

Högupplöst pekskärm

Asus släpper Zenbook UX303LN i olika versioner och den finns både med och utan pekskärm. Jag valde den versionen som känns modernast vilket betyder både pekskärm och en upplösning på 1800*3200 pixlar. Det betyder att det går 276 pixlar på en tum, en upplösning som för en dator är mycket hög, speciellt om man jämför med en vanlig laptop där siffran brukar ligga på ca 120. Skärmen är väldigt bra och återger färgerna på ett sätt många förmodligen inte är vana vid i datorer samtidigt som bilderna blir väldigt skarpa. Betraktningsvinklarna går inte att klaga på och färgerna är desamma oavsett från vilket håll du tittar ifrån. Den enda nackdelen jag hittat är att när man trycker på skärmen gungar den litegrann, men det är en generell nackdel som förmodligen gäller alla laptopar med pekskärm.

Z4

Det senaste i prestandaväg

Att driva en så högupplöst skärm som den i Zenbook UX303LN kräver en del kraft och under skalet finns en hel del till förfogande. Processorn är en Intel Core i7 med 2 pigga kärnor på 2 GHz styck. Till grafiken finns ett kraftfullt Geforce 840M med 2 GB minne och RAM-minnet är 8 GB stort. Lagringsminnet ligger på en SSD-disk på hela 256 GB. Med dessa förutsättningar är det kanske inte konstigt att datorn är riktigt snabb och klarar även något tyngre program. Asus har lagt krut på det mesta i den här datorn, det som de kanske kunde gjort bättre är webbkameran som bara har en upplösning på 1,3 MP och högtalarna som inte har den högsta ljudnivån.

Z2

Risig batteritid

Nästan alla datorer har någon akilleshäl och det gäller även Zenbook UX303LN. Prestandan är toppen och även formatet, då är det kanske inte så svårt att gissa att batteritiden inte riktigt håller måttet. Vid vanlig användning klarar den sig 3-4 timmar men pressar man den lite kan den gå ner till närmare 2 timmar. Jag personligen kan leva med det även om det betyder att jag måste vara noga med att datorn ska vara fulladdad när den ska ut på äventyr utan laddare. Är du ute efter en dator med bra batteritid får du helt enkelt leta vidare.

Slutsats

En mycket bra dator rakt igenom med en akilleshäl som heter batteritid och också ett något buggigt Windows 8(lika på alla datorer med windows 8). Priset på 12000 kr tycker jag var ett bra satt pris av Asus och Zenbook UX303LN står sig bra mot både sina Windowskonkurrenter och Apples datorer när det gäller pris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *