Tester

Test av Panasonic HC-WX970!

Mathias Ehrlin

Panasonic HC-WX970, en modern videokamera som är framtidssäker och som har endel extra!

Är du ute efter en videokamera som ger det lilla extra. Då bör du ta en titt på WX970 och även systermodellen VX870. Både WX970 och 870 ger dig i stort sett allt du kan tänka dig, WX970 ger dig till och med en selfiekamera, vilket också är den enda skillnaden mellan kamerorna. WX970 släpptes i mars i år och kostar ca 11000 kr och klarar du dig utan den andra kameran så kostar VX870 3000 kr mindre.

Ganska stor

Med så mycket toppmodern teknik under skalet blir också 970 något större än många andra kameror, inte okomfortabelt stor, men större. 970 väger 360 gram medans en vanlig billig videokamera kan väga så lite som drygt 200 gram. De nödvändigaste knapparna sitter väl placerade och är enkla att nå, precis som det ska vara. Det finns också en rad med uttag, ett hörlursuttag, ett A/V-uttag, ett litet HDMI-uttag och ett USB-uttag som tyvärr bara är USB 2.0. På sidan sitter en skarp 3,5 tumsskärm som går att vrida åt alla möjliga håll, och på sidan av skärmen hittar vi den andra kameran.

Skärmen är en touchskärm, även om den är praktisk så är ikonerna man trycker på ganska små. Jag har dock inte testat någon videokamera med mer lättmanövrerat gränssnitt, men varför kan man inte försöka göra ett gränssnitt som liknar de i dagens telefoner?

dubbel

Toppklass

När det gäller själva kameran är det självklart svårt att klaga. Ska vi prata upplösning så är det 4K i 30 bilder/sek som gäller, i 1080p finns det många alternativ där 50 bilder/sek som bästa alternativet, frågan är varför inte det finns 60 eller 120 bilder/sek i full-HD. Vid dåligt mörker finns både IR-lampa som gör att du kan filma i totalt mörker och en fotolampa för att lysa på omgivningen. Kamera nummer 2 kan filma i 1080p och går att vrida lite hursomhelst. Zoomen är inte heller helt dålig med 20 gånger optisk zoom och upp till 1500 gånger digital, något som är svårt att hitta bra användningsområden för men det finns. Du kan också välja att fotografera och då är högsta upplösningen 25,9 megapixlar. Bilderna blir ganska bra men kameran komprimerar dem lite konstigt och därav blir bilderna inte lika bra som de kunde blivit. Ljudet i kameran är absolut toppnoch med en mikrofon som reducerar vindljud och som spelar in i 5.1 surround. Men tänk på att även om ljudet är väldigt bra är det långt ifrån en extern mikrofons ljudkvalitét. Kameran har även optisk bildstabilisering som även den gör ett mycket bra jobb.

p1

Smarta funktioner

970 har också endel funktioner utöver det vanliga. För att få tillgång till funktionerna behöver du ladda ner en app till din smartphone, sedan nuddar du telefonen mot kameran och de kontaktar då varandra. Du kan då använda telefonen som fjärrkontroll och kameran kan då även fungera som baby monitor och liknande. Du får även möjlighet att streama det du filmar till internet vilket kan vara roligt om du exempelvis filmar ett bröllop eller något sportevent.

Batteri

Det medföljande batteriet är på 1940 mAh vilket för mig personligen räcker bra, men ska du filma ett längre tag vid någon speciell tillställning och kanske till och med i 4K kan det bli problem. Lösningen är att antingen köpa flera batterier eller helt enkelt köpa ett större, Panasonic har nämligen ett batteri som är dubbelt så stort på marknaden. Det tråkiga är att batteriet kostar över tusen kronor om du letar på fel ställen, men söker du runt lite på world wide web så går det att hitta för endast ca 300 kr.

p2

Spara dina pengar

WX970 är en riktigt bra kamera, men priset är något högt och är två kameror inte ett måste så är VX870 ett mycket bättre köp. För mellanskillnaden kan du köpa både extrabatterier, stativ och minneskort. Hur som helst får du en framtidssäker kamera och har du inte en TV med 4K nu så kommer du förmodligen ha en i framtiden och då kunna dra nytta av WX970 fullt ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *