Tester

Test av Marantz Melody Stream & Boston A25!

Mathias Ehrlin

Jag har testat förstärkaren Marantz Melody Stream och högtalarna Boston Acoustics A25 som fungerar riktigt bra som en mindre musikanläggning för hemmet.

Till att börja med så är Marantz kanske inte världens kändaste märke, men det är ett företag som har sitt högkvarter i Japan och tillverkar högkvalitativa ljudprodukter. Boston är även de ett företag som är helt inriktade på ljud men som har sin bas i USA. Marantz Melody Stream som egentligen heter Marantz M-CR511 är den billigare av Marantz två trådlösa musiksystem och den kostar ungefär 4500 kr. Högtalarna den testas med, Boston Acoustics A25, är bland Boston Acoustics billigare högtalare och kostar runt 2500 kr.

DSC_0085

Stilrent, som det ska vara

Till att börja med så har Marantz designat en förstärkare som enligt mig ser ut som en förstärkare ska se ut idag, den är blanksvart och har inte allt för många knappar, det ska vara enkelt och snygg helt enkelt. Ovansidan är helt blank och det enda som skiljer sig från den svarta färgen är NFC-loggan där du ska nudda din telefon för att koppla ihop den med förstärkaren. På framsidan finns det dels knappar för volym och självfallet paus och byta låt knappar, det finns även några knappar för att manövrera i menyerna men det är allt. Väl inne i menyn så är allt simpelt och snyggt, det finns inte så många olika inställningar vilket jag tycker är skönt då jag bara vill kunna spela upp musik utan några konstigheter. I och med att Melody Stream är ansluten till internet finns det även möjlighet att nu och då uppdatera programvaran, det kanske inte betyder så mycket på en förstärkare, men lite nu och då kommer hur som helst uppdateringar.

Högtalarna levererar

När de gäller högtalarna, Boston A25, så är färgerna i harmoni med Melody Stream då båda har en blanksvart färg runt om. Fronttyget sitter fast med magneter vilket för mig är något nytt och något jag tycker om. På baksidan av de 27 centimeter höga högtalarna finns det väggfästen så att de enkelt kan hängas upp på lämplig vägg. Under fronttyget döljer sig en 5,25 tums bas som levererar mycket bra ljud för pengarna. Å andra sidan sidan är 2500 kr ganska lite när vi pratar högtalare och för dubbelt så mycket pengar för man definitivt bättre högtalare. Men för de pengar de kostar får man en svårslagen ljudkvalité, speciellt i basen, men A25 fortsätter även att leverera rakt igenom mellanregistrerna och upp till de ljusaste av toner. Det känns även som att högtalarna visar sig från sin bästa sida vid högre volymer.

DSC_0084

Många möjligheter

Melody Stream är inte bara en förstärkare utan även en reciever vilket betyder att det är en stereoförstärkare som även har inbyggd radio. I fallet Melody Stream så finns det betydligt fler möjligheter än enbart radio och internetradio att lyssna på musik genom även om CD-spelaren har rykt, men vem använder CD nu för tiden? Har du en Apple-enhet kan du streama musiken genom Apple Airplay, och har du inte Apple går det går även att med en lätt touch med din telefon mot enheten koppla ihop den via bluetooth och därigenom streama musik. Det jag tycker är smidigast att spela musik igenom är spotify connect som innebär att själva förstärkaren är uppkopplad mot internet men att den styrs via ditt spotifykonto i din telefon, mycket smidigt då det betyder att du kan gå ifrån med telefonen utan att det börjar hacka som när den är kopplad via bluetooth.

Utan att gå in för mycket på det tekniska så finns det en rad fysiska kontakter. På framsidan hittar vi en vanlig AUX-utgång tillsammans med en USB-port. På baksidan finns det nätverksutgång, ytterligare en USB-port, en optisk ljudutgång, subwoofer-utgång, ingång för analogt ljud samt kontakter för två högtalare. Detta betyder att om du vill koppla ett surroundsystem till Melody Stream så får du nog tänka om.

DSC_0081

Slutsats

Marantz Melody Stream och Boston Acoustics A25 fungerar bra tillsammans, i synnerlighet färgerna då båda är blanksvarta. Under testperioden har jag förutom ljudet varit mest nöjd med hur pass smidigt det är att koppla sin telefon till högtalarna för att spela musik. För när allt kommer omkring så är det just att den ska leverera bra ljud och att det inte ska vara krångligt att få igång valfri musik som är viktigast, och detta har Marantz tillsammans med högtalarna från Boston lyckats med på ett förträffligt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *