Tester

Test av Huawei Honor 7!

Mathias Ehrlin

Huawei låter inte premium i mina öron, men Honor 7 har ändrat på det.

Jättar som Samsung, Apple och Sony bör absolut ta en titt på vad Huawei kan erbjuda, för Honor 7 är inte alls långt ifrån dem och speciellt inte när det gäller designen. Honor 7 är heller inte Huaweis dyraste telefon utan den näst dyraste bland Huaweis telefoner på den svenska marknaden. Honor 7 nådde butikerna i juli i år och kostar för närvarande runt 4000 kr.

Påkostad design

Bland alla de telefoner jag testat är de bäst designade gamla Samsung Galaxy Note 4 samt Galaxy S6 edge. Men faktum är att Honor 7 känns ännu mer gedigen. Att den känns så gedigen beror självklart på att den är byggd i metall och även att den väger ganska mycket vilket ger ett bra intryck. Det är ju faktiskt så att om en telefon är väl byggd men väldigt lätt ger den ändå ett något plastigt intryck. Honor 7 är i storlek något större än Galaxy S6 vilket gör den till en medelstor telefon med dagens standards. Längst ner på Honor 7 hittar vi förutom laddkontakten även en högtalare som sin placering till trots är ganska svår att täcka över helt med handen och den levererar svårslaget ljud. Ett annat designval som Huawei gjort är att sätta fingeravtryckssensorn på baksidan av telefonen, precis under kamera(som LG gjort med sina knappar), vilket kanske låter lustigt men det är ju där man ofta håller fingret. Fingeravtryckssensorns goda placering tillsammans med att själva sensor alltid kan väcka skärmen(utan att du trycker på en knapp innan) och även faktumet att sensorn ALLTID känner igen ditt finger gör att Huaweis fingeravtryckssensor är den bästa jag testat.

Baksidan av Honor 7.

Baksidan av Honor 7.

Hyffsad skärm

Skärmen i Honor 7 är 5,2 tum stor, alltså ungefär lika som konkurrenterna Z5 och S6 men något mindre än G4. Storleken på skärmen är lagom och i och med att knapparna är placerade på skärmen har man fått ner storleken på kanterna vilket gör att hela skärmen är lätt att nå. Skärmen i sig är ganska bra, den har aldrig några problem med varken solljus eller betraktningsvinklar(vilket knappt någon telefon har idag) och bildkvaliteten är bra, inte riktigt på samma nivå som skärmarna i iPhone eller Samsungs dyrare telefoner men fortfarande riktigt bra.

Bra kamera, sämre gränssnitt

Att kameran håller hög kvalitet i Honor 7 är det inget snack om. Den sköter den normalt sett mycket svåra uppgiften med dåliga ljusförhållanden ganska bra och håller överlag en riktigt bra bildkvalitet även om bilderna ibland blir lite för skarpa. För skarpa, går det? Ja, det är svårt att förklara men för skarpt ser inte riktigt lika bra ut som något suddigare. Här har Huawei något att jobba med när det gäller mjukvarans bearbetning av bilderna. Kameran på framsidan håller också hög kvalitet och har även ovanligtvis en fotolampa till hjälp. Kameran på framsidan har även den ovanligt höga upplösningen på 8 MP medans kameran på baksidan har 20 MP.

Nu över till det dåliga. Gränssnittet är i hela telefonen något Appleinspirerat. Detta gäller även i kameragränssnittet och även om vissa skulle se det som positivt tycker jag personligen att det är negativt. Huawei har inte riktigt fått till det och kameragränssnittet har inte blivit så simpelt som målet troligen varit när man lagt till endel funktioner. Kameran är även ganska långsam, både när det gäller att starta upp och att ta bilder. Den tredje och sista negativa saken är att möjligheten att spela in filmer i 4K saknas. Visserligen är detta något som få använder sig av(antar jag) men ändå något som vi borde se i en telefon för de här pengarna.

Bild tagen med Honor 7.

Bild tagen med Honor 7.

Lite rörigt

Lika bra som Hauwei är på design, lika dåliga är de på gränssnittet. Gränssnittet är proppat med smarta funktioner vilka å ena sidan är härligt men å andra sidan gjort att gränssnittet är rörigt och ganska svårt att lära sig. Även här känns det som att Huawei utgått från Apples gränssnitt men senare lagt på så mycket smarta funktioner som man kunnat. Att Huawei även inkluderar en hel del reklam i sin mjukvara är verkligen inget som gillas. Hur som helst finns det vissa smarta funktioner som är riktigt bra. Till att börja med finns det en knapp på vänstra sidan av telefonen som kallas smartkey. Den knappen har den funktion du själv väljer och valen är många. Själv valde jag att ett enkelt tryck tar mig till kalkylatorn, ett dubbelklick tänder lampan och att ett långt tryck tar mig till Google. Honor 7 har även en IR-lampa på toppen vilken används för att kontrollera alltifrån din TV till din luftkonditionering via en app i telefoner. Ännu en smart funktion är att fingeravtrycksläsaren kan användas för att få ner notifikationsmenyn via ett svep nedåt med fingret. I slutändan är mjukvaran i Huawei överlag snabb, med många funktioner, vissa mycket bra och vissa ivägen.

Dubbla SIM-kort, men lite minne

När det kommer till hårdvara så har Honor 7 vissa fördelar för företagaren, den har nämligen 2 SIM-kortsplatser. Den har även en processor som kan mäta sig med dagens bästa telefoner och det är inte alls konstigt att Honor 7 är så snabb. RAM-minnet är väl tilltaget med 3 GB men något som inte är lika tilltaget är lagringsminnet på ynka 16 GB. Det betyder att de flesta behöver mer minne, en plats för minneskort finns men då kan du inte använda 2 SIM-kort.

6

Bra batteritid, om du stänger appar

Efter en tids användning av Honor 7 har jag kommit fram till att batteritiden är ganska bra. Det 3100 mAh stora batteriet kan klara upp till två dagar om man använder appen Clean Master flitigt. Clean Master ser vilka appar som drar mycket ström och varnar dig så att du kan stänga apparna. Orkar du inte engagera dig så klarar sig Honor 7 en hel dag men inte så mycket mer. Honor 7 har även ett batteriläge som stänger av i princip all funktionalitet utom SMS och ringfunktionen om du har lite batteri kvar.

Slutsats

Hauwei Honor 7 är en lite delad telefon. Vissa saker har Huawei lyckats med som exempelvis designen, knappen “smartkey” och fingeravtrycksläsaren medans andra saker som den röriga mjukvaran talar emot Honor 7. När vi summerar allt så känns ändå 4000 kr som ett bra pris för telefonen och jag kan rekommendera den. Att Huaweis telefoner kommer med 3 års garanti(och 1 års skärmgaranti) som kan jämföras med 1 års garanti hos Apple är givetvis även det en stor fördel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *