Tester

Sony Xperia X, starten på något nytt!

Mathias Ehrlin

Sony har numera slutat att försöka konkurrera med bra saker på pappret utan vill erbjuda en bra upplevelse, resultatet är Xperia X och jag har testat den.

Xperia X är Sonys nya flaggskepp och den telefonen som ska sälja ordentligt. Den har två bröder, en billigare som heter XA och egentligen är en ganska avskalad version och en version som har lite extra som kallas X Performence. Xperia X sticker ut ifrån sina konkurrenter med att ha oväntat dåliga komponenter, komponenter som man förväntar sig hitta i en telefon för kanske 4000 kr och inte i en topptelefon som Xperia X faktiskt är till priset på ca 6000 kr. Men Sony har med X visat att det är upplevelsen som räknas. Xperia X finns i butik sen några veckor tillbaka och finns i färgerna svart, vit, guld och rosa.

Baksidan av den svarta Xperia X.

Baksidan av den svarta Xperia X.

Gjord för handen
Sonys telefoners signum har tidigare varit ganska kantiga men stilrena telefoner. I och med Xperia X har telefonen rundats av lite för att den ska bli skönare att hålla i, något Sony verkligen lyckats med. Sony Xperia X är den skönaste Sonytelefonen i handen på väldigt länge. Glaset som ofta sprack på baksidan är ersatt med metall. Alla knappar är på höger sida av telefonen däribland en av/på-knapp som har en fingeravtryckssensor som håller hög kvalitet och är snabbare än många konkurrenter. Vi hittar även en kameraknapp samt volymknappar som även assisterar som zoom-knappar när kameran är igång. På framsidan har vi den 5 tum stora skärmen med två högtalare på varsin sida, två svårslagna högtalare ska det även sägas. Den stora chocken med Xperia X är att den inte är vattentät, något i alla fall jag närmast ser som en standardfunktion hos en Sonytelefon i dagsläget. Sony själva hävdar att detta är för att kunna slimma till telefonen, själv tror jag det har med kostnadsmässiga skäl att göra, men avsaknaden av vattentäthet gör även att högtalarna låter bättre än på föregångarna till Xperia X.

Samma kamera som tidigare
Sonys marknadsföring har länge handlat om kamerorna som ska vara väldigt bra. Efter att jag jämfört den, främst med iPhone 6S så skulle jag nog säga att kameran i Xperia X som förövrigt är ärvd från Xperia Z5 är ganska bra. Den är vad man kan vänta sig av en kamera i en dyrare telefon. Däremot skulle jag hellre haft en iPhone eller någon dyrare Samsungmodell när jag ska fota då de faktiskt är snäppet bättre än kameran i Sonyn. Hur som helst så är kameran ingen besvikelse och kameraknappen är även den härlig att ha. 23 MP kameran är uppbackad av ett riktigt bra kameragränssnitt där Sony skalat bort funktioner för att förbättra upplevelsen. 4K inspelningen är numera borta och enligt Sony är det på grund av att knappt någon använder den och de som väl använder den klagar på att mobilen blir varm under inspelning. Slutsatsen av mig är att jag tror Sony väljer att skjuta denna funktion på framtiden tills världen är mer mogen för tekniken. En annan ny funktion är en hybridfokus som ska göra att telefonen förutsäger vart den ska fokusera, en välkommen funktion då fokus är något som gärna får gå fort. Kameran på framsidan har upplösningen på hela 13 MP, det är inte en kamera jag hårdtestat men den levererar selfies med mycket skärpa och många detaljer.

Den guldiga Xperia X.

Den guldiga Xperia X.

Verkliga färger i skärmen
När det kommer till skärmen så har den i X blivit 5 tum stor, en storlek som kanske är den som kommer att vara standardstorleken ett bra tag framöver. Skärmen har egentligen inget utöver det vanliga med en full-HD upplösning. Skärmen fixar alla förhållanden riktigt bra och är således inget att klaga på. Själva färgerna är bra men är inte som på exempelvis Samsung så kontrastrika och färgerna är faktiskt ännu mer verkliga än de i Z5. Detta är något som för vissa upplevs som något tråkigt men för andra är det uppskattat.

“Midrange” hårdvara
Hårdvaran är en väldigt intressant del av Xperia X till skillnad från många andra topptelefoner. Den har nämligen begåvats med en processor som inte är den bästa på marknaden, utan processorn är till för midrangetelefoner och heter Snapdragon 650. Processorn arbetar tillsammans med 3 GB RAM minne och till lagringsminne finns 32 GB där ca 22 GB är ledigt. För de som vill utöka minnet finns minneskortplats med stöd för upp till 200 GB. Trots den halvdana processorn så presterar telefonen otroligt bra och är den snabbaste Sonytelefonen jag testat. Jag jämförde den sida vid sida med Xperia Z5 som på pappret ska vara snäppet vassare, men upplevelsen är helt klart bättre på Xperia X, speciellt multitaskingen. Att bläddra mellan appar är nämligen väldigt enkelt med Xperia X, det går extremt snabbt och innebär nästan aldrig några väntetider, bra gjort Sony.

Långsidan av Xperia X med alla knappar, den silvriga är fingeravtryckssensorn.

Långsidan av Xperia X med alla knappar, den silvriga är fingeravtryckssensorn.

Uppfräschning av mjukvaran
Gränssnittet har även det fått sig en uppfräschning som gör att mobilen känns modernare än sina föregångare, något som för mig var väldigt uppskattat. Idag är å andra sidan det mesta likadant i varje telefon men Sony har putsat på småsaker och resultatet gillar jag. Sony har även tagit tillbaka Stamina Mode som av någon anledning försvunnit i de senaste mjukvaruuppdateringarna i Z5. Även Ultra Stamina Mode är tillbaka så telefonen ska klara sig bra med det 2620 mAh stora batteriet. I verklig användning tycker jag dock att batteriet inte riktigt håller vad det lovar, en dag är inga problem, men två dagar är med min användning nästan omöjligt såvida jag inte startar upp någon av strömsparlägena. Ytterligare en nyhet är uppladdningstekniken Qnovo som gör att telefonen laddas skonsamt för att batteriet ska få en bättre livslängd. Det är möjligt att Qnovo även bromsar upp laddningen då en fulladdning tar hela 2 timmar att göra.

Slutsats
I slutändan är Xperia X en grym telefon. Jag gillar att Sony gått från att vara bra på pappret till att leverera i verkligheten. Xperia X känns mer designad för användaren och även om jag tycker de äldre modellerna var snyggare så är X anpassad för att ligga i en människohand. Det som dock är lite tråkigt är att vattentätheten försvunnit. Annars kan jag rekommendera Xperia X och tror verkligen att den som köper den kommer att gilla den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *