Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 förhandstitt!

Mathias Ehrlin

Samsung har nyss lanserat 4 nya surfplattor. Note Pro 12.2 och Tab Pro 12.2 är identiska förutom pennan så läs den förra artikeln för mer om Tab Pro 12.2. Här ska de skrivas om Tab Pro 10.1 som också är en platta i toppsegmentet.

pro10

Tab Pro 10.1 är en platta som är väldigt lik Note 10.1, vilket med andra ord betyder att den är väldigt bra. Tab Pro 10.1 skiljer sig på några punkter och känns modernare men också lite billigare. Tab Pro 10.1 med enbart WLAN och 16 GB kommer att kosta ca 4400 kronor, ett pris som säkert kommer falla ganska fort. Den kommer gå att köpa i butiker någon gång under det första kvartalet enligt Samsung.

Gränssnitt

Precis som i de andra nya modellerna som Samsung lanserade är gränssnittet helt nytt och för tankarna till windows phone. Den kommer med Android 4.4 vilket gör att allt flyter på lättare än innan då google har gjort systemet mindre krävande för hårdvaran. Multi-window finns såklart i Tab Pro 10.1 men det går bara att ha två fönster öppna samtidigt, till skillnad från Note Pro 12.2 som klarade 4 fönster samtidigt. Gränssnittet är den största skillnaden mellan Tab Pro 10.1 och Note 10.1.

tab103

Skärm

I Tab Pro 10.1 sitter exakt samma hyllade skärm som den i Note 10.1. 1600*2560 är upplösningen och på tio tum blir det 299 pixlar/tum och det är därmed det skarpaste alternativet på marknaden just nu. Det enda man kan klaga på är betraktningsvinklarna som då det är en LCD skärm inte är perfekta(men inte långt ifrån).

Kamera

Kamerorna är samma som de som sitter i resten av samsungs nya surfplattor, vilket betyder bra för att sitta i en surfplatta. Kameran på baksidan tar bilder i 8 MP och filmar i full HD i 30 bilder/sek(60 bilder/sek i 4G modellen). Den stora nackdelen med kameran är att den är dålig när ljusförhållandena inte är så bra, men det finns en LED-lampa som hjälper till där. Videosamtalskameran är på 2 MP och filmar i full HD.

tab102

Specifikationer

4G modellen har en snapdragon 800 processor medans de andra modellerna har två fyrkärniga processorer, en för prestanda och en för batterisparande. Båda processoralternativen är extremt bra. RAM minnet är i 4G modellen av någon anledning nedsatt från 3 GB till 2 GB, väldigt lustigt, men i övriga modeller är RAM-minnet 3 GB. Minnesalternativen är 16 och 32 GB och självklart finns det plats för minneskort. Batteriet är 8220 mAh stort och det räcker och blir över, jag lovar. IR för att styra din TV finns, till skillnad från radio som knappt finns på något platta. Mycket bra specifikationer, det ända som oroar lite är 2 GB RAM på 4G modellen, men förhoppningsvis kräver inte det nya gränssnittet så mycket RAM.

Rekommenderar jag den?

Den stora skillnaden mellan Tab Pro 10.1 och Note 10.1 är pennan och gränssnittet. Själv hade jag valt det äldre gränssnittet då det är mer likt alla andra androidenheter och pennan är aldrig en nackdel. Note 10.1 kommer antagligen också vara det billigare alternativet, så det blir svårt för mig att rekommendera Tab Pro 10.1 även om det är en väldigt kompetent platta. Den interna konkurrensen är tyvärr för stor och frågan är varför Samsung släppt så likvärdiga plattor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *