Tester

Roligare mobil än LG G5 får man leta efter!

Mathias Ehrlin

Woho, vilken telefon! LG G5 levererar långt över förväntan i de flesta kategorier och är en telefon som är svårslaget rolig att använda.

Att känna igen en LG i G-serien har aldrig varit speciellt svårt, designen har alltid stuckit ut med smått böjda mobiler och samtliga knappar på baksidan. LG har med G5 nu tagit tillbaka vissa vågade saker men har å andra sidan töjt ut andra gränser ordentligt. Jag har alltid varit lite skeptisk mot G5 och sett den för lite för mycket av en experimentell telefon men när jag väl testat den har jag insett att det är en av de absolut roligaste telefoner man kan använda. LG G5 släpps i Sverige den 29 april till ett pris på ca 6500 kr och kommer finnas i färgerna silver, titan, guld och rosa. Tillbehöret Cam Plus som jag också testar kommer att kosta ca 900 kr.

cof

Modulär design

När det gäller design vill jag först av allt framhäva hur bra LG G5 ligger i handen, det känns som att telefonen som är helt i metall är byggd med handen i utgångspunkt. Själva formerna tycker jag designmässigt kan vara snyggare i vissa andra telefoner men känslan av att hålla i G5 är svårslagen. Framsidan består självfallet av en stor glasyta som till skillnad från någon annan telefon är böjd upptill. På vänster sida hittar vi de två volymknapparna men av/på-knappen hade jag svårt att hitta. Efter en stunds letande upptäckte jag att fingeravtryckssensorn på baksidan även fungerade som knapp, smidig och bra lösning. Fingeravtrycksensorn i knappen håller även mycket hög kvalitet och min personliga upplevelse är att detta är den bästa fingeravtryckssensorn i någon telefon i dagsläget. På baksidan hittar vi även dubbla kameror, blixt och laserfokus. Längst upp på telefonen finns förutom en hörlursutgång även en IR-port. Längst ned finns även en USB-C port, telefonen är alltså rustad för framtiden.

Det som skiljer sig med G5 från andra telefoner är att undersidan av telefonen går att klicka loss, då följer även batteriet med. Du kan sedan byta ut underdelen om du exempelvis vill ha bättre högtalare, ett större batteri, ett kameragrepp eller liknande. Tredjepartsutveklare har fri tillgång till att göra egna tillbehör så det är egentligen bara fantasin som sätter stopp här. Att telefonen är modulär ger oss användare även möjligheten att byta ut batteriet, tack för det LG för det är något som efterfrågas och som inte erbjuds av någon annan tillverkare i dagsläget(med få undantag). Detta gör att den som vill kunna använda mobilen i många år har möjlighet att göra detta, även om batterier kan bli svåra att få tag på om några år. Det bör även nämnas med att det finns något som LG inte lyckats med i G5, nämligen att vattentäta den, så är du ute efter en vattentät telefon är denna inget för dig.

Mindre skärm än G4 & G3

LG har länge varit duktiga på att göra skärmar. Skärmen i G5 har en hög upplösning(QHD) och har storleken 5,3 tum, alltså ungefär som snittelefonen, och detta betyder även att G5 har mindre skärm än både G4 och uråldriga G3. Skärmen ger bra färger, god ljusstyrka och bra betraktingsvinklar, men det där lilla extra saknas i skärmen. Färgerna är exempelvis Samsung mycket bättre på precis som ljusstyrkan. G5 har ävenlite problem med sin ljusstyrka när man befinner sig i solljus, kanske är det jag som är van med vinter och alltså lätta förhållanden för en telefonskärm, men oavsett så finns det utrymme för förbättring på det här området.

En ny funktion som förr eller senare kommer att bli standard på alla telefoner är funktionen always on. Always on gör att en liten del av skärmen ständigt är på och visar klockan. Detta är en funktion som drar ganska mycket batteri, 0,8 %/timme, men det är funktion som är oerhört härlig att ha. Förutom klockan kan du även se om du fått några nya notifikationer, men saker som vilken låt som spelas på spotify finns ännu inte som funktion på always on. Något annat som jag gillar med skärmen på G5 är möjligheten att både tända och släcka skärmen med ett dubbelklick. Detta är en funktion som kan låta onödig men i takt med att du vänjer dig vid det blir det väldigt svårt att vara utan det, om av/på-knappen är svår att komma åt när telefonen exempelvis ligger på ett bord är dessutom dubbelklicksfunktionen mycket användbar. Den visar även på hur lat man kan bli, att lyfta telefonen för att tända eller släcka skärmen är väl inte så jobbigt?

Vidvinkelkamera, mycket roligt!

Det som jag tycker är roligast med LG G5 är kameran eller kamerorna. Kamerorna i sig är bra men kan inte riktigt mäta sig med kameran i Galaxy S7 eller ens Galaxy S6, men ändå är jag nästan mer benägen att fota med en G5 då det är roligare. Det finns nämligen två kameror på baksidan, den ena är en helt vanlig kamera som G5 ärvt av G4 och V10, den andra kameran har otroligt bra vidvinkel och gör att du får in i princip hur mycket som helst i bilden. Det kanske låter som något som är onödigt men det är något som gör att jag kommer sakna kameran i G5 när jag till sist ska lämna tillbaka min testenhet. Att byta mellan kamerorna görs även smidigt, du kan endera välja kamera direkt i gränssnittet eller zooma och mobilen byter direkt kamera när det är dags. Den ”vanliga” kameran har upplösningen 16 MP medans vidvinkelkameran har upplösning 8 MP. I mörker presterar kamerorna helt okej, de kan inte matcha Galaxy S7 men det är det få telefoner som kan. Vidvinkelkameran hade snäppet svårare i mörkret men får ändå klart godkänt. Möjlighet att spela in i 4K finns. När det gäller kameran på framsidan så har även den 8 MP och gör ett bra jobb och LG G5 kan precis som exempelvis iPhone 6S använda skärmen som blixt.

Bild med den "vanliga" 16 MP kameran.

Bild med den ”vanliga” 16 MP kameran.

Bild med vidvinkelkameran

Bild med vidvinkelkameran.

Cam plus

Tillbehöret Cam Plus fick jag med i mitt testkit och den monteras genom att ta ur underdelen av telefonen och sedan sätta in stora Cam Plus. Cam Plus gör telefonen ganska klumpig men den är trots det en pryl jag skulle kunna ha på telefon permanent även om det har sina nackdelar. Den främsta fördelen med Cam Plus är att den gör att telefonen bli väldigt lätt att hålla i när man fotograferar och att hålla telefonen med en hand är knappast något problem. Cam Plus har på nedansidan en knapp för att tända kameran(som dock inte tänds så snabbt) och har på höger sida en knapp för att fokusera och fota och en annan för att filma. På hörnet finns även ett steglöst zoomhjul som gör att du mycket smidigt kan växla mellan kamerorna. Däremot hade jag önskat att det var lite motstånd i zoomhjulet, den snurrar alldeles för lätt och det borde finnas tydliga steg i den. Att Cam Plus är så stor har som sagt både för och nackdelar, en annan fördel är att LG kunnat sätta in ett 1200 mAh stort batteri i den. Batteriet laddas när du laddar telefonen och laddar sedan upp din G5 med jämna mellanrum. Tyvärr laddar den även på när det vanliga batteriet är fulladdat och mobiler säger då åt dig att du ska koppla ur laddaren, något LG borde försöka fixa i någon mjukvaruuppdatering.

Picture

Batteritiden är ingen höjdare

LG G5 har få nackdelar, men måste jag nämna en så är det batteritiden. Under tiden jag testat med Cam Plus har jag haft en total kapacitet på 4000 mAh, 2800 i orginalbatteriet och 1200 i Cam Plus. Detta gör kapaciteten till den största på den svenska mobilmarknaden tillsammans med Huawei Mate 8. Trots det så skulle jag inte klara mig mer än en dag, visserligen delvis på grund av skärmen som alltid är på, men det är ändå lite av en besvikelse. Det som däremot är positivt är att den enkelt klarar en dag, oavsett användning, men två dagar, det går inte. Till råga detta finns det inget riktigt bra batterisparläge i telefonen vilket gör att telefonen inte kommer fungera utan laddare i några dagar, något som många av LG´s konkurrenter klarar av i dagsläget. Det som å andra sidan är positivt är just laddningstiderna, jag har inte klockat den själv men några minuter med laddare ikopplad gör stor skillnad. De officiella siffrorna från LG är från 0 till 83 % på en halvtimme och det kan mycket väl stämma.

Uppdaterad mjukvara

Mjukvaran har alltid varit något jag kritiserat LG för, jag har inte riktigt gillat den. Nu verkar det som LG gjort den stora genomgången av sin mjukvara som jag efterfrågat. Småsaker som animationen när du sätter på wifi är inte längre småhackig utan är precis lika mjuk och vacker att titta på som den ska vara. Om man inte tittar så noga i gränssnittet så känns det inte som så mycket har ändrats, utan det är mest detaljer. Det finns dock en stor förändring och det är att ALLA appar ligger på hemskärmen precis som hos iPhone. Detta är en utveckling som vi kan förvänta oss se från de andra tillverkarna också. Jag personligen gillar inte detta då mina hemskärmar tenderar att bli riktigt röriga när jag inte har någon applåda. En annan funktion som jag hyllar LG för är möjligheten att använda telefonen so fjärrkontroll till TV’n, detta är något som blev någorlunda vanligt för några år sedan men som sedan försvann. LG G5 är en av de få telefonerna som fortfarande har kvar denna möjlighet, en möjlighet som jag tycker är väldigt smidig, ligger jag skönt i soffan och kontrollen är 2 meter bort, då har jag min LG G5!

G52

Bästa hårdvaran, precis som hos konkurrenterna

När det kommer till vad som finns under skalet så är det precis det vi väntar oss av en topptelefon 2016. LG V10 som kom ganska nyss och förre årets LG G4 hade inte riktigt det bästa på marknaden, men LG verkar ha tänkt om och i G5 finns en Snapdragon 820 som tillsammans med massiva 4 GB ger en mycket bra användarnupplevelse, detta i kombination med lagringsminnet på 32 GB samt möjlighet att utöka till ca 2000 GB gör att telefonen duger för i princip alla. Och ja 2000 GB är helt korrekt, däremot finns det ”bara” minneskort på upp till 200 GB på marknaden idag.

Slutsats

När allt kommer omkring är LG G5 en riktigt bra mobil och en mobil som på riktigt kan utmana om att vara årets bästa telefon. LG kan inte riktigt konkurrera med Samsung när det gäller kamera eller skärmkvalitet, men de kan konkurrera med andra saker och de gör det bra, dessutom ligger den mycket skönare i handen än sina största konkurrenter. LG G5 är sammanfattningsvis en kompetent telefon som är oerhört kul att hålla på med och jag rekommenderar den verkligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *