Tester

Proffsig men mindre stereoanläggning i test!

Mathias Ehrlin

Blir något dyrare blir det förutom bättre ofta även större. Denon PMA-50 visar motsatsen och är en riktigt bra förstärkare, detta trots att den är liten och smidig.

Jag har testat den tillsammans med högtalarna Dali Opticon 1 som är ett par kompakta högtalare som ändå levererar ett kraftfullt ljud. Denon PMA-50 kostar ca 4 700 kr och finns endast i färgen svart med silvriga inslag. Dali Opticon 1 finns i färgerna svart, vit och valnöt och kostar ca 6 000 kr/par.

bild 2

Denon gör det bra – men det saknas funktioner
PMA-50 är grymma om du tänkt ha dem till några kompakthögtalare och spela upp musik via din telefon, de är verkligen klockrena till det ändamålet. De har utgångar till just två högtalare och kopplas smidigt med mobil genom endast en beröring med sidan av förstärkaren. Skärmen den har är liten men snygg och räcker för det du inte kontrollerar med din telefon. Till förstärkaren kommer en fjärrkontroll av minsta modell, förmodligen är detta taktiskt av Denon och de försöker locka den som inte är nördig till sin proffsiga anläggning. PMA-50 har inte bara känslan av enkelhet på sin sida utan är även begåvad med en annorlunda design. Designen är simpel och knapparna är få, endast 3 tillsammans med volymratten. Även om jag som är ett litet teknikfreak skulle vilja ha flera funktioner att grotta ned mig i så måste jag säga att PMA-50 gör det jag begär av den, fler funktioner skulle vara kul, men inte användbart.

Högtalarna kunde varit bättre, men kanske inte utan att vara större
Dalis högtalare Opticon 1 är inte de högtalare jag testat med bäst ljud, men å andra sidan är de väldigt kompakta och för sin storlek imponerar de på mig. Jag tycker att ljudet i Opticon 1 är precis det man väntar sig i högtalare för den prisklassen, nämligen ljud som är riktigt bra oavsett musikstil. Däremot lyckas inte Dalis högtalare få mig att tappa hakan, det finns alltså utrymme för förbättringar, speciellt när det gäller basen. När det gäller designen har Dali lyckats snäppet bättre, högtalarna designade precis som jag vill att högtalare ska se ut, dessutom finns valnötsfärgen som valmöjlighet – som jag tycker ser riktigt bra ut . Sammanfattningsvis är Dalihögtalarana grymma för sin storlek. Vill du ha ännu bättre högtalare och kan tänka dig att kompromissa med storleken men inte med priset kan du ta en titt på B&W 686 S2.

bild 3 small

Liten och simpel anläggning
Denon PMA-50 och Dali Opticon 1 är en väldigt liten anläggning. De lirar bra ihop och båda talar samma språk, nämligen att det ska vara simpelt, litet och snyggt utan att göra några större avkall på ljudet. Jag tror att de flesta som vill ha en simpel anläggning inte vill lägga nästan 11 000 kronor på den, men de som kan tänka sig att göra det har just hittat den perfekta kombinationen.


1 reply to “Proffsig men mindre stereoanläggning i test!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *