Oppo N1

Mathias Ehrlin

Efter en mindre succé med Find 5 har nu företaget Oppo släppt sin andra stora satsning, N1. Enligt Oppo har innovationerna inom mobilbranchen blivit sällsynta och i och med N1 har man visat på kreativa idéer. N1 är utan tvekan en otroligt stark mobil som också är extremt stor och får mobiler som Note 3 att verka små. Oppo N1 säljs sedan oktober men tyvärr inte i Sverige. Detta är ändå en såpass intressant mobil att jag valt att skriva om den. Skulle den komma till Sverige skulle förmodligen priset ligga på mellan 5000 och 6000 kronor.

Skärm
Oppo N1 är utan tvekan en otroligt telefon med få nackdelar. Men tyvärr är detta ingen telefon var och varannan skulle kunna gå runt med på grund av skärmen. Skärmen är nämligen 5,9 tum stor, bland det absolut största på telefonmarknaden. Självklart är det full HD som gäller här och det gör att pixeldensiteten landar på 373 pixlar per tum. Skärmen är väldigt bra och även om det är LCD så har den otroligt bra betraktningsvinklar. Betraktningsvinklarna är nämligen något som brukar vara väldigt dåligt på LCD-skärmar.

n12

Design och batteri
Som du tidigare läste har N1 en gigantisk skärm. Detta gör förstås att hela mobilen blir väldigt stor. Även om den bara är 9 mm smal så är den hela 17 cm lång och över 8 cm bred. Att använda mobilen med en hand är i princip omöjligt. Att mobilen vart så lång beror delvis på kameran, som av anledningar vi kommer till senare inte går att placera bakom skärmen utan var tvungen att placeras över den. N1 känns rejält byggd även om det inte är de exklusivaste materialen, numera är nog känslan av lyx viktigare än själva materialvalen.

Här kommer nog det kapitlet där N1:an imponerar mest. Batteritiden. Batteriet är 3610 mAh stort, alltså mer än dubbelt så stort som iPhone 5S batteri. Även om N1 har en väldigt stor skärm och stark processor är batteritiden enastående och bland det bästa på smartphonemarknaden idag. Om du inte använder mobilen allt för mycket kan du nog räkna med att den klarar sig åtminstone 2 dygn utan laddning. Du ska också kunna prata i 25 timmar utan att batteriet tar slut vilket är väldigt bra.

Kamera
Nu kommer vi till den delen som Oppo själva kallar för innovation. Kameran går nämligen att snurra på, så du har en 13 MP kamera som du rikta både bakåt och framåt, precis som du vill. När du snurrar på kameran öppnas också automatiskt kameraappen. Oppo är långt ifrån först med detta men det var väldigt länge sedan vi såg något liknande. Sett till specifikationerna är kameran inte så speciell(svårt att vara det i dagens läge också). Som sagt 13 MP och filmar gör den i full HD. Till hjälp har den dubbla LED lampor. Och kameran på framsidan har alltså likadana specifikationer eftersom det helt enkelt är samma kamera.

camera

Hårdvara
Till att börja med har N1 ingen 4G uppkoppling. Något som börjar bli lite överraskande när toppmodeller saknar. Hur som helst drivs android 4.2 utav en snapdragon 600 processor på 1,7 GHz och fyra kärnor. Det är inte riktigt det bästa på marknaden, men ruskigt snabb ändå. RAM minnet behöver man knappt kolla upp vid det här laget, alla toppmobiler ska ha 2 GB och så är fallet även här. Lagringsminnet är också som ”alla andra” där de två alternativen är 16 och 32 GB. Något som saknas här är minneskortplats.

Skulle jag köpt den?
Då den inte säljs i svenska butiker är svaret nej, Händer det något blir det jobbigt med garantier osv. Annars är detta en mobil som med tanke på batteritiden är väldigt intressant, om man klarar av en sådan stor mobil. Personligen är det för stort för mig, redan den mindre noteserien är något för stor. Men gillar man storleken och kan tänka sig köpa den via t.ex. ebay så har jag bara en rekommendation, köp den!


5 replies to “Oppo N1

 1. Linus Persson

  Du som är grym på mobiler, jag funderar på att skaffa något nytt. Har haft iPhone i ca 4 år nu, börjar tröttna på den. Iphone 5s lockar inte speciellt mycket. Dock har jag en Android också, och märker stora brister i Android jämfört med IOS. Så vad ska man göra? Vilka Android lurar är det som är styvast just nu?

  // Linus

  Reply

  1. Post Author Mathias Ehrlin

   Just nu skulle jag nog titta på LG G2, Samsung Galaxy S4 eller Sony Xperia Z1(Dock är den väldigt stor). Antagligen kommer också snart en Samsung Galaxy S5 och det ryktas om att den kommer ha ett batteri på hela 4000 mAh, något som bara det lockar väldigt mycket. Så om du orkar så håll ut tills den kommer, annars, ta en titt på de jag nämnde tidigare!

   Reply

 2. Tyson F. Gautreaux

  I simply want to tell you that I am just very new to weblog and honestly loved you’re web-site. Probably I’m going to bookmark your site . You definitely have perfect articles and reviews. Many thanks for revealing your web page.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *