Förhandstitt

Nya Xperia Z3+!

Mathias Ehrlin

Sony har väntat längre än väntat med att lansera Sony Xperia Z4, och när vi väl trodde den skulle komma visade man upp Sony Xperia Z3+. Jag var på lanseringseventet i morse och här är det ni behöver veta om Z3+.

zp1

Rikard Skogberg från Sony presenterade idag Xperia Z3+ för de svenska journalisterna. Han började med att berätta att det går bra för Sony och att de är en tydlig 3:a på den svenska marknaden och att strategin med att ofta lansera nya flaggskeppsmodeller fungerat bra för våran marknad. Han berättade att fokus för Z3+ varit kamera, design och stamina(batteritid). Z3+ kommer till Sverige den 30 juni för de som förbeställer till ett pris på 7000 kr & då ingår en Action Cam mini som är värd ca 2000 kr.

Varför ändra på något som redan är bra?

Designen har länge varit en av Sonys starkaste kort och Z3+ är inte helt lik sin föregångare även om den spontant ser nästan identisk ut. Som vanligt är den byggd i aluminium och glas men nu har man försökt bli ännu stilrenare än vad man var förr. För att lyckas med detta samtidigt som telefonen fortfarande är vattentät har man tätat USB-porten inifrån och därav kunnat ta bort den lilla flärpen som tidigare täckte USB-porten. Z3+ är också otroligt tunn och självklart har man lagt sig på samma nivå som iPhone 6 med 6,9 mm. Z3+ kommer att komma i fyra färger, “huvudfärgen” kommer att vara aqua green men den finns också som vit, svart och koppar.

zp4

Jättekorta laddningstider, nej!

Många andra mobiltillverkare skryter om sina korta laddningstider men Rikard hos Sony säger att Sonyanvändare inte går runt och letar efter uttag hela tiden då de har 30-50% bättre batteritid än konkurrenterna. Du ska kunna snabbladda den på 45 minuter så du klarar dig en hel dag men det Sony är stoltast över är att en full laddning räcker 2 dagar, något som även användarna nog skulle skriva under på. Batteriet hos Z3+ är 2930 mAh stort, något mindre än hos föregångaren, men trots det ska batteritiden under användning blivit bättre.

Gammal kamerasensor

Kameran är densamma som den som satt i gamla Xperia Z1, vilket knappast är negativt. Till Z3+ har Sony gjort omfattande mjukvaruuppdateringar för att få bilderna att bli ännu finare. Rikard nämner även att de lagt till ett matläge i Z3+ för att tomaterna ska bli extra röda och basilikan extra grön. Kameran på framsidan är utbytt mot en 5 MP kamera med autofokus och något som kallas “steadyshot” som ska göra bilderna skarpare även om du skakar lite. Både kameran på baksidan och framsidan har mycket bra vidvinkel “så att fler ska få plats i din groupie”. Kameran på baksidan är på 20,7 MP och kan filma i 4K och i slowmotion.

zp5

Bättre skärm

Sony har valt att till skillnad från många andra tillverkare inte sätta in någon riktigt högupplöst skärm utan har valt att behålla en 5,2 tums full-HD skärm då den sparar på batteriet och fortfarande är väldigt bra. Det man uppgraderat från föregångaren är istället ljusstyrkan som nu blir ännu starkare och Sony har även förbättrat kontrasten. Det som skyddar skärmen är förmodligen Corning Gorilla Glass 4 även om Sony inte har rätt att berätta det. Rikard säger istället att Z3+ skyddas med det bästa glaset på marknaden, det som alla andra har.

Vad finns under huvven?

Det som driver Z3+ är en 64-bitars åttakärnig Snapdragon 810 och därtill finns ett RAM-minne på 3 GB. Till lagring finns det 32 GB tillgängligt och räcker inte det finns minneskortplats. Operativsystemet är Android 5.0, alltså inte 5.1 som är det senaste. På den korta tiden jag pillade på telefonen fick jag ett intryck av att den var väldigt snabb. I övrigt kan jag säga att det finns FM-radio i Z3+ men att trådlös laddning saknas.

zp2

Värd att köpa?

Förbeställningserbjudandet på Z3+ för 7000 kr där en Action Cam medföljer är väldigt bra och vill man inte ha en Action Cam finns ju alltid blocket. Annars är det en mobil som är den kanske bästa telefonen idag och det som gör den mycket attraktivare i mina ögon är batteritiden. Men tänk på att vanliga Z3 & även Z2 fortfarande finns att köpa, Z2 kostar ca 3500 kr och skillnaderna på telefonerna är inte allt för stora.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *