Nya Samsung Galaxy S5!

Mathias Ehrlin

Då var det dags i år igen, den största årliga lanseringen av teknik förutom iPhone, nämligen Galaxy S5. Samsung har i år satsat på innovation istället för häftiga specifikationer. Enligt Samsung finns den i butik den 11 april.

s53

Samsungs största nackdel har enligt mig varit designen som inte andats den kvalité som den borde göra då det är en flaggskeppsmodell. S5 är tyvärr otroligt lik sina föregångare S3 och S4. Det är väldigt konstigt att Samsung inte ändrar på sig då de troligen skulle komma att sälja mycket mer om de kunde ha en telefon som såg mer premium ut.

Fingeravtrycksläsare och vattentäthet

En trend som dragits igång av Apple är fingeravtrycksläsare i mobiler. Samsung har hängt på och har en fingeravtrycksläsare i hemknappen. S5 har flera användbara funktioner som drar nytta av detta och du kan till exempel spara bilder i en mapp som endast kan öppnas med ditt finger. Tyvärr har S5 en läsare där du måste dra fingret över knappen istället för att hålla det stilla som på iPhone 5S.

Att S5 blev vattentät kom nog för många som en överraskning, men även det är en trend, startad av Sony. Detta har medfört att telefonen växt något i jämförelse med S4, den är även något tyngre. USB-porten på botten har tyvärr blivit täckt av en plastlucka till följd av vattentätheten. Förövrigt är USB-porten numera 3.0 vilket betyder möjlighet till snabbare laddning och även bättre överföringstider. 3,5mm-porten är som tur är inte skyddad av något utan har vattentätheten inbyggd.

Batteri

Batteriet är i vanlig ordning något större än i föregångaren. Den här gången är det 2800 mAh stort, siffrorna är i sig en besvikelse och batteritiden borde inte vara så otrolig. Men, Samsung har ett ess i rockärmen och detta är något av det bästa vi sett på länge. Funktionen kallas “ultra power saving” och med den igång blir skärmen svartvit och det går bara att ringa och smsa med telefonen. Med detta läge igång ska telefonen klara sig i upp till 10 dygn på en laddning vilket betyder upp till 24 timmar på 10% kvar. Liknande funktioner är nog att vänta i kommande mobiler hos konkurrenterna.

s5

Skärm

Samsung har länge varit nummer ett när det gäller skärmar, nu har man tagit ett steg bakåt, i alla fall på pappret. Skärmen är återigen något större än dess föregångare och här är storleken 5.1 tum. Trots den större storleken på skärmen är upplösningen “bara” full-HD, här förväntades faktiskt något mer, vi är ju vana att se Samsung töjja på gränserna. En fördel som Samsung själva är stolta över är att den ska vara extremt ljusstark/ljussvag vid behov. Hur bra bild skärmen ger är svårt att säga ännu, men det är troligen bland det bästa på marknaden.

Kamera

S5 har en kamera som tar bilder i 16 MP och filmar i 4K(4*full HD) i 30 bilder/sek. Sänker du till full HD filmar den i 60 bilder/sek, alltså inte slowmotion som i iPhone 5S men ändå riktigt snabbt. Hur bra kameran är återstår att se, men då linsen är större än i S4 borde kameran vara bättre och ljuskänsligare.

s54

Övrigt

S5 har såklart nästan allt man kan vänta sig, även IR-port för att kunna använda S5 som fjärrkontroll. Om det är något den saknar är det radio, men det klarar väl de flesta sig utan nu för tiden?

Operativsystemet är den senaste versionen av android. Det som driver S5 är en snapdragon 801-processor och hur många GHz den har kvittar faktiskt(men för den nyfikne är det 2,5 GHz på 4 kärnor), det viktiga är att Samsung lyckats optimera sitt gränssnitt, då kommer den vara snabb. Minnet är bara 16 GB stort och endast 8 GB är tillgängligt för användaren men plats för minneskort finns såklart. RAM-minnet är faktiskt inte 3 GB stort som alla rykten sa, utan bara 2 GB som också det räcker bra.

Rekommenderar jag den?

S5 kommer vara en grym mobil på många sätt, nu är den ju också vattentät. Frågan är om den inte faller på sin design, den ser inte alls premium ut och det är just detta som får mig att kanske tänka om. En fördel jag finner med S5 är just batterisparningssystemet, någon Samsung är unika med och som faktiskt är en mindre revolution på mobilmarknaden. Slutsatsen är att det är en mobil jag rekommenderar om man gillar utseéndet, men innan du köper den ska du veta att du behöver ett nano-SIMkort(alltså ett mindre kort än micro-SIM).


1 reply to “Nya Samsung Galaxy S5!

  1. Luigi Fulk

    I simply want to say I’m all new to blogs and definitely enjoyed this blog site. Most likely I’m planning to bookmark your site . You really come with exceptional article content. Thanks a bunch for sharing your webpage.

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *