Förhandstitt

Nya mindre Apple iPhone SE!

Mathias Ehrlin

Ett ganska oväntat tillskott bland Apples mobiler heter iPhone SE, här är vad du behöver veta om den.

Små mobiler är eftertraktade bland många men tyvärr finns det inte så mycket att välja på i dagens läge. I en vanlig mobilbutik finns antingen Sony Xperia Z5 Compact eller gamla iPhone 5S att välja mellan. Vill man ha en modern liten telefon som inte heter Sony finns nu det nya tillskottet iPhone SE. SE kommer förmodligen till Sverige någon gång i april till ett pris på 4700 kr för 16 GB och 5800 kr för 64 GB och förutom olika minnen får du även välja på färgerna mörkgrå, silver, guld och rosa.

Gammal design

Designen är direkt tagen från iPhone 5, det finns inga modifikationer utan den ser exakt likadan ut. Det betyder en mycket liten och smidig telefon som är gjord i aluminum med detaljer av glas på baksidan. På nedansidan finns ett hörlursuttag(kanske sista iphonen med hörlursuttag?), en lightningkontakt och en högtalare. På vänster sida hittar vi som vanligt hos Apple volymknapparna samt en switch för att sätta telefonen i ljudlöst. Av/på-knappen sitter inte på höger sida som hos iphone 6 utan på toppen av telefonen då den är lätt att nå på grund av den lilla storleken. Precis som innan hittar vi även den stora hemknappen under skärmen med en fingeravtrycksensor i.

4

Liten skärm

Skärmen har storleken 4 tum, långt mindre än någon annan telefon på smartphonemarknaden i Sverige. Upplösningen är densamma som i iPhone 5S på 1136*640 pixlar vilket gör telefonen till ganska lågupplöst. Skärmen är förmodligen i vanlig Appleanda riktigt bra trots den låga upplösningen. Det vi däremot saknar är den nya funktionen 3D touch, kanske en funktion som ska skrotas, men mest troligt en funktion som ska få dig att vilja byta till iPhone SE 2 när den kommer.

Nyare kamera

IPhone SE får en av mobilmarknadens vassaste bakkameror, nämligen samma kamera som i iPhone 6S. Detta betyder en grym kamera på 12 MP som visserligen inte riktigt kan mäta sig med de absolut bästa kamerorna på marknaden i mörkare förhållanden men som absolut håller måttet. Den har även möjlighet att spela in filmer i 4K och i slowmotion i det väl tilltagna 240 bilder/sek. Det vi saknar på kamerasidan är en selfiekamera som klarar av att trycka ur bilder med högre upplösning än 1,2 MP, alltså bilder som duger för något annat än simpelt snapchatmaterial (även om det oftast är det den används till).

"One big step for small."

”One big step for small.”

Hårdvara och system

På hårdvarusidan fick vi som väntat se SE fyllas med de kraftfullaste specifikationer vi sett en mobil med 4 tumsskärm få. Den drivs av chipsettet som är av modell A9 och är således lånad från storebror 6S. RAM-minnet är 2 GB stort vilket är tillräckligt och även lika stort som hos 6S. Tyvärr kommer iPhone SE inte ut i någon version med 128 GB, inte för att någon(nästan) kommer att sakna det alternativet men ett alternativ mindre är tråkigt speciellt när det inte finns någon plats för minneskort. Batteriet är ganska stort(för att vara Apple) på 1642 mAh, vad det betyder i batteritid är dock för tidigt att säga.

Själva systemet i telefonen är likadant som vi är vana hos i iPhone och i och med den senaste programvaran som visades igår finns det även möjlighet att schemalägga skärmens ljus för att mobilen på kvällen ska utstråla ett ljus som får dig att sova bättre.

Lite tråkigt

Sammanfattningsvis är iPhone SE kanske lite tråkig med en design som är nästan 4 år gammal. Samtidigt är Apple den ända tillverkaren som kan ta en så gammal design till en ny telefon då deras telefoner känns ganska tidlösa i sin design. Jag personligen tror att iPhone SE kommer att bli en succé då efterfrågan på en mindre telefon som har det senaste är stor och jag kan redan nu säga att många kommer att bli nöjda med den här telefonen, speciellt med tanke på att den inte kostar så fruktansvärt mycket.

Jag vill också avsluta med att Apples nya lineup med telefoner nu kommer att vara iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 plus, iPhone 6S och iPhones 6S plus med deras respektive färger och minnesalternativ, iPhone 5S utgår alltså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *