Förhandstitt

Nya HTC 10!

Mathias Ehrlin

HTC har sedan flera år tillbaka legat i kölvattnet både när det gäller försäljningssiffror och uppmärksamhet, HTC 10 är ett försök att vända trenden.

I några år har HTC kört med en taktik att enbart släppa flaggskepp, den första ut var HTC One, sedan kom One M8, One M9 och nu har man skippat ”One M” och namnet är alltså endast 10. HTC har med 10 försökt rätta till det som tidigare gjorts fel, jag har i och för sig aldrig ordentligt testat M9 men enligt mig var den stora tabben kameran och även marknadsföringen. Nu har HTC enligt dem själva i alla fall rättat till sig när det gäller kameran. 10 kommer till Sverige i maj i färgerna guld, grå och silver och till ett pris på ungefär 7500 vilket betyder att den krigar med giganter som iPhone 6S och Galaxy S7.

2

Rubust design

HTC 10 kommer i vanlig ordning, precis som sina föregångare, i metall som är i ett stycke. Detta är något som jag tycker är snyggt och det är även något som Apple har tagit efter i iPhone 6(iPhone 6 är mycket lik gamla HTC One). Rent storleksmässigt är 10 något större än Galaxy S7 på alla ledder och även något större till ytan än föregångaren M9 även om 10 blivit något tunnare. Högtalarna på M9 var mycket uppskattade då de satt på var sin sida om skärmen och hade bra kräm. I 10 har tyvärr HTC tagit bort de dubbla högtalarna och istället lämnat en vanlig högtalare kvar på framsidan och på botten av telefonen lagt in en subwoofer, intressant och det är bara att hoppas att det blir bra ljud. Fingeravtryckssensor finns även i HTC 10 men något vi saknar är vattentäthet, HTC har som plåster på såren lovat att den ska klara av att användas i regn.

Lagom stor

Ett flaggskepp idag bör ha en skärm som är drygt 5 tum stor. I HTC 10 är skärmen 5,2 tum och den har en upplösning på 1440*2560 vilket även det gått och blivit branchstandard om vi undantar Apple. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 4, dagens tåligaste glas, och det är även lätt kurvan på sidan vilket får telefonen att kännas lite lyxigare.

1

Nästa nivås kamera

I gamla M9 så hade HTC lagt in en kamera på 20 MP från tillverkaren Toshiba, en kamera som enligt Forbes teknikavdelning var sämre än den i gamla iPhone 4S, med andra ord ett fiasko. I 10 är kameran på 12 MP istället för 20, släpper in betydligt mer ljus än sin föregångare med en bländaröppning som är den största på mobilmarknaden förutom den i Galaxy S7. Själva storleken på pixlarna är även den bland de största vi sett i någon telefon hittills och även om dessa siffror bara kan ge oss en fingervisning av hur bra kameran kommer bli så kan vi anta att det kommer bli en höjdare. Det ska även nämnas att den klarar av att filma i 4K. Ser vi till kameran på framsidan så har den, precis som kameran på baksidan, optisk bildstabilisering, något vi aldrig tidigare sett i en kamera på framsidan av en telefon. I övrigt har den en upplösning på 5 MP och har även den bra siffror då det gäller bländaröppning och pixelstorlek.

2 dagars batteritid

I dagsläget är bland det viktigaste i en telefon hur batteritiden är. HTC har blivit hyllade med sina batteritider och lovar nu, precis som Sony, att batteritiden ska vara minst 2 dagar lång vid normal användning. Batteriet är av storleken 3000 mAh, lika stort som i Galaxy S7 och snäppet större än i sin föregångare. HTC berättar att laddningstiden från 0 till 50 % ska vara 30 minuter vilket skulle göra HTC 10 till en av de snabbast laddade telefonerna.

3

Hårdvara

Jag är glatt överraskad över att HTC valt att begåva 10 med USB-C, uttaget som delvis förklarar de snabba laddningstiderna och uttaget som framtidssäkrar HTC 10. I övrigt är hårdvara måttligt intressant och det betyder precis som hos de flesta av konkurrenterna en Snapdragon 820, ett RAM-minne på 4 GB och ett lagringsminne på totalt 32 GB med plats för minneskort, alltså precis som hos Galaxy S7. Mjukvaran är självfallet Android med versionsnummer 6 och med HTC’s egna pålägg Sense. Även om jag inte testat HTC på flera år så lovar detta en riktigt trevlig upplevelse.

Slutsats

Jag hoppas att detta en gång för alla får HTC’s försäljningssiffror att gå upp igen. Så länge det inte kommer fram att HTC fuskat med något så ser 10 ut att vara en oerhört komplett mobil, nu är det upp till HTC’s marknadsföringsteam att visa vad dem går för. Jag ska göra vad jag kan för att få tag på ett testexemplar för att kunna testa den ordentligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *