Förhandstitt

Nya Edge+ & Note 5!

Mathias Ehrlin

Som vanlig släpper Samsung även i år en Galaxy Note 5. Nu med större konkurrens än någonsin med iPhone 6 plus.

I samband med lanseringen av Note 5 passade Samsung även på att släppa Galaxy S6 edge+. Note 5 är för de som är obekanta med den framgångrika Noteserien en uppumpad version av vanliga S6 men även med en medföljande penna. Vad S6 edge+ är är kanske något mer oklart, det är en Note 5 med kurvade skärmsidor, men då namnet inte innehåller ordet “note” finns inte heller någon penna och S6 edge+ får närmast ses som en större version av vanliga S6 edge. Det som överraskar mycket är att Note 5 bara lanseras i USA till en början, men vi får hoppas att den letar sig över atlanten till julhandeln. S6 edge+ kommer till Sverige den 4 september och kommer kosta runt 8000 kr för modellen med 32 GB medans priset på vanliga edge antagligen kommer att sjunka.

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S6 edge+

Kompromisslös design

Designen i Note 5 och edge+ är vädligt lik den i Galaxy S6. Kanterna är av metall och både fram och baksida är av glas. I Note 5 har baksidan rundade kanter vilket förmodligen kommer göra att den är mycket skön att hålla i. Edge+ har inte rundade kanter bak utan har istället en rundad skärm på framsidan. Storleken på Note 5 och edge+ är mindre än iPhone 6, där edge+ med sina 6,9 mm till och med är tunnare. Note 5 är 7,6 mm tunn och därmed något tjockare än iPhone 6 plus men smalare än Note 4. Tyvärr har Samsung precis som jag misstänkt flyttat högtalaren från baksidan till undersidan(som hos iPhone) vilket betyder att om du håller i telefonen i landskapsläge för att exempelvis spela så täcker handen högtalaren. Positivt är dock att en fingeravtryckssensor finnes på både Note 5 och edge+, en fingeravtryckssensor som även tjänstgör som hemknapp.

Pennan i Note 5

Pennan i Note 5

Lagom STOR skärm

När den första Notemobilen kom ut hade den en gigantisk skärm på hela 5,3 tum, något som idag inte alls är speciellt stort. När Note 3 släpptes hade skärmstorleken gått upp till 5,7 tum, en storlek som var så lagom att den fortfarande i Note 5 och edge+ är densamma. Upplösningen är 1440*2560, alltså QHD, som för er som undrar står för quad-high-definition, alltså 4 gånger 720*1280. Detta tillsammans med Samsungs skärmteknik Super-AMOLED brukar alltid sluta i en mycket bra skärm. Värt att nämnas återigen är att edge+ har kurvade skärmsidor, men har i övrigt samma specifikationer på skärmen som Note 5.

n53

Note 5 med pennan

Kamera

Noteserien har oftast haft bättre kameror än Galaxy S-serien. S6 har en kamera som är ruskigt bra och det var ingen överraskning att Samsung istället för att sätta i en annan i Note 5 och edge+ satte i samma kamera. Det betyder att vi får en mycket bra kamera på 16 MP med optisk bildstabilisering, 4K videoinspelning och slowmotioninspelning med 120 bilder/sek. Kameran på framsidan blir också på 5 MP, precis som i S6.

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S6 edge+

Batteritid

En av styrkorna i Noteserien har alltid varit dess stora batteri och därav goda batteritid. I år har Samsung tyvärr minskat på batteriet, förmodligen för att hålla vikten nere. Batteriet är 3000 mAh stort i både Note 5 och edge+, jämfört med 3220 mAh i Note 4. Jag tror dock att nyare teknik gjort att batteritiden blir ungefär densamma. Samsung skryter om att den har snabbladdning från båda vanlig laddare och trådlös laddare, något som jag tycker spelar liten roll då min telefon ändå ligger på laddning minst 6 timmar varje natt.

S6 edge+ med trådlös laddade

S6 edge+ med trådlös laddade

Operativsystem

Note 4 hade ett mycket snabbt operativsystem och lagg gick närmast inte att hitta överhuvudtaget. Note 5 och även edge+ är med all sannolikhet minst lika snabba och Samsung har även omdesignat gränssnittet för att få en mer modern stil. Note 5 kommer även med alla de extra, smarta funktioner som ingår i en Noteenhet, funktioner som titt som tätt kommer till användning. Operativsystemet är självfallet Android 5.1 Lollipop.

n51

Note 5 med pennan

Hårdvara

Noteserien är normalt sett försedd med en något kraftigare hårdvara än Galaxy S-serien, dels för att klara av den större skärmen och dels för att få nördarna att drägla ännu lite mer. I år var Galaxy S6 mycket stark och Samsung lät samma processor få sitta i Note 5 och edge+, en åttakärnig Exynos 7420. Det Samsung valde att förbättra var RAM-minnet där man istället för 3 GB slängde in 4 GB. Tittar vi på lagringsminnet finns alternativen 32, 64 och 128 GB medans en plats för minneskort för första gången i Noteserien saknas. Något annat som saknas på både edge+ och Note 5 är tyvärr IR-porten som annars kunnat användas som TV-kontroll.

n54

Samsung Galaxy Note 5

Slutsats

Det är tråkigt att Note 5 inte kommer till Sverige till en början, men den kommer troligtvis komma senare. Detta beror nog på att Samsung försöker få in varumärket edge än mer i Sverige. Edge+ verkar hur som helst vara en mycket bra telefon och ska vi leta nackdelar får det nog bli det här lilla med att det inte finns någon IR-port, något som de flesta struntar i, samt att priset är aningen högt. Men letar man efter det bästa av det bästa är edge+ och även Note 5 något att titta på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *