Förhandstitt

Nya Apple TV!

Mathias Ehrlin

En annan nyhet från gårdagens Appleevenent förutom två nya iPhones är nya Apple TV.

Nya Apple TV ska bli den nya hemmaunderhållningsapparaten som alla måste ha. Det var ett tag sedan den senaste Apple TV kom så en ny modell var att vänta förr eller senare men nu har den alltså visats. Priset kommer vara 149 dollar för versionen med 32 GB och för 64 GB kommer priset vara 199 dollar, frågan är nu om priserna översätts till 1500 respektive 2000 kr. Något datum när den kommer till Sverige finns ännu inte.

Modernt

Självklart är det viktigt med ett modernt gränssnitt i Apple TV. Gränssnittet kommer att heta tvOS och kommer vara ett frächt operativsystem som hanterar appar och fungerar med Apples röststyrningsassistent Siri. Siri kommer att aktiveras genom ett tryck på siri-knappen och då kan du till exempel söka på “roliga tv-serier”, Apple TV kommer då att söka på bra TV-serier i dina filmappar. Ett annat exempel Apple framhävde var att du med frasen “vad sa han” kommer få filmen att spolas tillbaka med 15 sekunder för att höra vad skådespelaren just sa. Självklart kommer det krävas endel prestanda och Apple har lagt in det gamla A8-chippet i Apple-TV, kanske inte så kraftfullt men Apples produkter prukar vara väl optimerade så prestandan bör vara god.

Apple TV

Apple TV

Ny fjärrkontroll

Det var länge sedan det kom någon evolution när det gäller fjärrkontrollen, något som Apple nu ändrat på. Den nya fjärrkontrollen har både knappar och en pekplatta. Pekplattan får en hel del funktioner i det nya operativsystemet och det kommer exempelvis gå att spola genom att dra fingret på pekplattan och du kan även dra fingret uppifrån och ned för att få fram vädret och sportresultat med mera på skärmen, lite som i iPhone och Android alltså. Fjärrkontrollen kommer även ha en inbyggd gyro vilket gör att kontrollen kommer kunna användas som Wii-kontrollen i spel, alltså att du håller i kontrollen som i en golfklubba när du spelar ett golfspel. Fjärrkontrollen kommer även ha bluetooth och en mycket bra batteritid för att göra vardagen något enklare.

Konkurrens

Apple TV verkar vara en rolig grej att ha i vardagsrummet till ett överkomligt pris. Men konkurrensen här är hård. Googles Chromecast är betydligt billigare även om den bara erbjuder en bråkdel av funktionerna, men för samma pengar får du i dagsläget ett äldre Xbox 360 eller ett Playstation 3. Går du upp en tusenlapp eller två kan du också köpa ett Xbox One eller ett Playstation 4, något som jag hellre lagt pengarna på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *