Förhandstitt

Ny budgetlur från Sony!

Mathias Ehrlin

Testade förra året Sonys telefon Xperia E4. Trots priset på under 1000 kr så hade den en prestanda som fick mig att närmast tappa hakan, skärmen och designen var visserligen hur dålig som helst men prestandan var grym. Nu har Sony visat uppföljaren, Xperia E5.

Xperia E5 är precis som väntat en lite dyrare telefon än E4. Att detta var väntat beror på att det känns som en trend att många av tillverkarna verkar lämna de absolut billigaste telefonerna åt sidan för att satsa på något dyrare telefoner i Sverige. Fokus för Xperia E5 ska enligt Sony ligga på ”kvalitet och prestanda för vardagen”. E5 kommer till Sverige i slutet av juni och kommer att kosta cirka 2000 kr i butik.

SXE53

Stor skärm
Till att börja med är skärmen i E5 5 tum stor, alltså normalstor trots att förväntningarna är att en budgetmobil ska vara något mindre. Skärmen har upplösningen 720p, en helt okej upplösning och inte allt för budget för pengarna. Det är en upplösning som för ögat helt klart duger. I övrigt brukar skärmen vara en av de större nackdelarna om man inte vill öppna plånboken allt för mycket. Det håller dock på att ändras då Sony har börjat satsa på riktigt bra skärmar i billigare telefoner i och med Galaxy J5, huruvida Sony också lyckas med detta återstår att se.

Modern design
Designen hos E5 är mycket lik de dyrare telefonerna även om några saker fått prioriterats bort. På de bilder som finns på den ser den något plastig ut men den ser ändå inte ut att vara så billig, något som för många kan vara viktigt när de köper en billigare mobil. Det är såhär en modern budgetlur ska se ut enligt mig. Det som dock fått prioriterats bort är de dubbla högtalarna, dessa har blivit en högtalare som dessutom sitter nedåtriktad. Även Sonys hyllade kameraknapp syns inte till vilket kan bero på att Sony inte är tillräckligt stolta över kameran.

Kamera med Full HD
Just kameran brukar ändå vara Sonys stolthet, i alla fall i de lite dyrare telefonerna. I E5 sitter det en 13 MP kamera som precis som i Xperia X ska kunna ”anpassa sig automatiskt till omgivningen”. Kameran filmar i full HD, vilket får ses som väntat/något bättre än väntat. Kameran har även ett HDR läge för fotografi. Kameran på framsidan har 5 MP.

SXE51

Hårdvara & mjukvara
Till att börja med lovar Sony precis som vanligt två dagars batteritid, kanske lite väl mycket lovat med tanke på det 2300 mAh stora batteriet. Detta kan möjligen ändå stämma med tanke på de lite strömsnålare komponenter som E4 inhyser. Det handlar om en processor från budgetleverantören MediaTek som är fyrkärnig med 1,3 GHz på respektive kärna. RAM-minnet är 1,5 GB stort, alltså riktigt stort för att vara en telefon för under 2000 kr. Lagringsminnet är tack och lov 16 GB stort, något som fortfarande inte är standard hos de billigare telefonerna, det finns även plats för minneskort.

När det gäller mjukvara har den från Sony varit mycket snabb i de billigare telefonerna även om den känts några år gammal. I och med Xperia X har det hänt mycket och vi kan vänta oss ett Android 6.0 som känns up-to-date, frågan är då om detta skadar prestandan? Vi hoppas att det inte gör det.

Slutligen
Xperia E5 känns på pappret som en kompetent mobil för priset. Det är bara att hålla tummarna på att kameran tar helt okej bilder, att skärmen är bra och att prestandan inte sviker så kan vi faktiskt få se en bra telefon för pengarna, kanske till och med den bästa telefonen som går att få tag på för under 4 rödingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *