Nexus 9, Googles egna surfplatta!

Mathias Ehrlin

Den gamla Nexus 10 har börjat bli gammal med sina två år på nacken och Nexus 7 behövde också en uppföljare. Resultatet blev en uppföljare till båda modellerna, Nexus 9.

nexus9

Google släpper lite nu och då egna surfplattor. Då de inte kan tillverka dem själva väljer de någon som får göra det åt dem, denna gång blev det HTC. Formfaktorn är till skillnad från tidigare numera i 4:3 formatet, samma format som iPad, och också samma upplösning som iPad air 2. Det här får ses som huvudkonkurrenten till iPad när den kommer till Sverige i höst till ett pris på 3500-5300 kr.

Design & skärm

Google vänder sig med Nexus 9 till de som är villiga att ge lite mer för en surfplatta och därmed är den lyxigt designad med bland annat en kant av metall. Formatet gör att Nexus 9 inte lämpar sig att hålla med en hand, något som är mycket lättare på gamla Nexus 7. Skärmen har en upplösning på 1536*2048 pixlar vilket är lika som på iPad Air 2 men då skärmen är mindre är den något skarpare. Nexus 9 har antagligen en mycket bra skärm med bra betraktningsvinklar.

Batteri

Nexus 9 har ett batteri som är 6700 mAh stort vilket troligen är snäppet mindre än iPad Air 2. Batteriet är jämfört med konkurrenterna något litet men borde kunna ge en ganska bra batteritid trots det då standarden är hög på surfplattor. I och med Android 5 kommer också batteritiden med hög sannolikhet att bli bättre än vad den blivit med Android 4.4.

nexus92Kamera

Varför ens nämna kamera när det kommer till surfplatta? Kanske känns onödigt. Hur som helst har den en kamera på baksidan på 8 MP med LED-lampa samt en kamera på framsidan. Hur bra kameran är vill jag inte spekulera i, men att den har en LED-lampa är något av en positiv överraskning som inte alls är någon självklarhet på surfplattor.

Android Lollipop

Den nya versionen av Android medför en rad förbättringar. Nu kan du göra ett gästkonto på din surfplatta(du kan sen tidigare ha flera olika konton), designen har blivit snyggare, notifikationerna bättre och en rad smarta nya funktioner har kommit.

nexus93

Specifikationer

Hjärtat i Nexus 9 är en tvåkärnig processor på 2,3 GHz, detta låter väldigt svagt för en surfplatta men kanske den är snabb ändå då den är 64-bitar? Jag skulle inte oroa mig över prestandan utan snarare se detta som ett tecken på bra batteritid. Nexus 9 kommer med 2 GB RAM, konstigt nog mindre arbetsminne än i Nexus 6… Nexus 9 finns i 16 GB med eller utan 4G eller 32 GB med eller utan 4G. Dåligt att det inte finns något alternativ med 64 GB. Här rekommenderar jag hur som helst 32 GB då det inte finns någon minneskortplats.

Bästa surfplattan på marknaden?

Specifikationerna lovar inte mycket men jag skulle bli överraskad om den inte är den snabbaste plattan på marknaden, något annat brukar vi ju inte se av Google. Priset är väldigt bra och den billigaste versionen är ca 1000 kr billigare än motsvarande iPad Air 2. Jag ser ingen platta jag hellre skulle vilja ha än denna just nu även om en Nexus 10-användare har få anledningar till att byta upp sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *