Tester

Klockan med rund skärm!

Mathias Ehrlin

Samsung har verkligen tagit nästa steg när det gäller klockor med sin nya Gear S2 som är klockan man ska ha i dagsläget.

Gear S2 kom till butikerna i oktober och är Samsungs flaggskeppsklocka. Den finns i Sverige i två olika varianter, en som ser mer sportig ut med ett plastarmband och en som är lite mer klocklik och även kostar ungefär 500 kr mer än sportversionen som går loss för ca 3500 kr. Gear S2 fungerar med alla androidtelefoner med version 4.4 (och med minst 1,5 GB RAM) eller senare, med andra ord i princip alla androidtelefoner som inte är några år gamla. Den kommer även att fungera med iPhone förr eller senare enligt Samsung själva. Samsungs tidigare klockor har endast fungerat med Samsungtelefoner så det är kul att Samsung breddat sin målgrupp.

Gear S2 på min arm.

Gear S2 på min handled.

Cirkulär skärm

Det finns två olika grundskillnader mellan dagens smartklockor. Då en digital skärm är lättast att göra fyrkantig är de allra flesta smartklockor försedda med en sådan, det finns dock ett fåtal klockor mer en rund skärm, några från LG och nu en från Samsung. Den cirkulära skärmen är inte bara grymt snygg pågrund av att den är rund utan har även riktigt bra färger och en ruskigt bra kontrast. Skärmen släcker sig som standard när du inte använder den men om man är lite frikostig med batteriet så går det att ställa in så att visarna syns hela tiden. Gear S2 är också mycket duktig på att känna av när man rör klockan mot sig för att kolla tiden, då tänds resten av skärmen och man ser mer än bara visarna.

Inte Android

Till skillnad från de flesta av dagens klockor så har Samsung inte Android inbyggt utan Samsung har stoppat in sitt eget Tizen OS. Det betyder framför allt att man kommer ifrån det ganska tråkiga Androidgränssnittet(som däremot uppdateras kraftigt mycket ofta) och istället har ett gränssnitt som är både roligare, strömsnålare och snabbare. Navigeringen sker främst via det hjul som sitter runt skärmen, hjulet är lyxigt byggt och navigeringen är den bästa hos någon klocka i dagsläget. Gear S2 har två knappar på höger sida, den ena fungerar som bakåtknapp och den andra som menyknapp. Skärmen används såklart också och Samsung har gjort så att du inte behöver sikta in fingret på småsaker på skärmen utan det som du ska trycka på är oftast stort så att det inte går att missa, bra gjort Samsung!

Den vita Gear S2.

Den vita Gear S2.

Bygge

Klockan har som de flesta andra klockor ett löstagbart armband. Sportarmbandet jag har på min testenhet är skönt som det är men möjligen inte riktigt min smak. Själva klockan känns oerhört rejält byggd på alla sätt och vis. Storleken passar bra och jag tror att de flesta kommer att vara nöjda över storleken. Jag inser även att Samsung skulle kunnat förminskat den om de velat(och om det varit möjligt med all teknik i den) då gränssnittet är så bra anpassat för en liten skärm.

Sportig

Det så kallade sportarmbandet visar att du kanske är en sportig person, men finns det fler hälsofunktioner? Ja, massor. Gear S2 har en inbyggd pulsmätare som mäter din puls(såklart?) och har även inbyggd stegräknare och detta är väl integrerat med S Health som är Samsungs hälsosatsning och som återfinns i endel Samsunglurar. Jag har själv inte utforskat den appen så mycket men konstaterat att den går att ladda ner på andra Androidtelefoner än Samsung. En annan fördel som kan vara bra för den sportige och även för nästan vem som helst är att klockan är vattentät. På en mobil är kanske inte fördelarna med att den är vattentät så många men på en klocka är vattentätheten mycket viktigare. Att kunna diska, tvätta händerna och vara ute i regnet utan att behöva skydda klockan är en stor fördel.

Gear S2 under laddning.

Gear S2 under laddning.

Batteritid

Om jag ska ha en smartklocka har jag två grundkrav, den ska vara vattentät och den ska ha bra batteritid, annars köper jag den inte. Gear S2 klarar mina grundkrav och batteritiden vid min användning är hela 3 dagar, trots hyffsat god användning, något som imponerar mig. Dock är detta utan en skärm som är konstant tänd, då blir batteritiden givetvis sämre. Nackdelen när det gäller batteriet är däremot laddningen. Laddningen sköts snyggt av en medföljande magnetisk laddare som du kontaktar med din egen telefonladdare. Den är magnetisk och jag gillar den, men tyvärr betyder det att du har en till sak dom du alltid måste ha med dig om du inte ska vara hemma några dagar. Gear S2 går alltså inte att ladda med en vanlig telefonladdare. Det som gör det hela värre är att det tar ytterst länge att ladda upp det 250 mAh stora batteriet, jag har inte mätt exakt men skulle uppskatta 2,5 timmar från 0 till 100. Detta betyder att du inte kan snabbladda den för att klara dig en hel dag. Med min Sony Smartwatch 3 kunde jag klara mig en hel dag på en kvarts laddning, en stor fördel enligt mig.

Slutsats

Gear S2 är smartklockan man ska ha idag. Förutom laddningen och möjligtvis brist på appar pågrund av att det inte är en Android eller en Appleklocka så är Gear S2 fläckfri och jag gillar den mycket. Priset är möjligtvis i högsta laget men ska man jämföra den med liknande klockor så är det helt plötsligt ett ganska bra pris. Några funderingar eller tankar? Kommentarsfältet är ditt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *