Förhandstitt

iPhone 6S & 6S plus

Mathias Ehrlin

Så var det dags i år igen, årets största telefonlansering.

I vanlig ordning släpper Apple varannat år en “S-modell” med samma design och några mindre uppgraderingar, men i år blev det 2, 6S och 6S plus. Man tar i också bort en modell vilket i år blir iPhone 5C. Vad iPhone kommer att kosta i Sverige eller när de kommer vet vi inte än men att priserna kommer att höjas pågrund av den svaga kronan är inte otänkbart. När iPhone 6S och 6S plus kommer till Sverige vet vi alltså inte med det kan vara allt från sent i september till sent i år.

Samma design

Som sagt, designen är en av de saker som knappt uppgraderas i “S-modellerna”. Tidigare har vi alltid haft någon skillnad, i 4S en liten extra svart linje på kanten och i 5S en ny hemknapp. De ända designskillnaderna i 6S vi hittills vet är den nya färgen rosé guld. Touch ID som var nyheten i 5S har uppgraderats och blivit snabbare, men knappen ser fortfarande likadan ut. En annan sak Apple slipat på är vibrationsmotorn som nu är känsligare vilket uppskattas mycket, vibrationerna ska också blivit smartare.

Apple iPhone 6S plus och iPhone 6S

Apple iPhone 6S plus och iPhone 6S

Modern skärm

Skärmarna har precis som innan storlekarna 4,7 tum i 6S och 5,5 tum i 6S plus. Apple visade som väntat force touch, som tidigare endast funnits i Watch men som nu döpts om till 3D-touch. Detta gör att skärmen känner av hur hårt du trycker och olika hårda tryck kan göra olika saker, ett hårt tryck på dropbox kan exempelvis ta dig till senaste dokumentet medans ett vanligt tryck tar dig till appen. Nu är det bara hålla tummarna att Apple inte gjort detta okonsekvent utan gjort det ordentligt så att man kan hålla koll på vad som händer när man trycker extra hårt. Glaset på skärmen är även bättre än det i iPhone 6, förmodligen Gorilla Glas 4 vilket är ett mycket starkt glas.

Ny kamera

Kameran blev som väntat uppgraderad från 8 MP till 12 MP vilket möjliggör 4K inspelning, något som saknats allt för länge i Apples produkter. Kameran på framsidan tog också ett ordentligt steg från 1,2 MP till 5 MP. Apple har också precis som exempelvis LG lagt till en inbyggd “blixt” i skärmen vid selfies, skärmen blinkar till när du tar en bild och Apple har även lyckats få skärmen att lysa 3x så starkt vid en selfie som den normalt kan göra.

Baksidan på iPhone 6s

Baksidan på iPhone 6s

Andra nyheter

Iphone 6S har också fått snabbare 4G och WLAN. Apple har även gjort en app för att du som androidanvändare lättare ska kunna byta till iPhone utan att bli förvirrad. Två laddstationer har också släppts, en till 6S och en till 6S plus. Lagringsminnet är en av de saker som inte ändrats och är fortfarande på 16, 64 eller 128 GB. Processorn ska vara av typen A9 vilken kommer vara 70% snabbare än den i iPhone 6. I övrigt kan också nämnas att iPhone 5C fasas ut och den numera billigaste telefonen kommer att vara iPhone 5S, förmodligen endast med minnesalternativet 8 GB.

Lovande

Apple har lyckats få alla Applefans att dräggla igen och nya 6S är en ganska stor uppgradering även om de som redan äger en iPhone 6 enligt mig bör vänta på iPhone 7. Apple ligger nu före konkurrenterna med exempelvis 3D-touch, men är samtidigt lite efter med vissa andra saker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *