Tester

Huawei P9 i test!

Mathias Ehrlin

Huawei tar ut svängarna i nya P9 där vi får se både dubbla kameror samt en design av aluminum i ett stycke.

P9 känns spontant som en ganska anonym telefon som både är slimmad men som har det mesta, den är stilren och vill inte sticka ut på något sätt. Men när man väl börjar använda P9 märker man att Huawei vågar ta ut svängarna och både den ena och den andra smarta funktionen finns där. Huawei P9 kommer till Sverige i början på maj till ett pris på 5500 kronor, ett pris som gör den till en något billigare topptelefon. Färgerna som kommer till Sverige är grå och silver.

P9 i flera färger.

P9 i flera färger.

Design i aluminum

I designväg så är Huawei bland de bästa leverantörerna på marknaden. Deras telefoner är ofta i aluminum, precis som P9. Att telefonen är i aluminium betyder i fallet P9 två saker, dels att den är väldigt hal, och dels att den är ruskigt snygg. Framsidan av telefonen består av en skärm med ett skyddande glas som är något rundat längs kanterna, något som inger en känsla av lyx. Alla knappar som finns i P9 är placerade på höger sida, två volymknappar och en av/på-knapp. På undersidan finns hörlursutgången, som jag önskar var på ovansidan. Där hittar vi även en USB-C-port och en högtalare med riktigt bra kräm. På baksidan hittar vi 2 kameror, hur de fungerar kommer jag till sen. Vi ser även en fingeravtryckssensor som är placerad långt upp i mitten av baksidan på telefonen, en fingeravtryckssensor som är gjord av svenska fingerprint vilket som vanligt betyder världens bästa fingeravtrycksläsare. Designen av P9 är ganska klockren, det som stör mig är som sagt att den är hal, att hörlursutgången sitter på undersidan och även att den inte är vattentät.

P93

Skärm, bättre än väntat

I P9 så har Huawei verkligen lyckats med en bra skärm. Jag trodde först att det handlade om en Samsungtillverkad AMOLED-skärm, men efter en googling visade det sig att det var en LCD-skärm. Det betyder kort och gott att Huawei använt en gammal teknik med ett mycket bra resultat. Upplösningen ligger på Full-HD men går att dra ner till 720p om man vill spara lite på batteriet, det blir en viss försämring men den är svår att märka. Skärmen är 5,2 tum stor, alltså en hyffsat stor skärm, men tack vare att den går så pass långt ut i kanterna så känns den mindre än vad den är.

Bra batterisparlägen

Även om batteriet i Huawei P9 är ganska stort, 3000 mAh, så är inte batteritiden något som imponerar. En vanlig dag brukar sluta på 30-40% batteri kvar, inte fy skam men fortfarande långt ifrån den nivå som skulle göra att den klarar sig i två dagar i sträck. Det finns 3 olika batterilägen, prestanda, som slukar mest batteri, smart, som kan spara lite på batteriet och ultra batterisparläge, som tar bort all funktionalitet utom den grundläggande men förlänger batteriets urladdningsprocess drastiskt. När det kommer till laddning är P9 ganska bra, inte bäst på marknaden, men ca 1%/minut är inte dåligt.

Kamerorna på P9.

Kamerorna på P9.

Dubbla kameror

I telefonen sitter det för det första en selfiekamera på 8 MP som levererar bra bilder. Som standard väntar den några sekunder innan bilden tas från att du trycker på knappen, allt för att göra bilden mindre skakig. Skärmen kan även tjänstgöra som blixt om ljusförhållanden är sämre. På baksidan blir det mer intressant, här hittar vi två stycken 12 MP kameror. Den ena fångar bara färger och den andra fångar endast svart, vitt och grått, det är alltså en monokrom kamera. Resultatet ska enligt Huawei bli färgstarkare bilder och bilder som blir bättre i dåliga ljusförhållanden. Färgstarkare bilder blir det, och det mycket, få bilder blir så färgstarka som i P9 vilket gör det mycket roligt att ta bilder på något med någon stark färg, som en blomma. Däremot sköter den sig inte mycket bättre än medelkameran i dåliga ljusförhållanden, förmodligen beror detta på att de två kameralinserna inte är så ljuskänsliga från början. En annan sak kameran gör riktigt bra är att fota i svartvitt, förmodligen har runt en tredjedel av mina foton med P9 blivit i svartvitt. En nackdel med kameran är att den inte klarar att filma i 4K, dock klarar den slowmotion.

När det kommer till kameragränssnittet så har det tidigare varit en nackdel med Huaweis telefoner. Det är ett nytt gränssnitt vi ser i P9, det är mycket bättre och även om jag från början inte riktigt tyckte om det så har det efter lite inlärning blivit ganska härligt. Dock finns det dock lite nackdelar med det, inställningarna går bara att få i vertikalt läge(varför??) och för att filma krävs två tryck väl inne i kameran istället för ett tryck som hos exempelvis Samsung.

P1n

mde

sdr

Snabbt gränssnitt

Rent mjukvaramässigt är Huawei härlig. Den är grymt snabb rakt igenom och levererar helt enkelt den prestanda man kan förvänta sig av en telefon för det här priset. Huawei har fullständigt proppat telefonen med “smarta funktioner”, jag tycker kanske det blir lite för mycket, men det kan å andra sidan vara roligt att upptäcka smarta och roliga saker med telefonen när man använder den. Någon såkallad “applåda” finns inte i gränssnittet utan alla appar hamnar på hemskärmen. För mig brukar det betyda att det blir ganska rörigt, Huawei har löst detta med en funktion som man genom ett svep ned kan söka på appar. I slutändan är mycket av mjukvaran en smaksak, Huawei har gjort sitt jobb med ett snabbt, snyggt och funktionellt gränssnitt och om man gillar det är upp till var och en. Jag personligen ger gränssnittet tumme upp även om det finns andra gränssnitt jag föredrar.

Hårdvara

Det som gör att mjukvaran är så pass snabb är en processor av märket HiSilicon som totalt har 8 kärnor som alla är riktigt snabbt klockade. RAM-minnet har som de flesta toppmobilerna 3 GB till förfogande medans lagringsminnet är på 32 GB med en minneskortplats. Ska man vara riktigt kräsen kanske man kan fråga sig varför inte Huawei gjorde som Samsung gjort med S7 och sätta in 4 GB RAM-minne, men när telefonens prestanda ligger på samma nivå som S7 så kanske det helt enkelt skulle blivit överflödigt.

Slutsats

Huawei lyckas igen. På dagens marknad räcker det inte med att göra en mobil som nästan saknar nackdelar, man måste även ha något extra. Det har P9 med sin roliga och duktiga kamera. Kamerorna i sig är inte bättre än de bästa, men de är roligare och ger bilder som i bra förhållanden är roligare att titta på än i många andra telefoner vilket gör telefonen till rolig att fota med. I övrigt är P9 oerhört komplett och det enda jag saknar är filminspelning i 4K och möjligen vattentäthet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *