Den smarta klockan, Galaxy Gear 2

Mathias Ehrlin

Samsungs förra smarta klocka led av två stora nackdelar, dålig batteritid samt saknad av skydd mot vatten. Dessa två nackdelar är nu borta i uppföljaren vilket gör den mycket mer intressant.

gear23

Så kallade smarta klockor, klockor som är kopplade till mobilen verkar vara något som snart kan bli väldigt vanligt. Samsung är utan tvekan de som fått mest uppmärksamhet men tyvärr fungerar klockorna inte ihop med något annat än Samsungtelefoner. Samsungs nya klocka, Gear 2 kommer att finnas i svenska butiker någon gång i april, troligtvis den 11 då S5 släpps. Den kommer att fungera tillsammans med ett dussintal samsungtelefoner.

Batteritid

Samsung har bytt operativsystem från android som de hade i Gear 1 till sitt egna tizensystem i Gear 2. Att systemet bytts från android till tizen lär inte märkas på något annat sätt än batteritiden. Den första Gear hade en batteritid på en dag, Gear 2 håller 2-3 dagar vid normal användning och nästan en vecka vid låg användning. Detta trots att Gear 2 är mer slimmad och har ett mindre batteri. När det gäller en klocka är ändå batteritiden viktig och en batteritid på några dagar är en stor förbättring jämfört med föregångaren.

Design

Klockan är ordentligt gjord och inger kvalitétskänsla med metall som huvudsakligt materialval. Man har nu byggt in kameran (2 MP) i klockan istället för i armbandet som på föregångaren, detta medför att du kan byta armband. Vi ser också en knapp under skärmen, knappen tar oss till hemskärmen, något som saknades i den första Gear. Skärmen är 1,63 tum stor och har en upplösning på 320*320 pixlar.

gear22

Precis som i S5

Telefonen lanserades sida vid sida med Galaxy S5. Precis som i S5 är Gear 2 vattentät, något som är viktigt i en klocka så du slipper ta av den när du ska duscha eller tvätta händerna. Precis som i S5 har den IR så du kan byta kanal på din TV direkt från klockan. Och precis som i S5 finns en pulsmätare där information kan delas med samsungs träningsapp.

Värd att köpa?

Till skillnad från Gear nummer ett känns denna som en färdig produkt. Nu är det bara att hoppas priset blir bra. Personligen hoppas jag på ett pris på ca 1500 kronor även om det känns för optimistiskt. Priset lär hamna på över 2000 kronor och det känns lite väl mycket. Då kanske det är värt att titta på dess lillebror Gear 2 Neo som är samma klocka fast utan kamera och den kommer antagligen vara billigare.