Bästa telefonerna 2015!

Mathias Ehrlin

Har du tyckt att 2015 var ett år fyllt av bra telefoner? Då är vi två, och här är det jag tyckt varit bäst.

År 2015 har varit ett år där telefonerna börjat kännas riktigt fulländade. Det som saknats är ofta lite bättre batteritider och mer minne(speciellt i iPhone). Jag har ställt ihop en lista på de telefoner jag tycker varit bäst i olika kategorier. Telefonerna som jag har räknat in är telefoner som säljs i Sverige, något som betyder att exempelvis Oneplus 2 och Galaxy Note 5 försvinner. Du får gärna kommentera om du tycker jag har fel, men motivera gärna varför. Notera att telefonmodellen inom parentes är förra årets vinnare.

Bästa allround (Sony Xperia Z3)

Förra årets bästa allroundtelefon kom enligt mig från Sony med Z3. Samsung fortsatte då med sin plastiga design och Galaxy S5 var egentligen inte så häftig. I år hände det däremot grejer. Samsung vände upp och ner på hela sin strategi, skippade plasten helt och hållet, gjorde om sitt gränssnitt från grunden, byggde in batteriet och mycket mer. Resultatet blev Galaxy S6 som är en telefon som är oerhört kompetent och dessutom ståtar med den kanske bästa smartphonekameran och skärmen vi sett i en telefon, någonsin. Samsung förstod såklart vilken mobil de lyckades göra och erbjuder samma kamera och skärmupplevelse i S6 edge, S6 edge + och även i Galaxy Note 5. En telefon som också ska hyllas som en bra allroundtelefon är Apple IPhone 6S 64 GB.

Pris: ca 6500 kr

s61

Snyggaste telefonen (HTC One M8)

Förra året var det HTC som byggde de snyggaste telefonerna. Det visste HTC om och deras nya One M9 har inte sämre design, men inte bättre heller. Någon som däremot lyckats bättre i år med designen är Samsung med sin Galaxy S6 edge. Edge har både glas på fram och baksida och kanter av metall, men framför allt, det som gör att edge vinner i år, är den rundade skärmen. Kanterna av skärmen är nämligen välvda, något som inte tillför så mycket i funktionsväg, men det är väldigt snyggt. Det är inte bara snyggt när telefonen är avstängd utan även när telefonens skärm är igång, en skärm som förövrigt är den bästa som finns i någon telefon i dagsläget. En telefon som möjligen hade tagit hem denna kategori om den såldes i Sverige är Sharp Aquos Crystal, som har en skärm som går ända ut till kanterna.

Pris: ca 7000 kr

Why6

Bäst under 3000 (LG Nexus 5)

En riktigt svår kategori att lyckas bra i, men som blir allt mer attraktiv eftersom tekniken blir billigare. Förra årets vinnare var Nexus 5, som då var en gammal telefon som sänkts i pris kraftigt. I år är det Samsungs nya “billig men ändå bra” serie som klämmer ur sig årets vinnare. Vinnaren är Galaxy A5, en telefon som är designad som en telefon som kostar dubbelt så mycket, har en ruskigt bra skärm och som känns modern. Köper man en A5 märker man att det inte är en riktigt dyr mobil på kameran, kameran är nämligen okej för priset, men någon otrolig bildkvalitet eller saker som slowmotioninspelning saknas. En annan telefon som också gör sig bra i de billigare segmenten är Motorola Moto G 3 som har det mesta man kan önska sig, men som däremot har ett riktigt taskigt internminne på 8 GB.

Pris: ca 3400 kr (rekommenderat pris av Samsung, men finns för under 3000 kr)

a51

Bästa phablet (Motorola Nexus 6)

Phabletkategoring har blivit allt tuffare. Förr hade Samsungserien monopol på stora telefoner med sin Note-serie. Nu har Apple, LG, Nexus och Sony också gett sig in i kampen. Den telefon jag här skulle vilja utse som vinnare är Note 5 pågrund av de extrafunktioner som gör sig bra hos en telefon med större skärm, samt dess otroligt bra skärm och kamera. Tyvärr finns den inte i Sverige idag och systertelefonen edge + med identisk hårdvara förutom avsaknaden av penna och ett tillskott av välvd skärm blir istället vinnaren. Kanske lite tråkigt från min sida att bara ha Samsungtelefoner som vinnare, men de har gjort det bästa jobbet i år och förtjänar att vinna mina kategorier. En annan telefon som gör sig bra som phablet är Apple IPhone 6S plus 64 GB, tyvärr kan den inte riktigt mäta sig med Samsungtelefonen och att den kostar nästan 2000 kr mer är inte heller speciellt positivt.

Pris: ca 8000 kr

Why3

Bästa mindre mobilen (Sony Xperia Z3 Compact)

Små telefoner blir allt mer sällsynta. När jag ska rekommendera bra, små telefoner blir det därför alltid antingen Z5 Compact eller den 2 år gamla iPhone 5S. Vinnaren i kategorin är dock med hästlängder Sony Xperia Z5 Compact som har en bra kamera, hyffsad design, vattentäthet och utmärkt batteritid. Sony har brist på konkurrenter och en S7 edge mini är något jag längtar efter. Förhoppningsvis får vi också se en iPhone 6C/7C 64 GB (med 4 tums skärm) nästa år också, då blir det tuffare bland de mindre telefonerna.

Pris: ca 5000 kr

Sony Xperia Z5 Compact

 

Årets besvikelse (Samsung Galaxy S5)

Att komma på vilken telefon som ska vinna detta pris har i år varit mycket svårt. Jag är egentligen inte besviken med någon telefon och alla telefoner är bra på sitt sätt. HTC har visserligen inte krystat ur sig något som verkar vettigt, men deras marknadsföringsavdelning låter mig inte testa deras telefoner så jag får vända mig till Nexus 5X. Googles Nexustelefoner brukar alltid vara mina favoriter, jag tänkte köpa mig en 5X men nu har jag testat den och det finns en hel del mer att önska för det svenska priset(den är billigare i USA). Prestandan är överlag bra men inte lika bra som man förväntar sig i Googles egna telefoner, batteritiden är inte heller så speciell och byggkvaliteten och högtalaren lämnar mycket att önska. Dessutom är minnet begränsat till 32 GB vilket känns lite tight. Jag tror många skulle bli nöjda med Nexus 5X för det är verkligen inte någon dålig telefon, men summan av alla små nackdelar blir att den blir årets besvikelse, i brist på andra besvikelser.

Pris: ca 4900 kr

5x2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *