Förhandstitt

Apple iPad pro!

Mathias Ehrlin

En tredje nyhet från gårdagens Appleevent, förutom Apple TV och de två nya telefonerna är en större iPad.

Apples första iPad lanserades i januari 2010, 5 år sedan. Sen dess har en stor marknad för surfplattor växt fram och Apple har hunnit släppt flera efterföljare och en ny modell vid namn iPad mini. Nu har Apple släppt modell nummer 3, iPad pro. En modell som riktar sig mer åt de som verkligen älskar iPad och kan betala mycket för den, och de som vill ha en riktigt stor skärm. IPad pro kommer i tre versioner, en med 32 GB minne för 799 dollar, en med 128 GB minne för 949 dollar och en med 128 GB minne och mobiluppkoppling för hela 1079 dollar. IPad pro kommer till USA i november men Sverige får varken ett datum eller pris tillhanda.

p2

Skärm

Den bokstavligt stora nyheten i iPad pro är dess skärm som är hela 12,9 tum stor. Det kan jämföras med den vanliga iPad som har en 9,7 tum stor skärm. Upplösningen är 2732*2048 vilket är mycket högt men långt ifrån skarpast på marknaden då dess pixeldensitet landar på 264 pixlar/tum. En lite dyrare Androidplatta har i dagsläget oftast ca 300 pixlar/tum medans dagens Androidmobiler idag har upp till ca 800 pixlar/tum även om det är ganska överdrivet i min mening. Tyvärr blev den stora nyheten i iPhone, 3D-touch, inte en funktion som kommer att finnas i iPad Pro vilket gör att det finns anledning för Apple att snart släppa en iPad Pro 2.

Hårdvara och design

IPad pro är lik sina småsyskon när det gäller design och kommer precis som övriga mobila Appleprodukter även med laddningsporten lightning. Apple har lagt in 4 högtalare, något jag aldrig hört talas om i något annat än surroundanläggningar, det betyder inte att högtalarna är bra även om det hintar om riktigt bra ljud. Det som driver mjukvaran i iPad pro är ett A9x-chip, ett chip som ska vara mycket snabbt och utklassa det mesta. Batteritiden ska vara upp emot 10 timmar vilket lovar gott, kameran kommer ha en upplösning på 8 MP och touch ID finnas inbyggt i hem-knappen. Vikten på denna stora platta ska vara över 700 gram, visserligen mycket för en surfplatta men med tanke på dess storlek och batterikapacitet får detta ses som acceptabelt.

p3

Tillbehör

Apple visade även upp något Steve Jobs hatade, nämligen en penna, något Steve sa att folk inte vill ha. Den kommer att kosta hela 99 dollar, den kommer vara mycket känslig och även känna av i vilken vinkel du håller den i. En liten nackdel är att den är batteridriven, å andra sidan ska 15 sekunders laddning från lightning-kontakten ge den en halvtimmes batteritid så det är väl egentligen ingen fara.

Har du mer pengar att spendera kan du få ett tangentbord likt de i Microsofts surfaceplattor för hela 169 dollar. Tangentbordet ska kännas riktigt bra enligt Apple och ska även fungera som skärmskydd då det är ihopfällt.

Vem ska köpa denna?

Personligen undrar jag vem som ska köpa den här. Då priset är så högt och då plattan inriktar sig på studier och annat liknande arbete så skulle jag hellre köpt en dator för så mycket pengar. Å andra sidan är det ju en Apple-logga på baksidan så jag tror nog den kommer att sälja ändå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *