Tester

Proffsig men mindre stereoanläggning i test!

1 kommentar

Blir något dyrare blir det förutom bättre ofta även större. Denon PMA-50 visar motsatsen och är en riktigt bra förstärkare, detta trots att den är liten och smidig.

Jag har testat den tillsammans med högtalarna Dali Opticon 1 som är ett par kompakta högtalare som ändå levererar ett kraftfullt ljud. Denon PMA-50 kostar ca 4 700 kr och finns endast i färgen svart med silvriga inslag. Dali Opticon 1 finns i färgerna svart, vit och valnöt och kostar ca 6 000 kr/par.

bild 2

Denon gör det bra – men det saknas funktioner
PMA-50 är grymma om du tänkt ha dem till några kompakthögtalare och spela upp musik via din telefon, de är verkligen klockrena till det ändamålet. De har utgångar till just två högtalare och kopplas smidigt med mobil genom endast en beröring med sidan av förstärkaren. Skärmen den har är liten men snygg och räcker för det du inte kontrollerar med din telefon. Till förstärkaren kommer en fjärrkontroll av minsta modell, förmodligen är detta taktiskt av Denon och de försöker locka den som inte är nördig till sin proffsiga anläggning. PMA-50 har inte bara känslan av enkelhet på sin sida utan är även begåvad med en annorlunda design. Designen är simpel och knapparna är få, endast 3 tillsammans med volymratten. Även om jag som är ett litet teknikfreak skulle vilja ha flera funktioner att grotta ned mig i så måste jag säga att PMA-50 gör det jag begär av den, fler funktioner skulle vara kul, men inte användbart.

Högtalarna kunde varit bättre, men kanske inte utan att vara större
Dalis högtalare Opticon 1 är inte de högtalare jag testat med bäst ljud, men å andra sidan är de väldigt kompakta och för sin storlek imponerar de på mig. Jag tycker att ljudet i Opticon 1 är precis det man väntar sig i högtalare för den prisklassen, nämligen ljud som är riktigt bra oavsett musikstil. Däremot lyckas inte Dalis högtalare få mig att tappa hakan, det finns alltså utrymme för förbättringar, speciellt när det gäller basen. När det gäller designen har Dali lyckats snäppet bättre, högtalarna designade precis som jag vill att högtalare ska se ut, dessutom finns valnötsfärgen som valmöjlighet – som jag tycker ser riktigt bra ut . Sammanfattningsvis är Dalihögtalarana grymma för sin storlek. Vill du ha ännu bättre högtalare och kan tänka dig att kompromissa med storleken men inte med priset kan du ta en titt på B&W 686 S2.

bild 3 small

Liten och simpel anläggning
Denon PMA-50 och Dali Opticon 1 är en väldigt liten anläggning. De lirar bra ihop och båda talar samma språk, nämligen att det ska vara simpelt, litet och snyggt utan att göra några större avkall på ljudet. Jag tror att de flesta som vill ha en simpel anläggning inte vill lägga nästan 11 000 kronor på den, men de som kan tänka sig att göra det har just hittat den perfekta kombinationen.


Tester

Sony Xperia X, starten på något nytt!

Inga kommentarer

Sony har numera slutat att försöka konkurrera med bra saker på pappret utan vill erbjuda en bra upplevelse, resultatet är Xperia X och jag har testat den.

Xperia X är Sonys nya flaggskepp och den telefonen som ska sälja ordentligt. Den har två bröder, en billigare som heter XA och egentligen är en ganska avskalad version och en version som har lite extra som kallas X Performence. Xperia X sticker ut ifrån sina konkurrenter med att ha oväntat dåliga komponenter, komponenter som man förväntar sig hitta i en telefon för kanske 4000 kr och inte i en topptelefon som Xperia X faktiskt är till priset på ca 6000 kr. Men Sony har med X visat att det är upplevelsen som räknas. Xperia X finns i butik sen några veckor tillbaka och finns i färgerna svart, vit, guld och rosa.

Baksidan av den svarta Xperia X.

Baksidan av den svarta Xperia X.

Gjord för handen
Sonys telefoners signum har tidigare varit ganska kantiga men stilrena telefoner. I och med Xperia X har telefonen rundats av lite för att den ska bli skönare att hålla i, något Sony verkligen lyckats med. Sony Xperia X är den skönaste Sonytelefonen i handen på väldigt länge. Glaset som ofta sprack på baksidan är ersatt med metall. Alla knappar är på höger sida av telefonen däribland en av/på-knapp som har en fingeravtryckssensor som håller hög kvalitet och är snabbare än många konkurrenter. Vi hittar även en kameraknapp samt volymknappar som även assisterar som zoom-knappar när kameran är igång. På framsidan har vi den 5 tum stora skärmen med två högtalare på varsin sida, två svårslagna högtalare ska det även sägas. Den stora chocken med Xperia X är att den inte är vattentät, något i alla fall jag närmast ser som en standardfunktion hos en Sonytelefon i dagsläget. Sony själva hävdar att detta är för att kunna slimma till telefonen, själv tror jag det har med kostnadsmässiga skäl att göra, men avsaknaden av vattentäthet gör även att högtalarna låter bättre än på föregångarna till Xperia X.

Samma kamera som tidigare
Sonys marknadsföring har länge handlat om kamerorna som ska vara väldigt bra. Efter att jag jämfört den, främst med iPhone 6S så skulle jag nog säga att kameran i Xperia X som förövrigt är ärvd från Xperia Z5 är ganska bra. Den är vad man kan vänta sig av en kamera i en dyrare telefon. Däremot skulle jag hellre haft en iPhone eller någon dyrare Samsungmodell när jag ska fota då de faktiskt är snäppet bättre än kameran i Sonyn. Hur som helst så är kameran ingen besvikelse och kameraknappen är även den härlig att ha. 23 MP kameran är uppbackad av ett riktigt bra kameragränssnitt där Sony skalat bort funktioner för att förbättra upplevelsen. 4K inspelningen är numera borta och enligt Sony är det på grund av att knappt någon använder den och de som väl använder den klagar på att mobilen blir varm under inspelning. Slutsatsen av mig är att jag tror Sony väljer att skjuta denna funktion på framtiden tills världen är mer mogen för tekniken. En annan ny funktion är en hybridfokus som ska göra att telefonen förutsäger vart den ska fokusera, en välkommen funktion då fokus är något som gärna får gå fort. Kameran på framsidan har upplösningen på hela 13 MP, det är inte en kamera jag hårdtestat men den levererar selfies med mycket skärpa och många detaljer.

Den guldiga Xperia X.

Den guldiga Xperia X.

Verkliga färger i skärmen
När det kommer till skärmen så har den i X blivit 5 tum stor, en storlek som kanske är den som kommer att vara standardstorleken ett bra tag framöver. Skärmen har egentligen inget utöver det vanliga med en full-HD upplösning. Skärmen fixar alla förhållanden riktigt bra och är således inget att klaga på. Själva färgerna är bra men är inte som på exempelvis Samsung så kontrastrika och färgerna är faktiskt ännu mer verkliga än de i Z5. Detta är något som för vissa upplevs som något tråkigt men för andra är det uppskattat.

“Midrange” hårdvara
Hårdvaran är en väldigt intressant del av Xperia X till skillnad från många andra topptelefoner. Den har nämligen begåvats med en processor som inte är den bästa på marknaden, utan processorn är till för midrangetelefoner och heter Snapdragon 650. Processorn arbetar tillsammans med 3 GB RAM minne och till lagringsminne finns 32 GB där ca 22 GB är ledigt. För de som vill utöka minnet finns minneskortplats med stöd för upp till 200 GB. Trots den halvdana processorn så presterar telefonen otroligt bra och är den snabbaste Sonytelefonen jag testat. Jag jämförde den sida vid sida med Xperia Z5 som på pappret ska vara snäppet vassare, men upplevelsen är helt klart bättre på Xperia X, speciellt multitaskingen. Att bläddra mellan appar är nämligen väldigt enkelt med Xperia X, det går extremt snabbt och innebär nästan aldrig några väntetider, bra gjort Sony.

Långsidan av Xperia X med alla knappar, den silvriga är fingeravtryckssensorn.

Långsidan av Xperia X med alla knappar, den silvriga är fingeravtryckssensorn.

Uppfräschning av mjukvaran
Gränssnittet har även det fått sig en uppfräschning som gör att mobilen känns modernare än sina föregångare, något som för mig var väldigt uppskattat. Idag är å andra sidan det mesta likadant i varje telefon men Sony har putsat på småsaker och resultatet gillar jag. Sony har även tagit tillbaka Stamina Mode som av någon anledning försvunnit i de senaste mjukvaruuppdateringarna i Z5. Även Ultra Stamina Mode är tillbaka så telefonen ska klara sig bra med det 2620 mAh stora batteriet. I verklig användning tycker jag dock att batteriet inte riktigt håller vad det lovar, en dag är inga problem, men två dagar är med min användning nästan omöjligt såvida jag inte startar upp någon av strömsparlägena. Ytterligare en nyhet är uppladdningstekniken Qnovo som gör att telefonen laddas skonsamt för att batteriet ska få en bättre livslängd. Det är möjligt att Qnovo även bromsar upp laddningen då en fulladdning tar hela 2 timmar att göra.

Slutsats
I slutändan är Xperia X en grym telefon. Jag gillar att Sony gått från att vara bra på pappret till att leverera i verkligheten. Xperia X känns mer designad för användaren och även om jag tycker de äldre modellerna var snyggare så är X anpassad för att ligga i en människohand. Det som dock är lite tråkigt är att vattentätheten försvunnit. Annars kan jag rekommendera Xperia X och tror verkligen att den som köper den kommer att gilla den.


Nyheter

Sommarens hetaste teknik hos Google!

1 kommentar

Gårdagen var en bra dag, dels för att det var mycket varm och skönt och dels för att Google hade en spännande AW.

Under eventet pratade Google, Samsung och Sony om deras nya heta teknik. Google började och det jag personligen tyckte var mest intressant där var de två apparna Allo och Dou.
Allo är en ny meddelandeapp som är baserad på ditt telefonnummer, det innebär att du kan nå vem som helst på din telefonlista. Fördelen med Allo är att den ska vara väldigt smidig, kunna föreslå förslag på vad den tror du skulle kunna tänkas svara. Exempel på detta är om du får en bild på en pizza, då kan den ge som förslag att skicka ”Jag älskar pizza :D”, detta verkar mestadels vara en rolig funktion, men även en funktion som kan ge appen genomslag.

Precis som Allo är Dou baserad på ditt telefonnummer, men här handlar det alltså om videosamtal. Googles idé med Duo är att försöka få en videokonversationsapp att inte vara så avancerad utan göra precis det den ska göra. När du ska svara på ett samtal på duo får du se vad som syns i den andras kamera, så du redan då kanske vet om du vill svara eller inte. Båda dessa appar kommer till iOS och Android under sommaren.

 

Baksidan av Galaxy S7.

Baksidan av Galaxy S7.

 

Samsung
Efter att Google sagt sitt under eventet berättade Claes och Erik från Samsung om deras nya produkter, produkter som journalisterna vart väldigt nyfikna på. Den första var Gear fit 2, en vattentät pulsklocka som även fungerar som smartklocka. Den kan alltså ta hand om alla notifikationer från din Androidmobil. Den har förutom steg och pulsmätare även inbyggd GPS vilket är ganska ovanligt. Klockan har även ca 4 dagars batteritid, imponerande. Priset skulle landa på ca 2000 kr.

Glömde ta bild på Gear fit 2 men såhär ser den ut.

Glömde ta bild på Gear fit 2 men såhär ser den ut.

Samsung visade även upp några nya lurar kallade IconX. De var trådlösa, helt trådlösa, alltså endast två små pluppar du sätter i varsitt öra. De har en batteritid på ynka 1,5 timmar om du strömmar musik från telefonen och ca 3,5 timmar om du lyssnar från det 4 GB stora internminnet från hörlurarna. Så mycket mer var det inte om dem förutom att de har inbyggd pulsmätare(?!?), tydligen är en pulsmätare i örat bättre än någon annanstans på kroppen då örat har mycket ytliga blodkärl. Hörlurarna går även dem loss för ca 2000 kr.

IconX till vänster i sitt fodral och de två S7:orna till höger.

IconX till vänster i sitt fodral och de två S7:orna till höger.

Samsung visade även upp S7 och S7 edge, med färgen rose gold.  Möjligen inte den färgen jag skulle välja men jag är säker på att det finns många som skulle uppskatta den. Dock tycker jag rose gold ser snyggare ut på en iPhone, men det passade på Samsungs lurar också.

R1

Sony
Även Rikard Skogberg från Sony var där och pratade om Sonys nya teknik. Den mesta av tekniken var ganska långt in i framtiden kändes det som förutom mobilerna Xperia X, XA och X Performence. Dessa telefoner ska för olika prispunkter kunna erbjuda en bra upplevelse till kunden, det finns såklart mycket att nämna om dem som jag kommer att vänta med till kommande recentioner. Det som sades som var intressant under eventet var att Sony börjat skala bort sina egna appar från operativsystemet, Rikard berättade att de endast gör egna appar när de ser att de kan tillföra något för kunder eller när det skapar en Sonyidentitet. Han berättade även att de gått ifrån tekniken att ha touchen placerad i glaset för att istället placera den i displayen, detta för att touchen ska fortsätta fungera även om man råkar spräcka skärmen.

Längst bort XA, i mitten X och närmast X Performence.

Längst bort XA, i mitten X och närmast X Performence.

Till vänster X Performence, i mitt XA och till höger X.

Till vänster X Performence, i mitt XA och till höger X.

Så mycket mer pratade de inte om hos Google, lite smått och gott nytt och ett riktigt trevligt event.


Förhandstitt

Ny budgetlur från Sony!

Inga kommentarer

Testade förra året Sonys telefon Xperia E4. Trots priset på under 1000 kr så hade den en prestanda som fick mig att närmast tappa hakan, skärmen och designen var visserligen hur dålig som helst men prestandan var grym. Nu har Sony visat uppföljaren, Xperia E5.

Xperia E5 är precis som väntat en lite dyrare telefon än E4. Att detta var väntat beror på att det känns som en trend att många av tillverkarna verkar lämna de absolut billigaste telefonerna åt sidan för att satsa på något dyrare telefoner i Sverige. Fokus för Xperia E5 ska enligt Sony ligga på ”kvalitet och prestanda för vardagen”. E5 kommer till Sverige i slutet av juni och kommer att kosta cirka 2000 kr i butik.

SXE53

Stor skärm
Till att börja med är skärmen i E5 5 tum stor, alltså normalstor trots att förväntningarna är att en budgetmobil ska vara något mindre. Skärmen har upplösningen 720p, en helt okej upplösning och inte allt för budget för pengarna. Det är en upplösning som för ögat helt klart duger. I övrigt brukar skärmen vara en av de större nackdelarna om man inte vill öppna plånboken allt för mycket. Det håller dock på att ändras då Sony har börjat satsa på riktigt bra skärmar i billigare telefoner i och med Galaxy J5, huruvida Sony också lyckas med detta återstår att se.

Modern design
Designen hos E5 är mycket lik de dyrare telefonerna även om några saker fått prioriterats bort. På de bilder som finns på den ser den något plastig ut men den ser ändå inte ut att vara så billig, något som för många kan vara viktigt när de köper en billigare mobil. Det är såhär en modern budgetlur ska se ut enligt mig. Det som dock fått prioriterats bort är de dubbla högtalarna, dessa har blivit en högtalare som dessutom sitter nedåtriktad. Även Sonys hyllade kameraknapp syns inte till vilket kan bero på att Sony inte är tillräckligt stolta över kameran.

Kamera med Full HD
Just kameran brukar ändå vara Sonys stolthet, i alla fall i de lite dyrare telefonerna. I E5 sitter det en 13 MP kamera som precis som i Xperia X ska kunna ”anpassa sig automatiskt till omgivningen”. Kameran filmar i full HD, vilket får ses som väntat/något bättre än väntat. Kameran har även ett HDR läge för fotografi. Kameran på framsidan har 5 MP.

SXE51

Hårdvara & mjukvara
Till att börja med lovar Sony precis som vanligt två dagars batteritid, kanske lite väl mycket lovat med tanke på det 2300 mAh stora batteriet. Detta kan möjligen ändå stämma med tanke på de lite strömsnålare komponenter som E4 inhyser. Det handlar om en processor från budgetleverantören MediaTek som är fyrkärnig med 1,3 GHz på respektive kärna. RAM-minnet är 1,5 GB stort, alltså riktigt stort för att vara en telefon för under 2000 kr. Lagringsminnet är tack och lov 16 GB stort, något som fortfarande inte är standard hos de billigare telefonerna, det finns även plats för minneskort.

När det gäller mjukvara har den från Sony varit mycket snabb i de billigare telefonerna även om den känts några år gammal. I och med Xperia X har det hänt mycket och vi kan vänta oss ett Android 6.0 som känns up-to-date, frågan är då om detta skadar prestandan? Vi hoppas att det inte gör det.

Slutligen
Xperia E5 känns på pappret som en kompetent mobil för priset. Det är bara att hålla tummarna på att kameran tar helt okej bilder, att skärmen är bra och att prestandan inte sviker så kan vi faktiskt få se en bra telefon för pengarna, kanske till och med den bästa telefonen som går att få tag på för under 4 rödingar.


Nyheter

Huawei växer så det knakar!

Inga kommentarer

Jag har tidigare testat en hel del Huaweitelefoner. De levererar telefoner som utmärker sig på många sätt men framförallt genom ett nästan allt för funktionellt gränssnitt men snyggt och med en design som är svårslagen.

Huawei är den tredje största smartphone-tillverkaren i hela världen, men det är fortfarande ett märke vi svenskar ofta inte känner till så mycket. Men det kanske blir ändring på detta, faktum är att Huawei har gått från att i första kvartalet 2015 knappt sålt några telefoner alls till att första kvartalet 2016 sålt tillräckligt mycket för att ha en marknadsandel på 5,4 %, en ökning på 435%(!) sedan samma kvartal föregående år.

Försäljningssiffrorna world-wide ökade med 61% vilket det sticker ut från de andra tillverkarna som alla slåss med halvdana försäljningssiffror. Huawei har inte bara ökat kraftigt i Sverige utan har även ökat med 512% i Finland, 833% i Polen och hela 1144% i Österrike. Detta skulle självfallet inte vara möjligt om Huawei inte var så pass små som de är i Europa samtidigt som de har andra betydligt större marknader. Samma analys visar även på att telefoner med skärm på mellan 5 och 5,5 tum är ett mycket starkt segment, något som Apple kanske borde oroa sig för då deras telefoners skärmar mäter 4, 4,7 samt 5,5 tum.


Tester

Huawei P9 i test!

Inga kommentarer

Huawei tar ut svängarna i nya P9 där vi får se både dubbla kameror samt en design av aluminum i ett stycke.

P9 känns spontant som en ganska anonym telefon som både är slimmad men som har det mesta, den är stilren och vill inte sticka ut på något sätt. Men när man väl börjar använda P9 märker man att Huawei vågar ta ut svängarna och både den ena och den andra smarta funktionen finns där. Huawei P9 kommer till Sverige i början på maj till ett pris på 5500 kronor, ett pris som gör den till en något billigare topptelefon. Färgerna som kommer till Sverige är grå och silver.

P9 i flera färger.

P9 i flera färger.

Design i aluminum

I designväg så är Huawei bland de bästa leverantörerna på marknaden. Deras telefoner är ofta i aluminum, precis som P9. Att telefonen är i aluminium betyder i fallet P9 två saker, dels att den är väldigt hal, och dels att den är ruskigt snygg. Framsidan av telefonen består av en skärm med ett skyddande glas som är något rundat längs kanterna, något som inger en känsla av lyx. Alla knappar som finns i P9 är placerade på höger sida, två volymknappar och en av/på-knapp. På undersidan finns hörlursutgången, som jag önskar var på ovansidan. Där hittar vi även en USB-C-port och en högtalare med riktigt bra kräm. På baksidan hittar vi 2 kameror, hur de fungerar kommer jag till sen. Vi ser även en fingeravtryckssensor som är placerad långt upp i mitten av baksidan på telefonen, en fingeravtryckssensor som är gjord av svenska fingerprint vilket som vanligt betyder världens bästa fingeravtrycksläsare. Designen av P9 är ganska klockren, det som stör mig är som sagt att den är hal, att hörlursutgången sitter på undersidan och även att den inte är vattentät.

P93

Skärm, bättre än väntat

I P9 så har Huawei verkligen lyckats med en bra skärm. Jag trodde först att det handlade om en Samsungtillverkad AMOLED-skärm, men efter en googling visade det sig att det var en LCD-skärm. Det betyder kort och gott att Huawei använt en gammal teknik med ett mycket bra resultat. Upplösningen ligger på Full-HD men går att dra ner till 720p om man vill spara lite på batteriet, det blir en viss försämring men den är svår att märka. Skärmen är 5,2 tum stor, alltså en hyffsat stor skärm, men tack vare att den går så pass långt ut i kanterna så känns den mindre än vad den är.

Bra batterisparlägen

Även om batteriet i Huawei P9 är ganska stort, 3000 mAh, så är inte batteritiden något som imponerar. En vanlig dag brukar sluta på 30-40% batteri kvar, inte fy skam men fortfarande långt ifrån den nivå som skulle göra att den klarar sig i två dagar i sträck. Det finns 3 olika batterilägen, prestanda, som slukar mest batteri, smart, som kan spara lite på batteriet och ultra batterisparläge, som tar bort all funktionalitet utom den grundläggande men förlänger batteriets urladdningsprocess drastiskt. När det kommer till laddning är P9 ganska bra, inte bäst på marknaden, men ca 1%/minut är inte dåligt.

Kamerorna på P9.

Kamerorna på P9.

Dubbla kameror

I telefonen sitter det för det första en selfiekamera på 8 MP som levererar bra bilder. Som standard väntar den några sekunder innan bilden tas från att du trycker på knappen, allt för att göra bilden mindre skakig. Skärmen kan även tjänstgöra som blixt om ljusförhållanden är sämre. På baksidan blir det mer intressant, här hittar vi två stycken 12 MP kameror. Den ena fångar bara färger och den andra fångar endast svart, vitt och grått, det är alltså en monokrom kamera. Resultatet ska enligt Huawei bli färgstarkare bilder och bilder som blir bättre i dåliga ljusförhållanden. Färgstarkare bilder blir det, och det mycket, få bilder blir så färgstarka som i P9 vilket gör det mycket roligt att ta bilder på något med någon stark färg, som en blomma. Däremot sköter den sig inte mycket bättre än medelkameran i dåliga ljusförhållanden, förmodligen beror detta på att de två kameralinserna inte är så ljuskänsliga från början. En annan sak kameran gör riktigt bra är att fota i svartvitt, förmodligen har runt en tredjedel av mina foton med P9 blivit i svartvitt. En nackdel med kameran är att den inte klarar att filma i 4K, dock klarar den slowmotion.

När det kommer till kameragränssnittet så har det tidigare varit en nackdel med Huaweis telefoner. Det är ett nytt gränssnitt vi ser i P9, det är mycket bättre och även om jag från början inte riktigt tyckte om det så har det efter lite inlärning blivit ganska härligt. Dock finns det dock lite nackdelar med det, inställningarna går bara att få i vertikalt läge(varför??) och för att filma krävs två tryck väl inne i kameran istället för ett tryck som hos exempelvis Samsung.

P1n

mde

sdr

Snabbt gränssnitt

Rent mjukvaramässigt är Huawei härlig. Den är grymt snabb rakt igenom och levererar helt enkelt den prestanda man kan förvänta sig av en telefon för det här priset. Huawei har fullständigt proppat telefonen med “smarta funktioner”, jag tycker kanske det blir lite för mycket, men det kan å andra sidan vara roligt att upptäcka smarta och roliga saker med telefonen när man använder den. Någon såkallad “applåda” finns inte i gränssnittet utan alla appar hamnar på hemskärmen. För mig brukar det betyda att det blir ganska rörigt, Huawei har löst detta med en funktion som man genom ett svep ned kan söka på appar. I slutändan är mycket av mjukvaran en smaksak, Huawei har gjort sitt jobb med ett snabbt, snyggt och funktionellt gränssnitt och om man gillar det är upp till var och en. Jag personligen ger gränssnittet tumme upp även om det finns andra gränssnitt jag föredrar.

Hårdvara

Det som gör att mjukvaran är så pass snabb är en processor av märket HiSilicon som totalt har 8 kärnor som alla är riktigt snabbt klockade. RAM-minnet har som de flesta toppmobilerna 3 GB till förfogande medans lagringsminnet är på 32 GB med en minneskortplats. Ska man vara riktigt kräsen kanske man kan fråga sig varför inte Huawei gjorde som Samsung gjort med S7 och sätta in 4 GB RAM-minne, men när telefonens prestanda ligger på samma nivå som S7 så kanske det helt enkelt skulle blivit överflödigt.

Slutsats

Huawei lyckas igen. På dagens marknad räcker det inte med att göra en mobil som nästan saknar nackdelar, man måste även ha något extra. Det har P9 med sin roliga och duktiga kamera. Kamerorna i sig är inte bättre än de bästa, men de är roligare och ger bilder som i bra förhållanden är roligare att titta på än i många andra telefoner vilket gör telefonen till rolig att fota med. I övrigt är P9 oerhört komplett och det enda jag saknar är filminspelning i 4K och möjligen vattentäthet.


Tester

Roligare mobil än LG G5 får man leta efter!

Inga kommentarer

Woho, vilken telefon! LG G5 levererar långt över förväntan i de flesta kategorier och är en telefon som är svårslaget rolig att använda.

Att känna igen en LG i G-serien har aldrig varit speciellt svårt, designen har alltid stuckit ut med smått böjda mobiler och samtliga knappar på baksidan. LG har med G5 nu tagit tillbaka vissa vågade saker men har å andra sidan töjt ut andra gränser ordentligt. Jag har alltid varit lite skeptisk mot G5 och sett den för lite för mycket av en experimentell telefon men när jag väl testat den har jag insett att det är en av de absolut roligaste telefoner man kan använda. LG G5 släpps i Sverige den 29 april till ett pris på ca 6500 kr och kommer finnas i färgerna silver, titan, guld och rosa. Tillbehöret Cam Plus som jag också testar kommer att kosta ca 900 kr.

cof

Modulär design

När det gäller design vill jag först av allt framhäva hur bra LG G5 ligger i handen, det känns som att telefonen som är helt i metall är byggd med handen i utgångspunkt. Själva formerna tycker jag designmässigt kan vara snyggare i vissa andra telefoner men känslan av att hålla i G5 är svårslagen. Framsidan består självfallet av en stor glasyta som till skillnad från någon annan telefon är böjd upptill. På vänster sida hittar vi de två volymknapparna men av/på-knappen hade jag svårt att hitta. Efter en stunds letande upptäckte jag att fingeravtryckssensorn på baksidan även fungerade som knapp, smidig och bra lösning. Fingeravtrycksensorn i knappen håller även mycket hög kvalitet och min personliga upplevelse är att detta är den bästa fingeravtryckssensorn i någon telefon i dagsläget. På baksidan hittar vi även dubbla kameror, blixt och laserfokus. Längst upp på telefonen finns förutom en hörlursutgång även en IR-port. Längst ned finns även en USB-C port, telefonen är alltså rustad för framtiden.

Det som skiljer sig med G5 från andra telefoner är att undersidan av telefonen går att klicka loss, då följer även batteriet med. Du kan sedan byta ut underdelen om du exempelvis vill ha bättre högtalare, ett större batteri, ett kameragrepp eller liknande. Tredjepartsutveklare har fri tillgång till att göra egna tillbehör så det är egentligen bara fantasin som sätter stopp här. Att telefonen är modulär ger oss användare även möjligheten att byta ut batteriet, tack för det LG för det är något som efterfrågas och som inte erbjuds av någon annan tillverkare i dagsläget(med få undantag). Detta gör att den som vill kunna använda mobilen i många år har möjlighet att göra detta, även om batterier kan bli svåra att få tag på om några år. Det bör även nämnas med att det finns något som LG inte lyckats med i G5, nämligen att vattentäta den, så är du ute efter en vattentät telefon är denna inget för dig.

Mindre skärm än G4 & G3

LG har länge varit duktiga på att göra skärmar. Skärmen i G5 har en hög upplösning(QHD) och har storleken 5,3 tum, alltså ungefär som snittelefonen, och detta betyder även att G5 har mindre skärm än både G4 och uråldriga G3. Skärmen ger bra färger, god ljusstyrka och bra betraktingsvinklar, men det där lilla extra saknas i skärmen. Färgerna är exempelvis Samsung mycket bättre på precis som ljusstyrkan. G5 har ävenlite problem med sin ljusstyrka när man befinner sig i solljus, kanske är det jag som är van med vinter och alltså lätta förhållanden för en telefonskärm, men oavsett så finns det utrymme för förbättring på det här området.

En ny funktion som förr eller senare kommer att bli standard på alla telefoner är funktionen always on. Always on gör att en liten del av skärmen ständigt är på och visar klockan. Detta är en funktion som drar ganska mycket batteri, 0,8 %/timme, men det är funktion som är oerhört härlig att ha. Förutom klockan kan du även se om du fått några nya notifikationer, men saker som vilken låt som spelas på spotify finns ännu inte som funktion på always on. Något annat som jag gillar med skärmen på G5 är möjligheten att både tända och släcka skärmen med ett dubbelklick. Detta är en funktion som kan låta onödig men i takt med att du vänjer dig vid det blir det väldigt svårt att vara utan det, om av/på-knappen är svår att komma åt när telefonen exempelvis ligger på ett bord är dessutom dubbelklicksfunktionen mycket användbar. Den visar även på hur lat man kan bli, att lyfta telefonen för att tända eller släcka skärmen är väl inte så jobbigt?

Vidvinkelkamera, mycket roligt!

Det som jag tycker är roligast med LG G5 är kameran eller kamerorna. Kamerorna i sig är bra men kan inte riktigt mäta sig med kameran i Galaxy S7 eller ens Galaxy S6, men ändå är jag nästan mer benägen att fota med en G5 då det är roligare. Det finns nämligen två kameror på baksidan, den ena är en helt vanlig kamera som G5 ärvt av G4 och V10, den andra kameran har otroligt bra vidvinkel och gör att du får in i princip hur mycket som helst i bilden. Det kanske låter som något som är onödigt men det är något som gör att jag kommer sakna kameran i G5 när jag till sist ska lämna tillbaka min testenhet. Att byta mellan kamerorna görs även smidigt, du kan endera välja kamera direkt i gränssnittet eller zooma och mobilen byter direkt kamera när det är dags. Den ”vanliga” kameran har upplösningen 16 MP medans vidvinkelkameran har upplösning 8 MP. I mörker presterar kamerorna helt okej, de kan inte matcha Galaxy S7 men det är det få telefoner som kan. Vidvinkelkameran hade snäppet svårare i mörkret men får ändå klart godkänt. Möjlighet att spela in i 4K finns. När det gäller kameran på framsidan så har även den 8 MP och gör ett bra jobb och LG G5 kan precis som exempelvis iPhone 6S använda skärmen som blixt.

Bild med den "vanliga" 16 MP kameran.

Bild med den ”vanliga” 16 MP kameran.

Bild med vidvinkelkameran

Bild med vidvinkelkameran.

Cam plus

Tillbehöret Cam Plus fick jag med i mitt testkit och den monteras genom att ta ur underdelen av telefonen och sedan sätta in stora Cam Plus. Cam Plus gör telefonen ganska klumpig men den är trots det en pryl jag skulle kunna ha på telefon permanent även om det har sina nackdelar. Den främsta fördelen med Cam Plus är att den gör att telefonen bli väldigt lätt att hålla i när man fotograferar och att hålla telefonen med en hand är knappast något problem. Cam Plus har på nedansidan en knapp för att tända kameran(som dock inte tänds så snabbt) och har på höger sida en knapp för att fokusera och fota och en annan för att filma. På hörnet finns även ett steglöst zoomhjul som gör att du mycket smidigt kan växla mellan kamerorna. Däremot hade jag önskat att det var lite motstånd i zoomhjulet, den snurrar alldeles för lätt och det borde finnas tydliga steg i den. Att Cam Plus är så stor har som sagt både för och nackdelar, en annan fördel är att LG kunnat sätta in ett 1200 mAh stort batteri i den. Batteriet laddas när du laddar telefonen och laddar sedan upp din G5 med jämna mellanrum. Tyvärr laddar den även på när det vanliga batteriet är fulladdat och mobiler säger då åt dig att du ska koppla ur laddaren, något LG borde försöka fixa i någon mjukvaruuppdatering.

Picture

Batteritiden är ingen höjdare

LG G5 har få nackdelar, men måste jag nämna en så är det batteritiden. Under tiden jag testat med Cam Plus har jag haft en total kapacitet på 4000 mAh, 2800 i orginalbatteriet och 1200 i Cam Plus. Detta gör kapaciteten till den största på den svenska mobilmarknaden tillsammans med Huawei Mate 8. Trots det så skulle jag inte klara mig mer än en dag, visserligen delvis på grund av skärmen som alltid är på, men det är ändå lite av en besvikelse. Det som däremot är positivt är att den enkelt klarar en dag, oavsett användning, men två dagar, det går inte. Till råga detta finns det inget riktigt bra batterisparläge i telefonen vilket gör att telefonen inte kommer fungera utan laddare i några dagar, något som många av LG´s konkurrenter klarar av i dagsläget. Det som å andra sidan är positivt är just laddningstiderna, jag har inte klockat den själv men några minuter med laddare ikopplad gör stor skillnad. De officiella siffrorna från LG är från 0 till 83 % på en halvtimme och det kan mycket väl stämma.

Uppdaterad mjukvara

Mjukvaran har alltid varit något jag kritiserat LG för, jag har inte riktigt gillat den. Nu verkar det som LG gjort den stora genomgången av sin mjukvara som jag efterfrågat. Småsaker som animationen när du sätter på wifi är inte längre småhackig utan är precis lika mjuk och vacker att titta på som den ska vara. Om man inte tittar så noga i gränssnittet så känns det inte som så mycket har ändrats, utan det är mest detaljer. Det finns dock en stor förändring och det är att ALLA appar ligger på hemskärmen precis som hos iPhone. Detta är en utveckling som vi kan förvänta oss se från de andra tillverkarna också. Jag personligen gillar inte detta då mina hemskärmar tenderar att bli riktigt röriga när jag inte har någon applåda. En annan funktion som jag hyllar LG för är möjligheten att använda telefonen so fjärrkontroll till TV’n, detta är något som blev någorlunda vanligt för några år sedan men som sedan försvann. LG G5 är en av de få telefonerna som fortfarande har kvar denna möjlighet, en möjlighet som jag tycker är väldigt smidig, ligger jag skönt i soffan och kontrollen är 2 meter bort, då har jag min LG G5!

G52

Bästa hårdvaran, precis som hos konkurrenterna

När det kommer till vad som finns under skalet så är det precis det vi väntar oss av en topptelefon 2016. LG V10 som kom ganska nyss och förre årets LG G4 hade inte riktigt det bästa på marknaden, men LG verkar ha tänkt om och i G5 finns en Snapdragon 820 som tillsammans med massiva 4 GB ger en mycket bra användarnupplevelse, detta i kombination med lagringsminnet på 32 GB samt möjlighet att utöka till ca 2000 GB gör att telefonen duger för i princip alla. Och ja 2000 GB är helt korrekt, däremot finns det ”bara” minneskort på upp till 200 GB på marknaden idag.

Slutsats

När allt kommer omkring är LG G5 en riktigt bra mobil och en mobil som på riktigt kan utmana om att vara årets bästa telefon. LG kan inte riktigt konkurrera med Samsung när det gäller kamera eller skärmkvalitet, men de kan konkurrera med andra saker och de gör det bra, dessutom ligger den mycket skönare i handen än sina största konkurrenter. LG G5 är sammanfattningsvis en kompetent telefon som är oerhört kul att hålla på med och jag rekommenderar den verkligen.


Nyheter

4K är snart inte framtid!

Inga kommentarer

4K TV apparater är sedan länge något som är ett krav för många när en TV ska inhandlas. Problemet är att knappt något 4K-material finns tillhanda. Samsung kämpar för att ordna det och visar upp sin första 4K blurayspelare.

Att ha en 4K-TV är en mer och mer vanlig företeelse i dagens samhälle. Jag har inga försäljningssiffror framför mig men jag skulle inte bli överraskad om 4K-TV nästan säljer lika bra som TV med Full HD. Problemet med en 4K-TV är att det inte finns tv-sändningar i 4K, det finns inga spel i 4K för TV och knappt ens filmer.

UHD2

Samsung vill ändra på det med sin nya Ultra HD Bluray-spelare kallad UBD-K8500. Enligt Samsung ska den nya Bluray-spelaren inte bara klara av 4K utan även HDR vilket ska göra bilden ytterligare bättre och kunna visa färger från ett bredare register samtidigt. Detta är kanske inte riktigt någon överraskning då Samsungs SUHD-TV’s närmast är byggda på marknadsföring där 4K med HDR är grundpelarna. Men vad gör en bluray-spelare och en 4K-TV utan en film? Inte mycket, därför jobbar Samsung tillsammans med Hollywoodaktören 20th Century Fox för att bredda det näst intill obefintliga 4K-utbudet och ett flertal titlar ska snart komma i det nya formatet däribland snobben, the martian och hitman: agent 47. Priset på UBD K8500 är ca 5000 kr och det gör den till marknadens billigaste 4K-spelare, värt att nämna är att konkurrensen är i princip obefintlig. UBD K8500 finns i butik idag.


Förhandstitt

Nya HTC 10!

Inga kommentarer

HTC har sedan flera år tillbaka legat i kölvattnet både när det gäller försäljningssiffror och uppmärksamhet, HTC 10 är ett försök att vända trenden.

I några år har HTC kört med en taktik att enbart släppa flaggskepp, den första ut var HTC One, sedan kom One M8, One M9 och nu har man skippat ”One M” och namnet är alltså endast 10. HTC har med 10 försökt rätta till det som tidigare gjorts fel, jag har i och för sig aldrig ordentligt testat M9 men enligt mig var den stora tabben kameran och även marknadsföringen. Nu har HTC enligt dem själva i alla fall rättat till sig när det gäller kameran. 10 kommer till Sverige i maj i färgerna guld, grå och silver och till ett pris på ungefär 7500 vilket betyder att den krigar med giganter som iPhone 6S och Galaxy S7.

2

Rubust design

HTC 10 kommer i vanlig ordning, precis som sina föregångare, i metall som är i ett stycke. Detta är något som jag tycker är snyggt och det är även något som Apple har tagit efter i iPhone 6(iPhone 6 är mycket lik gamla HTC One). Rent storleksmässigt är 10 något större än Galaxy S7 på alla ledder och även något större till ytan än föregångaren M9 även om 10 blivit något tunnare. Högtalarna på M9 var mycket uppskattade då de satt på var sin sida om skärmen och hade bra kräm. I 10 har tyvärr HTC tagit bort de dubbla högtalarna och istället lämnat en vanlig högtalare kvar på framsidan och på botten av telefonen lagt in en subwoofer, intressant och det är bara att hoppas att det blir bra ljud. Fingeravtryckssensor finns även i HTC 10 men något vi saknar är vattentäthet, HTC har som plåster på såren lovat att den ska klara av att användas i regn.

Lagom stor

Ett flaggskepp idag bör ha en skärm som är drygt 5 tum stor. I HTC 10 är skärmen 5,2 tum och den har en upplösning på 1440*2560 vilket även det gått och blivit branchstandard om vi undantar Apple. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 4, dagens tåligaste glas, och det är även lätt kurvan på sidan vilket får telefonen att kännas lite lyxigare.

1

Nästa nivås kamera

I gamla M9 så hade HTC lagt in en kamera på 20 MP från tillverkaren Toshiba, en kamera som enligt Forbes teknikavdelning var sämre än den i gamla iPhone 4S, med andra ord ett fiasko. I 10 är kameran på 12 MP istället för 20, släpper in betydligt mer ljus än sin föregångare med en bländaröppning som är den största på mobilmarknaden förutom den i Galaxy S7. Själva storleken på pixlarna är även den bland de största vi sett i någon telefon hittills och även om dessa siffror bara kan ge oss en fingervisning av hur bra kameran kommer bli så kan vi anta att det kommer bli en höjdare. Det ska även nämnas att den klarar av att filma i 4K. Ser vi till kameran på framsidan så har den, precis som kameran på baksidan, optisk bildstabilisering, något vi aldrig tidigare sett i en kamera på framsidan av en telefon. I övrigt har den en upplösning på 5 MP och har även den bra siffror då det gäller bländaröppning och pixelstorlek.

2 dagars batteritid

I dagsläget är bland det viktigaste i en telefon hur batteritiden är. HTC har blivit hyllade med sina batteritider och lovar nu, precis som Sony, att batteritiden ska vara minst 2 dagar lång vid normal användning. Batteriet är av storleken 3000 mAh, lika stort som i Galaxy S7 och snäppet större än i sin föregångare. HTC berättar att laddningstiden från 0 till 50 % ska vara 30 minuter vilket skulle göra HTC 10 till en av de snabbast laddade telefonerna.

3

Hårdvara

Jag är glatt överraskad över att HTC valt att begåva 10 med USB-C, uttaget som delvis förklarar de snabba laddningstiderna och uttaget som framtidssäkrar HTC 10. I övrigt är hårdvara måttligt intressant och det betyder precis som hos de flesta av konkurrenterna en Snapdragon 820, ett RAM-minne på 4 GB och ett lagringsminne på totalt 32 GB med plats för minneskort, alltså precis som hos Galaxy S7. Mjukvaran är självfallet Android med versionsnummer 6 och med HTC’s egna pålägg Sense. Även om jag inte testat HTC på flera år så lovar detta en riktigt trevlig upplevelse.

Slutsats

Jag hoppas att detta en gång för alla får HTC’s försäljningssiffror att gå upp igen. Så länge det inte kommer fram att HTC fuskat med något så ser 10 ut att vara en oerhört komplett mobil, nu är det upp till HTC’s marknadsföringsteam att visa vad dem går för. Jag ska göra vad jag kan för att få tag på ett testexemplar för att kunna testa den ordentligt.


Tester

Test av Marantz Melody Stream & Boston A25!

Inga kommentarer

Jag har testat förstärkaren Marantz Melody Stream och högtalarna Boston Acoustics A25 som fungerar riktigt bra som en mindre musikanläggning för hemmet.

Till att börja med så är Marantz kanske inte världens kändaste märke, men det är ett företag som har sitt högkvarter i Japan och tillverkar högkvalitativa ljudprodukter. Boston är även de ett företag som är helt inriktade på ljud men som har sin bas i USA. Marantz Melody Stream som egentligen heter Marantz M-CR511 är den billigare av Marantz två trådlösa musiksystem och den kostar ungefär 4500 kr. Högtalarna den testas med, Boston Acoustics A25, är bland Boston Acoustics billigare högtalare och kostar runt 2500 kr.

DSC_0085

Stilrent, som det ska vara

Till att börja med så har Marantz designat en förstärkare som enligt mig ser ut som en förstärkare ska se ut idag, den är blanksvart och har inte allt för många knappar, det ska vara enkelt och snygg helt enkelt. Ovansidan är helt blank och det enda som skiljer sig från den svarta färgen är NFC-loggan där du ska nudda din telefon för att koppla ihop den med förstärkaren. På framsidan finns det dels knappar för volym och självfallet paus och byta låt knappar, det finns även några knappar för att manövrera i menyerna men det är allt. Väl inne i menyn så är allt simpelt och snyggt, det finns inte så många olika inställningar vilket jag tycker är skönt då jag bara vill kunna spela upp musik utan några konstigheter. I och med att Melody Stream är ansluten till internet finns det även möjlighet att nu och då uppdatera programvaran, det kanske inte betyder så mycket på en förstärkare, men lite nu och då kommer hur som helst uppdateringar.

Högtalarna levererar

När de gäller högtalarna, Boston A25, så är färgerna i harmoni med Melody Stream då båda har en blanksvart färg runt om. Fronttyget sitter fast med magneter vilket för mig är något nytt och något jag tycker om. På baksidan av de 27 centimeter höga högtalarna finns det väggfästen så att de enkelt kan hängas upp på lämplig vägg. Under fronttyget döljer sig en 5,25 tums bas som levererar mycket bra ljud för pengarna. Å andra sidan sidan är 2500 kr ganska lite när vi pratar högtalare och för dubbelt så mycket pengar för man definitivt bättre högtalare. Men för de pengar de kostar får man en svårslagen ljudkvalité, speciellt i basen, men A25 fortsätter även att leverera rakt igenom mellanregistrerna och upp till de ljusaste av toner. Det känns även som att högtalarna visar sig från sin bästa sida vid högre volymer.

DSC_0084

Många möjligheter

Melody Stream är inte bara en förstärkare utan även en reciever vilket betyder att det är en stereoförstärkare som även har inbyggd radio. I fallet Melody Stream så finns det betydligt fler möjligheter än enbart radio och internetradio att lyssna på musik genom även om CD-spelaren har rykt, men vem använder CD nu för tiden? Har du en Apple-enhet kan du streama musiken genom Apple Airplay, och har du inte Apple går det går även att med en lätt touch med din telefon mot enheten koppla ihop den via bluetooth och därigenom streama musik. Det jag tycker är smidigast att spela musik igenom är spotify connect som innebär att själva förstärkaren är uppkopplad mot internet men att den styrs via ditt spotifykonto i din telefon, mycket smidigt då det betyder att du kan gå ifrån med telefonen utan att det börjar hacka som när den är kopplad via bluetooth.

Utan att gå in för mycket på det tekniska så finns det en rad fysiska kontakter. På framsidan hittar vi en vanlig AUX-utgång tillsammans med en USB-port. På baksidan finns det nätverksutgång, ytterligare en USB-port, en optisk ljudutgång, subwoofer-utgång, ingång för analogt ljud samt kontakter för två högtalare. Detta betyder att om du vill koppla ett surroundsystem till Melody Stream så får du nog tänka om.

DSC_0081

Slutsats

Marantz Melody Stream och Boston Acoustics A25 fungerar bra tillsammans, i synnerlighet färgerna då båda är blanksvarta. Under testperioden har jag förutom ljudet varit mest nöjd med hur pass smidigt det är att koppla sin telefon till högtalarna för att spela musik. För när allt kommer omkring så är det just att den ska leverera bra ljud och att det inte ska vara krångligt att få igång valfri musik som är viktigast, och detta har Marantz tillsammans med högtalarna från Boston lyckats med på ett förträffligt sätt.