SELF
superstar

Motor

Sverige dominerar i International Superstars

Micke Ohlsson

VW-föraren Johan Kristoffersson tävlar vid sidan av STCC och Team Biogas, i International Superstars, tillsammans med koncernmärket Audi. Redan i premiären på Monza levererade Johan, genom att direkt vara med i toppen. Till helgens tävlingar på Imola skulle den unge svensken visa ännu mindre respekt mot de mer erfarna förarna. 

Efter att ha kvalat ut sina konkurrenter, startade Johan från en överraskande förstaplats. Från pole position tog Kristoffersson starten i första racet, men någon lätt resa blev det aldrig. Efter ett sekunddrama med teamkompisen, före detta F1-föraren Gianni Morbidelli, kunde unge Johan Kristoffersson till slut skära mållinjen som välförtjänt segrare.

”Det var en hårig start, jag bromsade otroligt sent för att kunna vara före Larini i starten och det var nära att jag inte klarade första kurvan. Därefter hade jag en fantastisk fight med Gianni Morbidelli. Morbidelli och jag var olika snabba på olika ställen av banan, men till slut körde han på mig lite för hårt så att kylaren gick sönder på Italienarens bil och jag kunde ta en underbar första seger”, rapporterar en jublande glad Kristoffersson.

I andra loppet startade Johan från en åttonde startruta, då man enligt reglementet vänder på de åtta första från race 1. Efter en grym start, körde Johan om en efter en för att till slut passera mållinjen med en ordentlig lucka till BMW föraren Biagi, som segrare även i det andra racet. Kristoffersson leder nu det prestigeladdade mästerskapet, före tidigare mästaren Thomas Biagi och före detta F1-föraren Tonio Liuzzi.

Fortsätter den unge svensken på samma bana, tar det nog inte långt tid innan han sitter i en DTM-bil, i världens tuffaste touringmästerskap!

Om International Superstars
Superstars grundades inför säsongen 2004, under namnet Campionato Italiano Superstars, och blev snabbt Italiens största standardvagnsmästerskap. Mästerskapet är uppbackat av FG Sport, som även innehar kommersiella rättigheter till Superbike-VM. Serien höll tidigare sina flesta deltävlingarna på italiensk mark, men har även expanderat utanför landet, och höll bland annat sin säsongsfinal 2009 på Kyalami i Sydafrika. Säsongen 2011 går hälften av tävlingarna i Italien, och hälften i andra länder.

Endast bilar med V8-motorer är tillåtna och de måste produceras för gatbruk. Variationen mellan märken och former på bilarna är dock stor, men serien påminner mest om det tyska mästerskapet DTM. Flera kända förare har deltagit i serien, bland annat trefaldige mästaren Gianni Morbidelli, Grand Prix-vinnaren Johnny Herbert, och Emanuele Naspetti med meriter från Formel 1.