• Tipsa oss
  • Kontakta oss
Setup Menu via Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Stora rapporten om framtidens mat
28 juni, 2017

Nyligen släppte ICA sin framtidsrapport de kallar ”100 år och framåt” som handlar om framtidens mat. Ledande experter, forskare, hållbarhetsexperter och matinnovatörer från bland annat Oxfords universitet, NASA och Sveriges Lantbruksuniversitet har intervjuats om framtiden.

I rapporten kan man läsa om fem olika realistiska scenarion om hur det kommer att se ut år 2040 och de konsekvenserna som uppståt av samhällets matproduktion. I samtliga scenarion beskrivs även vilka råvaror som möjligen finns tillgängliga. Sedan har ICA låtit Filip Fastän, kock på restaurang Agrikultur, och två avgångselever från Grythyttan ta fram framtidens vardagsrätter.

Rätterna blev följande:

  • Farm City – Kanindolmar med syrad majrova.
    • Urbanisering har lett till ett ökat behov av självförsörjning och städerna har blivit vår nya jordbruksmark.
    • Maträtt: ”Kåldolmar” på blasten av majrova, fylld med ragu på balkongkanin och blåmussla.
  • Kvantjaget – Taco 3.0.
    • Med hjälp av teknologi mäter vi vårt näringsintag, prestationer och sjukdomar – och skapar på så sätt skräddarsydda hälsoprofiler som styr exakt vad vi äter.
    • Maträtt: Tortilla på rotselleri med salsa-såserna Superfood, Omega 3, Kalcium & Mangan, C-vitamin och antioxidanter bland annat.
  • Mångfaldsjordbruk – ”Ärtsoppa” på favabönor, tång och senap.
    • Regenerativa jordbruksmetoder har bidragit till att förhindra den globala uppvärmningen, genom att binda mer kol i marken och gynna den biologiska mångfalden.
    • Maträtt: Favasoppa som serveras med plättar på bovetemjöl och rabarbersylt.
  • Ransonering – Skogspizza.
    • Ingen lyckades stoppa den globala uppvärmningen, och klimatkatastrofen drabbar Sverige hårt med minskad tillgång till mat som konsekvens.
    • Maträtt: Mättande vetepizza med ost, skogsvamp, vilda örter och fiskolja.
  • Rymden och smaken – Rymdsoppa med frostade grönsaker.
    • I framtiden är rymden vårt andra hem och det nya, extrema klimatet har fött fram forskning som hjälper oss att optimera odling på Mars och på jorden.
    • Buljong med frystorkade grönsaker, torkade larver och fiskrom.

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook
Dela

Nyheter

Redaktionen

  • Senaste inläggen

    • HyperX hyllar spelhistoriens största spel- och ljudupplevelser med episkt quiz
      27 december, 2020
    • Klädsamt seriemode
      30 november, 2020
    • Must från Skåne
      19 november, 2020
    • Detroit Rock Rum
      16 november, 2020
    • Julklappstips för den klockintresserade flygälskaren
      15 november, 2020


  • Senaste inläggen

    • HyperX hyllar spelhistoriens största spel- och ljudupplevelser med episkt quiz
      27 december, 2020
    • Klädsamt seriemode
      30 november, 2020
    • Must från Skåne
      19 november, 2020

Genom att fortsätta surfa på denna webbplats, och genom fortsatt användning av denna webbplats accepterar du att vara bunden av och följa användaravtalet. Copyright © 2001-2015 moore.se - Alla rättigheter reserverade. man.se ägs och drivs av LM Networks AB (Lejon Media)