Celsius Sverige
SELF
Jaguargjesp2

Livsstil

Spana jaguarer i Brasilien

Redaktionen

De flesta som besöker Brasilien är där för att spana på brudar. Men vissa åker dit för den nya trenden, nämligen för att spana på jaguarer.

Tigrar och lejon börjar tydligen bli tråkiga. Nu är det Jaguarer som gäller i Sydamerika. Jaguarer är skyggare och betydligt svårare att få syn på än de flesta andra vilda kattdjur, men i Puerto Jofre vid Cuiabáfloden i brasilianska Pantanal är chanserna ganska stora.

I området finns mellan 50 och 100 djur och allt fler resenärer tar sig för att försöka få syn på den fläckiga katten, skriver resebloggen Gadling.

– Vi ser ett ökande intresse för resor till Sydamerikas nationalparker. Antalet bokningar av våra jaguarresor har fördubblats sedan vi startade 2009, säger en amerikansk researrangör till Gadling. Men när folk besöker känsliga naturområden ökar så är det inte bara fördelar.

Upptäckten av en jaguar meddelas via radio och alla turistbåtar i området flockas till samma plats. Risken att djuren dels blir störda och dels vänjer sig vid människor är uppenbar, säger biologer som Gadling intervjuat. För att minska störningarna bör du som resenär välja att boka med en välkänd ekoturismarrangör, även om det kostar några kronor extra.

Moore säger: Man kan väl ändå inte sätta ett pris på en sådan upplevelse? Brudar finns det gott om, men jaguarerna är färre. Annars kan du ju kombinera de båda genom att spana efter Cougars?