Under sommarhalvåret grillas det flitigt i alla svenska trädgårdar och man vill gärna imponera med sina grillfärdigheter. Allt fler har börjat upptäcka finessen med att grilla med rökflis som gör råvarorna saftigare och mörare. Inför sommaren har det argentinska vinhuset Trapiche i samarbete med Lilla Rökeriet tagit fram ett rökflis. Trapiche Smoak Wood lanseras 19 juni.
Precis som vinet är lagrat på ekfat är också rökfliset gjort på ek. Ekträet lockar fram rökiga och milda smaker som kombineras med inslag av plommon, körsbär och björnbär.
– Att sätta smak på sommarmaten med Trapiche Smaok Wood är ett säkert kort när man vill imponera på sina vänner med en härlig grillmiddag, utan att behöva krångla till det. Ju längre tillagningstid när man grillar med ekflis desto djupare röksmak får maten. säger Mats Green, Lilla Rökeriet.
För att få till det på bästa sätt ska man lägga ett par deciliter rökflis på kanten av grillen när glöden är perfekt. Köttet ska sedan grillas indirekt vid kanten av grillgallret och inte direkt över grillkolen. Det bör även vara bra lufttillförsel i grillen för att få en jämn värme.