Celsius Sverige
Elitloppet

Nyheter

Sista helgen i maj = Elitloppet

J. David Wiberg

Nu får vi äntligen lite utrymme till att skriva om travsport och ja, det är lika mycket en sport som att damfotboll är det. 50 000 åskådare väntas bevittna en av världens absolut största travtävlingar i helgen, när Elitloppet 2012 går av stapeln traditionsenligt på Solvalla.

Alla har vi väl drömt om att bli miljonärer över en natt (om du redan är miljonär, så kan du väl ändå låtsas för att vara sjyst mot oss vanliga dödliga?). Förutom att många svenssons spelar på Lotto så spelar man även på hästar med dragplåstret V75, där det som oftast lämnas in över 1 000 000 system varje helg. AB Trav och Galopp (ATG) omsatte år 2011, 13,11 miljarder kronor och det betyder alltså att varje människa i vårt avlånga land snittar på att spela på hästar för cirka 1382 kronor per år.

För de riktigt inbitna travsportsnördarna, och många är de i Sverige, så väntar årets i särklass största tävling nu den sista helgen i maj då Elitloppet 2012 äger rum på Solvalla i Stockholm. Till tävlingen, som är en gigantisk spelorgie under hela helgen, så är huvudattraktionen givetvis själva Elitloppet som går över kortdistans – det vill säga 1609 meter.

Världseliten är på plats och stjärnhästar som Commander Crowe, Arch Madness och Rapide Lebel är med bland 16 ekipage i kampen om att vinna en av världens finaste tävlingar. Vi svenskar sätter störst hopp till vår inhemska Sanity, som är otroligt upphaussad inför helgens tävling. Den sexåriga valacken har dock tuffast möjliga motstånd och det vore en bragd om kusken Malin Löfgren skulle styra sitt ekipage först över mållinjen – dessutom skulle hon då bli den första kvinnliga kusken att vinna Elitloppet.

De sexton hästarna delas in i två semifinalheat på söndagen och sedan avgörs även finalheatet senare samma dag.

Moore säger: Om du aldrig har gått på trav förut, men gillar att spela på det så gör något outside the box och dra till Solvalla nu i helgen. En mer trevlig och rolig folkfest får man leta efter, där man dessutom kan bli stormrik på kuppen. Vi vill dock förmedla att du inte ska spela bort mer pengar än du har råd att förlora.


SELF