SELF
SELF
Germany 2009 B 053

Livsstil

Sista drinken kl 03:00

Göteborg väntas bli först i landet av storstäderna med att servera de sista ölen 03.00. Nu har även kommunens tjänsteman tagit ställning om krogarnas öppettider.

I dag har 16 krogar tillstånd att servera alkohol till 05.00. Men det här blir det sista året med de öppettiderna. I förslaget till kommunens nya alkoholriktlinjer står det att ingen krog får servera alkohol efter 03.00. Det innebär att krogarna ska vara utrymda senast klockan 03.30.

Forskaren Fredrik Spaks alkoholrapport och polisens synpunkter om att det är för stökigt i centrum har varit viktiga i bedömningen.

– I alkohollagen står det att social hänsyn ska tas före ekonomisk hänsyn. Polisens inställning väger också tungt. Därför blir mitt förslag 03.00. Sedan är det alltid upp till politikerna att fatta beslut, säger Annelie Silvander, chef för tillståndsenheten. Men det räcker inte bara med att ändra serveringstiderna om kommunen på allvar vill göra Avenyn tryggare på natten. Annelie Silvander påpekar att andra insatser behövs, till exempel bättre belysning, ökat samarbete mellan flera aktörer, få bort svarttaxi och bättre kollektivtrafik på natten.

– Det hjälper inte att krogarna stänger 03.00 om sista vagnen går 05.00, säger hon.

På tisdag kommer frågan om serveringstiderna upp på politikernas bord. Dario Espiga (S), ordförande i social resursnämnd, har redan bestämt sig.

– Det är rimligt att ändra till 03.00, säger han.

Frågan kommer med stor sannolikhet att bordläggas i en månad för att alla partier ska ha möjlighet att diskutera vidare. Men som GP berättat tidigare är både S, MP, V och KD överens om att krogarna bör stänga 03.00. Håller politikerna fast vid detta så är saken klar. M och FP kämpar emot. En av dem är biträdande kommunalrådet Hampus Magnusson (M):

– Vi kommer att döda Göteborg som evenemangsstad. Vill vi vara Örkelljunga eller en stad i Europa? Bollen ligger hos Socialdemokraterna.

De krogar som redan har femtillstånd kommer att få behålla det året ut. Först nästa år börjar de nya riktlinjerna att gälla.

Madeleine Wahlberg är centrumledare för Avenyföreningen. Hon hoppas att politikerna inte tar ett förhastat beslut.

– Jag tror inte att vi får mindre problem på gator och torg om vi stänger 03.00, snarare tvärtom. Därför är det viktigt att se vilka andra åtgärder vi kan göra för att öka tryggheten innan frågan om krogtiderna avgörs, säger hon.

Flera organisationer har fått tycka till om det nya förslaget kring serveringstiderna. Både Sveriges Hotell och restaurangföretagare och Stureplansgruppen säger blankt nej till 03.00-tider.

  • Pontus

    Verkar onekligen vara sossarna jävla påhitt. Usch och blä.

  • http://crazyintattoos.blogg.se Thomas

    Riktigt tråkigt om man stänger nattklubbarna 03.00 istället för 05.00 i de fall det gäller. Är ett nöje att gå ut i just Göteborg med deras breda utbud på bra nattklubbar och just att de stänger så sent (tidigt) som de gör.

    Tror det skulle skapa mer problem att ändra stängningstiden än att behålla den. Kommer bli stökigare då folk inte vill sluta festa vid den tiden utan istället börjar jaga efterfester. Stängs det senare är behovet av efterfest klart mindre!


Celsius Sverige