Celsius Sverige
SARSKRIVNING

Krönikor

Lär dig stava rätt

Sveriges befolkning kan delas in i 2 delar. De som kan stava korrekt och uttrycka sig, samt de mindre talangfulla människorna som inte ser hur fel det blir när man särskriver, förlåt, sär skriver ord. Men nu kan du andas ut, för med Moores hjälp blir du snart aldrig mer idiotförklarad och kan således prestera felfritt när du ska uttrycka dig i skriftform.

I inledningstexten ovan finns många ord som folk vanligtvis särskriver. Människor har generellt sett svårt att se dessa fel och därför kan betydelsen ibland bli något helt annat än vad man tänkt sig. Ord som talangfulla, idiotförklarad & felfritt är exempel på ord som man fortfarande kan utläsa vid en särskrivning, men som ändå inte stämmer helt. Men ibland kan det bli totalt fel och en pinsam missuppfattning kan uppstå som följd.

Wikipedia säger: ”Felaktiga särskrivningar kan leda till att betydelsen blir en helt annan än den avsedda. Extrema exempel är ”brun hårig sjuk sköterska” i stället för ”brunhårig sjuksköterska”, samt ”skum tomte” i stället för ”skumtomte”.

Som ni ser så har en brunhårig sjuksköterska alltså blivit en sköterska som är brun, sjuk och hårig. Och det mina vänner är ju långt ifrån samma sak. Låter sjukt motbjudande. Särskrivningar kan med andra ord få hemska konsekvenser. Ett exempel ifrån undertecknads gymnasieskola för många år sedan är att det fanns en skylt som löd ”Svenska lärare” utanför lärarrummen. Givetvis var det tänkt att skylten skulle förmedla att alla svenskalärare kunde fika och baktala elever där inne, men kontentan blev att det istället indirekt utlyste att inga utländska lärare fick vistas där. Bra jobbat när det är just ämnet svenska man lär ut. Den perfekta ironin.

Eftersom till och med skolorna idag misslyckas med att vara korrekta så är det med andra ord inte ditt fel om du har problem med särskrivning. Men ett tips är att alltid säga ordet högt för dig själv om du är osäker. Man hör ganska snabbt ifall det borde sitta ihop eller inte. Det låter barnsligt kan tyckas, men efter alla dessa särskrivningar jag stött på genom åren så tror jag att den pedagogiska metoden krävs för att städa bort misstagen hos det svenska folket.

Ytterligare ett exempel är t ex butiker som har nya kassadiskar. Med särskrivning får de helt plötsligt ”kassa diskar” istället, och det vill ju ingen ha om man väljer att köpa ny inredning till sin verksamhet (undantagsfall om man medvetet köper nya diskar som är kassa).

Så antingen accepterar du att din kunskapsnivå fortfarande håller jämn linje med ”mellan stadiet”, eller så skärper du till dig och inser att du har lämnat ”mellanstadiet” för länge sedan. Jag hoppas ni ser skillnaden nu så ni slipper tas för 10 år så fort ni skickar ett mail.


SELF