Förväntan hänger i luften. Sällskapet sitter samlade runt ett exklusivt ekbord beläget i Yasuragis sake-bar Toronto. På den betsade bordsskivan radas vinglasen upp av sake-sommeliern Marcelo Rizzo Prux, tillika Bar – och dryckeschef på Yasuragi. Med stadig hand häller han upp flertalet sorter och delar passionerat med sig av sin kunskap om sake – risbryggden med gamla anor.
Nihonshu, betecknat som Sake i västvärlden och har en gedigen historia. Enligt sägner sägs drycken exciterat så länge som det funnits gudar. Ren fakta talar för att sake började produceras i Japan redan 200 år E.Kr. av bryggmästaren Susukori till den dåvarande kejsaren Ojin, något som finns dokumenterat i en av landets äldsta krönikor Kojiki.
En upplevelse ut över det vanliga
Med näsan sniffandes i glasen ger sig alla möjliga dofter tillkänna, däribland päron, jasminris, hav och jäst. Det en upplevelse i sig hur risbryggden kan ge en distinkt arom för att sedan i munnen utlösa smaksensation. En smak som är unik i sig och inte går att jämföra med varken öl, vin eller sprit.
I det dova ljuset berättar Marcelo passionerat om hur Sake med fördel avnjuts till japansk mat, men att drycken också passar till vår svenska specialitet sill. Att han med sitt ursprung från Brasilien har blivit hänförd av hur många smaker som det går att lyfta fram med sillens olika kryddningar. Andra vinnande kombinationer uttrycks vara till ostron, skaldjur och lax. Då sake är ett bra alternativ till vinet, som kan ta över med sin syrlighet. Sake fungerar även utmärkt som en aperitif och till tapas!
Marcelo ger oss en genomgång i risbryggdens framställning, som inte är helt olikt ölens tillverkning. Det är en utdragen process i 11 steg, gjort på ett speciellt sake-ris (som finns i hela 60 olika sorter!). De flesta sakebryggerierna ligger i närheten av naturliga vattenkällor, då vatten är en av det viktigaste tillgångarna under tillverkningsprocessen.
Yasuragi har själva nyligen lanserat en egen sake, som de i samarbete med det Japanska skakebryggeriet Masumi, Miyasaka Brewing Co. framställt till för deras gäster.
”- Att äntligen kunna servera vår alldeles egna sake på Yasuragi, är något vi arbetat för länge. Det här blir en fin förstärkning av vårt japanska koncept, särskilt som vi har skapat en fantastisk miljö i vår nya Sake Bar Totoro. Här har vi skapat känslan av en Izakaya-bar i Tokyo och att då kunna servera en egen sake är helt rätt.” Säger Marcelo Rizzo Prux.
Stämningen är på topp, fyllda av intressant information från bryggningsprocess till japanska seder och för att inte tala om denna smaksensation! Alla runt bordet enas om att sake-provning är något alla borde testa – och Yasuragi har landets största och bästa utbud.