• Tipsa oss
  • Kontakta oss
Setup Menu via Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Rock Science
30 november, 2012

Jag är, som alla andra grabbar med något uns självrespekt, medlem i en herrklubb (jag behöver väl inte ens nämna att det inte handlar om någon obskyr bastuklubb eller liknande). En gemensam nämnare i herrklubben är, förutom att vi alla gillar öl och snus, musik. Två av grabbarna spelar själva, och samtliga har sedan de finniga tonåren hängt på diverse festivaler och konserter. Det rådde med andra ord ingen tvekan om vem på redaktionen som skulle få äran att utvärdera det svenskutvecklade, nyligen översatta(!) brädspelet Rock Science, och det rådde heller ingen tvekan för mig om vilka som skulle hjälpa mig att göra detta.

Jag har alltid hyst ett litet förakt mot frågesporter. Trivial Pursuit är det mest lysande exemplet. Varje gång det där förbannade spelet åker fram är det den rosa kategorin (nöje och underhållning) som är den alla vill hamna på. Detta beror givetvis på att det är den kategori som är troligast att man under sin livstid har lyckats snappa upp någon som helst form av kunskap i utan att ha behövt plugga in alla band av Nationalencyklopedin.

Med detta i ryggen har jag därför i åratal hoppats på ett lite mer nischat spel, där samtliga kategorier faller alla i smaken. Något sådant är i det närmsta omöjligt, men Rock Science är helt klart ett stort steg i rätt riktning.

Viktigast är (inser man ganska fort när man kollar igenom frågorna) att samtliga spelare har ett relativt stort, och brett intresse av rock/hårdrock/metal. Det är med andra ord inget spel som ska åka fram när farföräldrarna är på besök, och helst inte heller om dina gästers musikintresse styrs av de kommersiella radiokanalerna (Bandit Rock är delvis undantaget).

En annan viktig sak med ett brädspel, när man skrapat ihop ett gäng intresserade och spelsugna polare, är att reglerna bör vara relativt enkla att förklara och förstå. Under våra träffar med herrklubben konsumeras såklart en rejäl mängd öl, och att i lagom salongsberusat tillstånd försöka skrika högst så att alla lyssnar och bryr sig är kul en kort stund. Där har dock Rock Science lyckats. Tydliga, enkla och välskrivna regler som inte tar så lång tid att läsa upp så alla hinner tröttna är ett jättestort plus.

Kortfattat så har varje spelare ett plektrum som flyttas framåt på spelplanen för varje rätt svar. Frågorna kommer i sex olika kategorier, och har tre olika svårighetsgrader. Efter att ett ämne lästs upp, ex. Metallica, väljer den aktive spelaren själv vilken svårighetsgrad han/hon vill svara på. Övriga spelare får sedan betta JA eller NEJ, och har därmed en bonuschans att få flytta sina spelmarker ett steg framåt, om de har bettat rätt.

De olika svårighetsgraderna samt betting-systemet är två rejält friska fläktar i frågesportsvärlden. Samtliga spelare är aktiva under hela spelets gång, plus att man inte behöver vara helt insnöad på ämnet för att kunna svara rätt på en fråga.

Så långt är allt bra, men det finns några moment som håller nere betyget något. En av kategorierna är 50/50. Den aktive spelaren har med andra ord 50%-chans att svara rätt på en fråga oavsett svårighetsgrad. Detta medför såklart att man alltid väljer den högsta svårighetsgraden då belöningen för ett rätt svar är tre steg framåt för svåraste nivån (två för medel, och ett steg för den enklaste). 50/50-momentet är även högst återkommande i de andra frågekategorierna. Oftast ges spelaren två alternativ (främst på den enklaste svårighetsgraden), vilket gör det hela mer till en gissningstävling än en frågesport.

En annan sak som det gnälldes lite över var att vissa band återkom mer frekvent än andra. Förståeligt kanske då kunskapen är högre hos gemene hårdrockare när det kommer till de lite större banden, men även mindre kända band kunde dyka upp lite för ofta.

Jag är helt övertygad om att det finns en gigantisk publik ute i Sverige för Rock Science. Det är (trots kritiken) bra variation på frågorna, kategorierna är roliga, och oftast inryms en mindre anekdot/faktaruta bredvid svaret. Spelet är med andra ord både utbildande och roligt. Så om du funderar på vad du ska ge din rock-tokige polare i julklapp är svaret ganska enkelt: Rock Science.

(ett tips är att blanda in shots/klunkar i betting-momentet, speciellt på 50/50-frågor)

Fakta:
Rock Science är utvecklat i Sverige av Nuday AB och har definitivt fyllt ett önskat tomrum runt om i rockvärlden. Det har hyllats av bland andra Kerry Ring från Slayer och Dee Snider från Twisted Sister, och finns i dag översatt till fyra språk. Spelet sprider sig runt klotet som en nakenbild på Mila Kunis och finns nu äntligen översatt till världens bästa språk (svenska).

Rock Science på facebook: www.facebook.com/RockScience.tv

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook
highlights
Dela

Moore Testar

Redaktionen

Relaterade inlägg

FILMA SOM ETT PROFFS!
8 augusti, 2015
En ö för party dygnet runt i mellanöstern
2 mars, 2015
Manliga och fräcka klockor
26 februari, 2015
  • Senaste inläggen

    • Kärleksfulla drinkar
      10 februari, 2021
    • Clubhouse - är du med?
      9 februari, 2021
    • HyperX hyllar spelhistoriens största spel- och ljudupplevelser med episkt quiz
      27 december, 2020
    • Klädsamt seriemode
      30 november, 2020
    • Must från Skåne
      19 november, 2020


  • Senaste inläggen

    • Kärleksfulla drinkar
      10 februari, 2021
    • Clubhouse - är du med?
      9 februari, 2021
    • HyperX hyllar spelhistoriens största spel- och ljudupplevelser med episkt quiz
      27 december, 2020

Genom att fortsätta surfa på denna webbplats, och genom fortsatt användning av denna webbplats accepterar du att vara bunden av och följa användaravtalet. Copyright © 2001-2015 moore.se - Alla rättigheter reserverade. man.se ägs och drivs av LM Networks AB (Lejon Media)