Celsius Sverige
goransson1208_al17a

Motor

Racingstjärnan i guldsits – men i helt fel gren

Micke Ohlsson

Richard Göransson är en av våra mest meriterade racingförare. Richard började sin karriär som de flesta andra racingförare, i en gokart. Efter att han deltagit i karting-VM gick han vidare till racingen instegsklass Formel Ford, där den största meriten blev segern i Europamästerkapen. Tanken var efter det att fortsätta på ett internationellt formelbilsspår, och valet föll på Formel 3. Tyvärr blev det aldrig någon start i F3, då ett sponsoravhopp omöjliggjorde en fortsättning där. Istället fick Richard vända hemmåt igen, och på svensk mark blev han kontrakterad av West Coast Racing, för att tävla i STCC med BMW. Väl i STCC etablerade sig Örebroaren direkt i toppen och svensk racing hade fått en ny stjärna, bland gamla rutinerade rävar, som Janne ”Flash” Nilsson och Fredrik Ekblom.

Richard har stått som totalsegrare i STCC hela fyra gånger och har dessutom blivit Europamästare i Touringbil med BMW. Men nu brinner han för ett annat projekt: Svenska Rallyt och rally-VM. Där kommer Richard i år att köra i kungaklassen WRC, mot bland andra Sebastian Loeb och Mikko Hirvonen, två favoriter till segern i Svenska Rallyt.

Vad tror du om din chanser under Svenska Rallyt och vad är dina högst personliga ambitioner?
Att köra Svenska Rallyt i en WRC-bil är en pojkdröm så går i uppfyllelse. Jag är fortfarande helt ny i rallysporten och det vore idiotiskt att säga att vi åker till Svenska Rallyt (som för övrigt är sveriges största piblika event) för att vinna. En seger för mig är att komma 10:a. Då måste vi slå 11st WRC-förare som har kört rallybil i hela sitt liv. En tuff målsättning men fortfarande realistisk.

Du ska köra en utav Prodrive’s Mini Countryman WRC. Hur kommer det sig?
MINI gjorde WRC-debut under förra året. Under de 5 rallyn de körde var de mellan 2:a och 5a i tävlingarna. Det visar att bilen är bra och för mig föll det naturligt då jag själv tävlar för BMW, som i sin tur äger MINI. Hur har reaktionen varit från rallyvärlden? Du är ju trots allt racingförare!? Det är lite olika. De flesta tycker det är kul med ett gästspel av en racerförare i sporten. K ́Jag kommer ju trots allt in med lite nytt tänk, framförallt när det gäller att bevaka vår framfart. Vi kommer sända LIVE från hela tävlingen via min hemsida www.richardgoransson.com . En kamera är monterad i bilen där tittarna får följa med oss i bilen dygnet runt, som i sin tur kompletteras med studio och intervjuer. Men visst finns den svenska avundsjukan också där. Alltid någon som vill försöka fälla krokben, tyvärr.

Var hamnar ditt deltagande i WRC bland dina övriga meriter?
Det här är min enskilt största utmaning. Förut var det när jag körde en av världens tuffaste racingtävlingar, 24-timmars på Nürburgring. Men nu ger jag mig in på något som jag inte har riktigt kontroll på, dvs rallysporten. Men det är utmaningar som driver mig framåt och för att utvecklas som förare behövs rejäla utmaningar

Om du måste välja, Rally eller Racing?
Än så länge är det racing. Men rally är sjuuukt kul. Och efter att jag testkört WRC-bilen för första gången gick jag med ett smile på läpparna i två dagar! Hur det såg ut kan ni se här: http://youtu.be/eQBAlJsMLsM

Till kommande racingsäsong kommer Richard fortsätta för West Coast Racing i det nyskapade Elitserien i Racing, där det kommer att köras med häftigare och snabbare bilar, och ett rättvisare reglemente än STCC. Vad Göranssons målsättning är där, behöver vi inte fråga honom om. Där är siktet inställt på seger!


SELF