SELF
ratkay

Film & Spel

Peter lär dig om house

Peter Ratkay

Torsdagsångesten har äntligen lagt sig och helgens festligheter börjar gå i lås, det kan bara betyda en sak… Äntligen fredag!

Jag välkomnar er till ännu ett inlägg av housefakta. I dagens artikel kommer jag gå igenom de olika genrerna av housemusik!

Dags att inta skolbänken en kort stund och lära sig lite mer om vad som gäller i houseträsket.

Progressive House: Körs oftast i ett hastigare tempo på 125-131 BPM*. Progressive är idag en av de två populäraste genrerna inom house. Inom proggresive så gör de flesta producenter sina egna elektroniska ljud via synthar eller andra digitala instrument.

Exempel på progressive artister: Avicii, Nause & Alesso.

Deep House: Oftast så är deep house ett mycket lugnare tempo än de andra genrerna i housemusik. Man skulle kunna säga att det är housemusikens egna jazz / blues. Tempot brukar ligga på ca 110-125 BPM* men de flesta går inte så mycket högre än 120. Perfekt val av genre för loungeställen eller om du bara vill ha en lugn skön stund.

Exempel på deep house :

Tech House:  Är oftast väldigt repitativt och har enkla ljud i sig. Väldigt lätt musik att lyssna på när det är dags att börja dra upp lite tempo utan att det blir för hårt. Brukar ofta ha samplade** instrument i sig vilket gör bidrar med en skön känsla.

Exempel på tech house :

Electro House: En av de populärare musikstilarna som körs ute på klubbarna. Oftast väldigt tunga och ”smutsiga” dropp som har hårda/genomslagskraftiga ljud i sig. Electro känns inte lika förutsägbar som house och har ett väldigt speciellt tryck i sig vilket jag skulle gissa på har gjort den så populär.

Exempel på electro producenter: Zedd & Dada Life

Disco House: Precis som det later är disco house väldigt influerad av disco helt enkelt. En skön funk feeling som är lätt för de flesta att lyssna på och tar en tillbaka till the golden days med platåskor och John Travolta i läderjacka.

Exempel på disco producenter:

Och sist men inte minst en av mina favoriter..

French House: French house är väldigt mycket av en utstickare och ärligt talat har jag svårt att beskriva. Det är den europeiska versionen av disco men med mer focus på elektroniska ljud. Stor variation mellan BPM*, ca 110-130. Enklast för mig att beskriva är helt enkelt att ge er ett exempel.

Exempel på French house artist:  Daft punk & Justice

*BPM = Beats per minute (Slag per minut).

**Samplade = Ett inspelat eller urklippt ljud som man modiferar via digitala instrument.

Dags att kliva ur skolbänken och göra sig redo inför helgen! Hopps ni gillat inlägget och att vi ses närsta torsdag igen!

Trevlig helg på er alla! // Peter Ratkay


Celsius Sverige