Sugen på att använda slips, men du vet ej vilken slipsknut du vill ha eller vilka som finns att välja på? Lugnt, nedan listar vi fyra olika sorters knutar.
Orientalisk – Den lättaste slipsen att knyta som även har smeknamnet ”den enkla”. Trots enkelheten i den är den inte särskilt vanlig i Västvärlden. De som bär den mest är ungdomar i Kina och därav har den fått sitt namn. Denna slipsknuten passar bra till slipsar av tjockare material som extra tjocka silkesslipsar eller slipsar av ylle då den är så liten. Den bärs bäst upp tillsammans med en skjorta som har smal krage. I hälften av alla möjliga slipsknutar använder man en teknik som innebär att man först knyter slipsen ut och in. Den orientaliska slipsknuten var den första slipsknuten som använde denna tekniken.
Four in hand – Den mest kända och vanligaste slipsknuten idag. Skolpojksknuten är ett vanligt smeknamn på den då den ofta användes i de engelska skoluniformerna. Tjockleken på slipsen varierar beroende på vilket material den är gjord av. Är det en tunn silkesslips blir den relativt smal med en asymmetrisk och karakteristisk form. Använder man däremot en tjockare slips kommer den att bli större och få ett utseende som liknar en Windsor slipsknut. Knuten passar till alla tillfällen och alla sorters skjortor och slipsar.
Windsor – Brukar man säga är den kändaste slipsknuten. Däremot är det vanligare att man knyter en halv-windsor. Windsor ger en solid, stor, triangulär och symmetrisk slipsknut. Slipsknuten bärs bäst upp tillsammans med breda kragar. Den gjordes på mitten av 1900-talet och är inte lika vanlig idag. Idag används den mest av kommunistiska ledare och diktatorer. Knuten hittades på för att härma en hertiges knut som från början gjorde en four-in-hand fast med extremt tjocka slipsar vilket gav ett grovt utseende.
Kelvin – Snarlik jour-in-hand-knuten förutom att den är mer symmetrisk och lite större. Likt den orientaliska slipsknuten är slipsen ut och in i startläget. Knuten är uppkallad efter Lord Kelvin, trots han inte bar den själv. Däremot var det han som gjorde att slipsknutarna börjades studera matematiskt. Den passar på de flesta kragar och slipsar men är inte optimal för den tjockaste slipsen. Det går att variera utseende på slipsknuten på så sätt att man drar den breda änden två varv runt knuten innan den knyts och detta ger en liten knut. På detta sättet får man en korsformad knut.