• Tipsa oss
  • Kontakta oss
Setup Menu via Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Must från Skåne
19 november, 2020

Vi på Moore har tjuvstartat glöggsäsongen. Vi har smakat på Kullamusts nya Äppelglögg. Och hur god var inte den? Så god att vi ville veta mer om företaget bakom och hur de kommer på alla dessa nya smaker. Följ med Moore till Kullahalvön i nordvästra Skåne.


På Kullahalvön ligger en liten by som heter Mjöhult och där hörs klirret av flaskor när mustmästaren smakar av årets förädling. Hos Kullamust i Mjöhult har det förädlats äpplen sedan 1929 och i stort sett har det alltid skett på samma sätt: äpplen pressas, filtreras och tappas på butelj. Peter Carlsson är mustmästare och ägare till Kullabygdens Musteri och tog över musteriet 1994 då den förre mustmästaren gick i pension. Peter fick gå bredvid den då 80-årige mustmästaren och lärde sig på det sättet hantverket från grunden. Han lärde sig att tillverka ren och klar äppelmust på klassiskt manér med hantverksmässiga metoder. Resultatet blev Kullamust som vi uppskattar den idag: en naturligt god dryck med frisk smak och en väl avvägd balans mellan elegant syra och mogen sötma. En naturprodukt helt enkelt utan tillsatser.

Idag säljs Kullamust i en rad olika smakvarianter i både livsmedelsbutiker, restauranger och caféer över hela landet. Självklart har en del förändrats i produktionsprocessen, men en sak är oförändrad: att pressa utvalda äpplen till naturligt god äpplemust.



Och äpplen är såklart grunden till en bra must. För att kunna tillverka världens bästa äpplemust måste man helt enkelt ha koll på äpplesorterna. Olika äpplesorter innehåller olika mycket syra, sötma och arom. Så hemligheten i att lyckas tillverka en god äpplemust ligger i att hitta rätt balans mellan just dessa tre komponenter. Sen är det fritt fram att testa nya smaksättningar och som Moore erfar, så är det en pågående process.

– Vi som jobbar här i Mjöhult älskar god mat och dryck och nya smakupplevelser! Vi gillar att prova nya kombinationer och när vi kommer på en ny idé, så samlas vi för att smaka, dofta och prova oss fram tills vi hamnar rätt, säger Maria Jörgensen hos Kullamust.

Och hur rätt har de inte hamnat med den nya Äppleglöggen med smak av citrus och ingefära! Vi får höra att just denna produkt togs fram, då de själva saknade en glögg med dessa egenskaper på marknaden. En naturlig och god glögg, men med 0,0% alkohol och utan tillsatt socker. När vi berättar att vi tjuvstartat glöggsäsongen, så får vi höra att vi gjort helt rätt:

– Den här glöggen kan man med gott samvete dricka varje dag fram till jul om man så vill! Och vill man spetsa till den, så fick vi även tips på att varsamt värma upp den med en skvätt calvados eller rom. Självklart får man det absolut bästa resultatet genom att spetsa den med Kullados – Kullamusteriets egna skånska Äpplebrandy och den mest förädlade formen av Kullamust – också den 100% äpple. Den gifter sig utsökt till glöggen. Glöggen tåls även drickas kall!



Vi vill veta om det finns smaktrender och hur Kullamust följer dessa.

– I Mjöhult är vi självklart nyfikna på nya smaker, men det viktigaste för oss är att inte tumma på smak eller kvailtét. Kullamusteriet är stolta över att alltid kunna presentera en god produkt med samma naturliga innehåll – 100% frukt blir 100% Kullamust, berättar Maria.

För oss alla har 2020 varit ett speciellt år, hur ser musteriets planer för 2021 ut?

– Det känns som om vi alltid mycket att göra, lanseringen av nya Kullamust Crafted & Cloudy (ofiltrerad Kullamust) pågår för fullt. Men även hållbarhetsaspekten är viktig för oss. Under säsong har vi öppet för äppleinlämning och då tar musteriet hand om hela bygdens äpplen. Frukt som annars hade fallit till marken och glömts bort. Det som blir kvar av äpplena efter pressen omvandlas idag till biogas. Vilket innebär att stadsbussarna exempelvis kör runt på äppleskrutt!

Det är alltså högsäsong hos Kullamust och här nedan bjuder de på ett av sina bästa recept på juliga glöggdrinkar med basen i deras egen äppelglögg. Härligt väldoftande och värmande. Och vem gillar inte musteriets inofficiella valspråk: In must we trust!



Av: Sophie W


Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook
Dela

Entreprenör  / Mat & Dryck  / Nyheter

Jeppe

  • Senaste inläggen

    • Kärleksfulla drinkar
      10 februari, 2021
    • Clubhouse - är du med?
      9 februari, 2021
    • HyperX hyllar spelhistoriens största spel- och ljudupplevelser med episkt quiz
      27 december, 2020
    • Klädsamt seriemode
      30 november, 2020
    • Must från Skåne
      19 november, 2020


  • Senaste inläggen

    • Kärleksfulla drinkar
      10 februari, 2021
    • Clubhouse - är du med?
      9 februari, 2021
    • HyperX hyllar spelhistoriens största spel- och ljudupplevelser med episkt quiz
      27 december, 2020

Genom att fortsätta surfa på denna webbplats, och genom fortsatt användning av denna webbplats accepterar du att vara bunden av och följa användaravtalet. Copyright © 2001-2015 moore.se - Alla rättigheter reserverade. man.se ägs och drivs av LM Networks AB (Lejon Media)