SELF
Celsius Sverige
grodalte

Nyheter

Möt världens minsta groda

Forskare har upptäckt världens minsta ryggradsdjur. En groda. Den minimala grodan är inte större än en vanlig fluga.

Världens minsta groda är 7,7 millimeter lång och inte större än en husfluga. Grodan heter Paedophyrne amauensis och lever bland löven i Papua Nya Guineas regnskog, skriver National Geographic.

Moore undrar hur man ens upptäcker och hittar grodan när den är så liten. Eftersom den lätt tas miste för en fluga så får man vara väldigt intresserad av djurriket för att böja sig ner och kika närmare. Ingen tänker väl ”hmm, den lilla flugan kanske är en groda? bäst jag kikar efter”. Idioter med för mycket fritid helt enkelt.

Men kul är det. Grodan är skicklig på att kamouflera sig och är enligt forskarna i princip omöjliga att se för en människa. Återigen, -hur hittade ni den då?

En teori är att grodan har hoppat upp i någon forskares ansikte och på så sätt blivit påkommen. Den kan nämligen hoppa så högt som 30 gånger sin egen storlek. Men för att denna teorin ska fungera i praktiken så måste forskaren vara dvärg. Eller ja, ca 20 cm hög i alla fall. Tänk hustomte, det låter rimligt.

Men att äta den som delikatess fungerar nog inte, tänk själv vad många grodlår det krävs för att bli mätt. (Om du inte är 20 cm lång då, då krävs det förmodligen inte så mycket näring för att fungera.)

"Tjena mannen"

 


SELF